Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), T.C. Ticaret Bakanlığı’nın ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi’ (UR-GE) desteği kapsamında, yürütmekte olduğu “ATSO Tarım Kümesi Projesi” ilk yurtdışı faaliyetini Brezilya’nın Sao Paulo eyaletine gerçekleştirdi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, “16 firmamız ile gittiğimiz Brezilya; güçlü tarım sektörü ve dünya kahve, soya fasülyesi, buğday, pirinç, mısır, şeker kamışı, kakao ve narenciye üretimindeki payı ile küme üyelerimiz açısından önemli bir ülke. Firmalarımız bu heyetle ülkeyi ve tarım sektörünün yapısını tanıma ve çeşitli kurum ve firmalarla birebir ilişkiler kurma fırsatına sahip oldular.” dedi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, Sao Paulo Başkonsolosu Serkan Gedik’i ziyaretinde; Brezilya pazarı hakkında bilgi aldı ve desteklerinden dolayı Başkonsolosa teşekkür etti. Başkonsolos, Antalyalı firmaların pazarda başarılı olacaklarına inandığını dile getirerek, Brezilya pazarında uzun süre ve kalıcı olarak yer almak isteyen firmaların uzun vadeli düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Sao Paulo Ticaret Ataşesi Cansu Dinçer Zeybek’i de ofisinde ziyaret eden ATSO heyeti, burada Brezilya ekonomisi ve tarım sektörü hakkında detaylı bilgiler aldı. Zeybek; Sao Paulo’nun ihracatçılar açısından Latin Amerika’ya açılan kapı olarak değerlendirildiğini ve Brezilya’nın tarımsal ürünler ticaretinin de önemli bir oranının Sao Paulo’da gerçekleştirildiğini belirtti. Bu bağlamda Brezilya pazarına giriş yapmak için en uygun başlangıç noktası olduğunu da sözlerine ekledi.

ATSO ile Sao Paulo Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması imzalandı
Heyet ziyareti kapsamında Sao Paulo Ticaret Odası ile düzenlenen B2B (ikili iş görüşmeleri) organizasyonuna katılan küme firmaları, Brezilyalı firmalarla biraraya geldi. Tüm gün süren görüşmelerde işbirliği imkanları değerlendirildi. Başkonsolos Serkan Gedik ve Ticaret Ataşesi Cansu Dinçer Zeybek de ikili iş görüşmeleri etkinliğine katılarak firmalara destek verdi.

Ziyaret kapsamında; ATSO ile Sao Paulo Ticaret Odası arasında, iki şehir arasındaki ticari ve sosyal etkileşime katkıda bulunmak ve Odalar arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla, karşılıklı iş birliği anlaşması imzalandı. İmza töreninde konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, “Brezilya pazarı zorlu bir pazar ama aynı zamanda, özellikle tarım sektörü açısından, ihmal edilemeyecek büyüklükte bir pazar. Sektörde, dünyanın en güçlü oyuncularından birisi konumundalar. Brezilyalıların da bizler gibi canayakın, sıcakkanlı ve uluslararası işbirliğine açık olmaları, burada iş yapmak isteyen sektör firmalarımız için, büyük bir avantaj” şeklinde konuştu. Brezilya pazarında yer almak isteyen firmaların en büyük sıkıntısının dil problemi olabileceğini de belirten Başkan Yardımcısı Deniz, “Brezilya’da kalıcı olmak isteyen firmalarımızın Portekizce iletişim kurabiliyor olmaları çok önemli; bu konuda kesinlikle bir çalışma yapmalarını öneriyorum.” dedi.


Heyet ayrıca; Brezilya Bitki Besleme Teknolojisi Sanayileri Birliği, Brezilya Tohum ve Fide Birliği, Sao Paulo Depolar ve Haller Şirketi yetkilileri ile de görüşmelerde bulundu.

ATSO Tarım Kümesi Brezilya Heyet Ziyaretine Katılan Firmalar:
1. 2000 Tarım Turizm Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
2. Altıntar Tarım Anonim Şirketi
3. Baştural Tohumculuk ve Tarımsal Ürünleri Pazarlama Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi
4. Bülbül Plastik Geri Dönüşüm Tekstil Sanayi İnşaat Gıda Nakliyat ve Ticaret Limited Şirketi
5. Doktor Tarsa Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
6.Lider Gübre Tarım Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi
7.Lotus Tarım Tohumculuk ve Gübre Sanayi Anonim Şirketi
8.Newagri Kimya Tarım Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
9.Nil Çevre Sağlığı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
10.Petektar Tohum Sanayi Ticaret Limited Şirketi
11.Saklıgen Tohumculuk Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
12.Senfa Tarımsal Ürünler Pazarlama İthalat İhracat Ticaret Sanayi Limited Şirketi
13.Ttagro Ziraat Ve Tarım Ürünleri İç ve Dış Ticaret Sanayi Limited Şirketi
14.Uniformagro Tarım İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
15.Unittar Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
16.Zeta Tohumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi