Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) bu yıl 50’ncisi gerçekleşen geleneksel ödül töreni Hotel Su’da yapıldı. Antalya’ya toplamda 1 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlayan 12 firma, Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi listesinde yer alan 7 firmanın da aralarında bulunduğu 25 firmanın ödül aldığı geceye Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, bölge oda ve borsa başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ATSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri, iş insanları ile medya ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Antalya’nın en büyük firmalarından Adopen Plastik, AGT Ağaç Sanayi ve Eti Elektrometalurji ikişer ödülle en çok ödül alan firmalar oldu. Antalya’ya en çok döviz girdisi sağladığı için ödüllendirilen 12 firmanın toplam döviz girdisi miktarı 1 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin en büyük 1000 firması arasında olduğu için ödüllendirilen 7 firmanın toplam cirosunun ise 3 milyar TL’yi aştığı kaydedildi. Bu yıl vergi barışı nedeniyle listeler halen açıklanamadığı için vergi ve istihdam ödülleri verilemedi.

ANTALYA EKONOMİSİNİN ŞAMPİYONLARI

 

Törenin açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin konuklara teşekkür ederek, “Odamız 50 yıldan bu yana ödül töreniyle Antalya ekonomisinin şampiyonlarını belirlemektedir.  Bu önemli geleneğimizde yeniden birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sayın Valimiz, Antalya’nın ve Odamızın her etkinliğinde desteklerini esirgememektedir. Kendilerine teşekkür borçluyuz.

Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımız 17 yıla yakın zamandır her törenimizde bizimle birliktedir. Dolayısıyla bu etkinliğin asıl ev sahibi başkanımızdır. Bu hafta ikinci kez Antalya’dalar. Antalya’ya karşı gösterdikleri bu ilgiden dolayı Başkanımıza teşekkür ediyorum.

Aramızda bulunan değerli milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İlçelerimizin Başkanlarına, kamu kurumları yöneticilerine, STK başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Ödül alan üyelerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Bu yıl vergi barışı nedeniyle listeler halen açıklanamadığı için vergi ve istihdam ödüllerinin verilemediğini belirten Davut Çetin, “Bu akşam ihracat, konaklama, seyahat acenteleri ödüllerimizi ve geçen yıl başlattığımız inovasyon ödüllerimizi veriyoruz.  Esasen her kategorideki ödül için ayrı bir tören bile yapılabilir. Çünkü bizim 45 bin üyemiz var, 45 binde ilk 3’e girmek önemli başarıdır. Ayrıca inovasyon ödüllerimizde birinci seçilmese bile dikkat çeken, başarılı çalışmalar bulunmaktadır. İlk sıralara giren şirketlerimizin Türkiye ve dünya ligine yükselmesini, markalaşmasını arzu ediyor, ödüllerimizin bu yönde teşvik edici olmasını istiyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE BİR GELİŞME KAYDETTİK

Konuşmasında 2018 yılının bir değerlendirmesini yapan Davut Çetin şunları kaydetti;

“2015 yılı ödül törenimizde konumuz Rusya ambargosuydu. 2016 yılında turizmde yaşadığımız krizden çıkma derdindeydik. 2017 yılı bizim toparlanma yılımızdı.

2018 yılının ise atılım yılımız olmasını bekliyorduk, fakat olumlu ve olumsuz gelişmeleri birlikte yaşadık; Turizmde son günlere kadar otellerimizde yer yoktu. Yabancı turist sayısında %28 artışla rekor kırdık. Türkiye turizminde 3. çeyrek geliri sadece %1 artarken, bizim paket tur gelirimiz %40 arttı. Bu yıl kayıtlı çalışan sayımızı %8, vergi tahsilatımızı %28 artırdık. Eylül ayında yabancılara 1038 konut satışı gerçekleştirdik.

Türkiye ortalamasının üzerinde bir gelişme kaydettiğimizi bu veriler göstermektedir.

Bununla birlikte; döviz şoku Antalya ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Maliyet artışı, faiz artışı, piyasada durgunluk finansman dengelerini bozdu. Son dönemde Konkordato ilanları Antalya’da da başlamıştır. Durgunluk nedeniyle inşaat sektörümüzde yatırımlar çok azaldı. Tarımda maliyet yüksekliği ve finansman sorunları yanında domates güvesi gibi sorunlar yaşadık. Maliyetlerini fiyata yansıtamayan sektörlerimiz de sıkıntı yaşamaktadır.

Bu sorunlar turizmde elde ettiğimiz rekorun etkisini zayıflatmıştır.

Dün açıklanan ÖTV ve KDV indirimleri sektörlerimizin talep ettiği indirimlerdi ve piyasanın canlanmasına katkı yapacaktır. Ayrıca önceki gün bankalarımızın yüksek kar düzeyi elde ettiklerini gördük. Ümit ediyoruz ki, banka sistemimiz gücünü korur, kısa sürede daha düşük faizlere geri dönülür ve kredi akışı tekrar başlar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz bu konuda yoğun çaba harcamaktadır, bu çabaların da sonuç vermesini bekliyoruz.

Alınan önlemlere rağmen, artık yapısal değişim olmadan güçlü bir büyüme trendine geçemeyeğimizi kabul etmeliyiz.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI İÇİN YENİ VE GERÇEKÇİ HEDEFLERE İHTİYACIMIZ VAR

Üç gün önce Cumhuriyetimizin 95. yılını kutladık, 100. yıldönümüne sadece 5 yıl kaldı. Mustafa Kemal Atatürk bizlere çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefini koymuştur. Cumhuriyetimizin 100. Yılı için yeni ve gerçekçi hedeflere ihtiyacımız vardır.

Dünyada dijital ekonomi hızla ilerlemektedir. 5G teknolojisi çok daha hızlı bir dünya anlamına gelmektedir. 4G teknolojisinde 8 dakika gerektiren bir veri aktarımını 5G teknolojisi birkaç saniyede yapmaktadır. Bu değişime hazırlanmak için bütün sistemimizi çağın gereklerine uygun olarak güçlendirmeliyiz.

Sürekli konuştuğumuz yapısal reformlarda hızlı ilerleme sağlamalıyız. Vergi reformu yaparak kayıtdışılığı azaltmalıyız. Tarımda ve ticarette verimliliği artırmalıyız. Kamu yönetiminde liyakat sistemini, bağımsız ve tarafsız yargıyı, bağımsız ve tarafsız bir medya sistemini geliştirmeliyiz. Yerel yönetim sistemi güçlendirmeli, katılımcı yönetim sistemine geçmeliyiz.

Meslek lisesi ve üniversite eğitimi, çalışma hayatı ile iç içe geçmelidir. Köy enstitülerinde yapılmak istenen üreterek öğrenme sisteminden ilham almalıyız. Üniversite ve meslek liselerinde üreterek öğrenme esas olmalıdır. Yetişkin eğitimini ve yaşam boyu eğitim zorunlu hale getirilmeliyiz.

Bu konuları siyasi tartışmaların dışına çıkarmalı ve bütün bir ulus olarak ortak akıl ve heyecanla çalışmalıyız.

ENDÜSTRİ 4.0 VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Yapısal sorunlarımız kadar önemli olan diğer konu, endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm konusudur.

Filmimizde de görmüş olduğunuz gibi, Odamıza yakışır bir inovasyon merkezi yatırımı yaptık. İnovasyon merkezimizde elektronik, yazılım ve mekanik atölyeleri bulunmaktadır. Merkezimiz ayrıca ön kuluçka hizmeti verecektir. Bu merkeze bir milyon liralık yatırım yaptık. Bu ayın sonunda açılışını yapmayı planlıyoruz.

Bir başka önemli çalışmamız E-Ticaret programıdır. Şu anda birçok sektörümüz ekonomik sorunların yanında, e-ticaret rekabetini de yaşamaktadır. Bu nedenle üyelerimizi E-Ticarete teşvik etmek ve uzman eleman eğitimi yapmak istiyoruz.  Ayrıca E-İhracat eğitimlerine de başlamış bulunuyoruz.

ANTALYA DİJİTAL HAFIZA PROJESİNİ BAŞLATTIK

Dijital turizme dönük olarak Antalya dijital hafıza projesini başlattık. Antalya’da yaşıyoruz, fakat kentimizin tarihini ve kültür değerlerini bilmiyoruz. Atatürk’ün “Antalya dünyanın en güzel yeridir” sözünü hepimiz biliriz, fakat bu sözü söylediği noktayı çoğumuz bilmeyiz. Kaleiçi’nde tarihi ve turistik değer taşıyan Selçuklu eserlerini bilmiyoruz. ATSO Kaleiçi Evi’ndeki mevcut sergimizi gezenler, Kaleiçi’ndeki bilinmeyen tarih zenginliğini göreceklerdir. Dolayısıyla bu proje kent kültürümüzün güçlenmesine ve kültür turizmine destek olacaktır.

Bu yıl önemli bir çalışmamız Antalya 4.0 çalışmasıdır. Dünyada akıllı kent projeleri 20 yıl önce başlamıştır. Endüstri 4.0 devrimi ile birlikte birçok ülke 4.0 programları başlattı. Japonya süper toplum 5.0 sloganıyla bazı projelere başladı.

Çünkü endüstri 4.0 ve akıllı kent teknolojileri, turizmi, ticareti, tarımı ve toplumu hep birlikte ilgilendirmektedir. Bu nedenle her kent, her kurum ve her işletme dijital dönüşüme hazırlanmalıdır.

Biz, sayın valimizin ve belediye başkanlarımızın destekleriyle Antalya’nın bu konuda öncü olmasını istiyoruz.

Antalya ekonomisinde turizmde ve tarımda tek ürüne bağlı kalmamak gerektiğini biliyoruz. İhracatçı işletme sayımız halen bin civarındadır, bu sayıyı artırmalıyız. Hammadde veya işlenmemiş mal ihraç eden bir il olarak kalmamalıyız. Yıllık patent tescili sayımız 20 civarındadır ve Antalya için yeterli bir sayı değildir.

Artık bütün kentlerin yapay zeka, biyoteknoloji, robotik gibi teknolojilerde ilerlemesi gereklidir. Antalya olarak bu konularda ar-ge ve inovasyon ağları kurmalıyız.

KALEİÇİ VE KALEKAPISI’NDAKİ TİCARET YAPISINI DÖNÜŞTÜRMELİYİZ

Ticaret sektörümüzde kayıtdışılıktan, markasızlıktan ve taklit marka ticaretinden çıkmalıyız.

Kaleiçi ve Kalekapısı’ndaki ticaret yapısını dönüştürmeliyiz. Kaleiçi’nden başlayarak markalı ve yüksek katma değerli ticarete geçmeliyiz.

Tarımda modern ve akıllı seralara geçecek bir altyapı oluşturmalı ve yeni bir üretici birliği veya kooperatif modeli kurmalıyız.

İşte bu nedenlerle Mart ayında Sayın Valimizin desteğiyle ve TEPAV ile işbirliği yaparak Antalya 4.0 çalışmasını başlattık. Birkaç aydan bu yana Akdeniz Üniversitesi Ekonomi bölümüyle Turizm 4.0, Tarım 4.0, Sanayi 4.0, Ticaret 4.0 ve Kent 4.0 çalışmaları yapıyoruz.

Cumhuriyetimizin 95. Yılında Antalya 4.0 hedeflerini ilan etmek istemiştik.

Antalya 4.0 hedeflerini burada sizlere sunmak istiyorum.

Dijital dönüşümünün merkezinde Antalya Büyük Veri ve Yapay Zeka Merkezi olmalıdır. Bu merkezin kuruluşuna valiliğimiz öncülük etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde sayın valimizin liderliğinde, belediye başkanlarımızla ve sivil toplum örgütleriyle bir yol haritası çizmek istiyoruz.

Bu merkez dijital turizmde akıllı destinasyon projelerini yönlendirmelidir. Yapay zekayla tanıtım, havalimanına inen turiste akıllı kart sunulması, mobil Antalya uygulamaları bu merkez tarafından yapılmalıdır.

Tarımda büyük veri analiziyle üreticilerin yönlendirilmesi, gıda güvenliği takibi bu merkez tarafından yönetilmelidir.

Büyük veri merkezi, turizm ve ticaret verilerini, ulaşım verilerini bütünleştirerek akıllı çözümler geliştirecektir.  Akıllı alışveriş kartı, dijital ticaret mobil uygulamalarıyla ticarete yeni bir boyut kazandırmamız mümkün olacaktır.

ANTALYA 4.0 SADECE EKONOMİDEN İBARET DEĞİLDİR

Biz Oda olarak bu kapsamda kendi ev ödevlerimiz üzerinde çalışmaya başlayacağız, bazı projelerde yerel yönetimlerimiz ve sektörel kuruluşlarla işbirliği yapacağız.

Antalya 4.0 sadece ekonomiden ibaret değildir. Çünkü dijital ekonomiye geçiş, akıllı kent ve akıllı toplum olmadan başarılamaz. Kent konseyi ve STK’larla daha güçlü bir yönetişim modeli kurmalıyız. Vatandaş 4.0 eğitim programlarına başlamalıyız. Bütün belediyelerimiz akıllı kent projelerini akıllı ekonomi projeleriyle birlikte düşünmelidir. İlçe belediyelerimiz marka şehir projeleriyle marka kültürüne katkı yapmalıdır. Belediyelerimizden ve emniyet müdürlüğümüzden kent disiplini konusunda daha fazla çaba bekliyoruz. Kent hukuku, trafikte saygı, yaya geçidine saygı, çevre temizliği, kent estetiği gibi konularda disiplin sağlamalıdır. Kent hukuku olmadan iş ahlakını, ticaret ahlakını koruyamayız.

Akıllı kent için diğer önemli konu ulaşım ve çevredir.   Metro ağı, bisiklet, elektrikli otomobil ile çevreci ulaşımı hedeflemeliyiz. Antalya’nın karbon emisyon azaltım hedefleri güçlendirilmelidir. Güneş enerjisine, akıllı ve yeşil binalara geçmeliyiz. Bu tür hedefler koyarak sanayi ve inşaat sektörümüzü canlandırabiliriz. Dijital ticaretle markalaşmayı desteklersek, üretimi teşvik eder, katma değerimizi yükseltiriz. Bu tür yeniliklerle krizleri fırsata dönüştürebiliriz.

Dolayısıyla sorunlara takılıp kalmadan yenilik peşinde olmalıyız. Ortak akıl veya sosyal akıl ile 5 yıllık bir eylem programı belirleyerek birlikte ilerlemeliyiz.

Akıllı kent işbirliği yapan toplum anlamına gelmektedir. Antalya’nın turizmini, ticaretini geliştirmek istiyorsak önce gerçek bir kent olmalıyız. Kentin değerlerine, kurumlarına sahip çıkmalı ve işbirliği yapmayı öğrenmeliyiz.

Burada Atatürk’ün bir sözünü paylaşmak isterim.

“Kendinize ait bir buluşun başkaları tarafından kullanılmasından ve mutlu sonuçların isminize değil, bağlı olduğunuz topluma ve millete mal edilmesinden endişeniz olmasın; millet bunun kadrini bilir…Bağımsızlık Savaşı’nda benim de milletime ettiğim birtakım hizmetler olmuştur. Fakat, bunlardan hiçbirini kendime mal etmedim; yapılanın hepsi milletin eseridir dedim….Beni seven arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Kendiniz için değil, fakat bağlı olduğunuz millet için elbirliği ile çalışalım; çalışmaların en yükseği budur!”

Bu sözlerden yaklaşık 30 yıl sonra ABD Başkanı Kennedy, “ülkenizin sizin için ne yapabileceğini değil, sizin ülkeniz için ne yapacağınızı sorgulayın” diyordu.

Biz de en büyük işletmeden en küçük işletmeye kadar hepimiz, Antalya’ya ne verdiğimizi kendimize sormalıyız. Antalya’da yaşayan herkes Antalya’nın sahibi olma sorumluluğunu hissetmelidir. Bütün büyük işletmeler, zincir mağazalar, bankalar Antalya’da sosyal sorumluluk projeleriyle örnek olmalıdır. Bu konularda teşvik edici olmak için gelecek yıl sosyal sorumluluk, sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon ödülleri vermeyi düşünüyoruz.

Antalya gibi dünya güzeli bir kentte yaşamak büyük bir şanstır. Bu şansın değerini bilmeliyiz. Antalya ekonomisinde yeni gelişmeler olduğunun farkında olmalıyız. Bilişim sektöründe, yazılım alanında, ar-ge ve inovasyon alanında yeni bir nesil gelmektedir. Yapay zekayı şimdiden kullanan işletmelerimiz var. Bu yıl Büyükşehir Belediyemizin Konyaaltı sahil projesi, İlçe belediyelerimizin kültür merkezi, opera salonu gibi yatırımları Antalya turizmine değer katmıştır.

Antalya birlikteliğiyle sadece ekonomide değil, bilimde, kültür ve sanatta, sporda, mimaride, kent estetiğinde de ilerleyeceğimize inanıyorum.

Karamsarlığa kapılmadan, sorunlarımızı dayanışmayla çözerek, ümitle, heyecanla Cumhuriyetimizin 100. Yılına el birliğiyle yürümeliyiz.

Bu güvenle ödül alan bütün üyelerimizi gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Bize bu güveni sağlayan Sayın Valimize, Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımıza, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, ödül alan üyelerimize, siz değerli konuklarımıza ve bütün ATSO ailesine bir kez daha teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Geleneksel Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Tüccar ve sanayicimizin, ticaret, üretim ve istihdam kapasitesini korumamız lazım. Sıkıntılar yaşarken devletimizden isteğimiz, bizi yalnız bırakmasın” dedi.​

Hisarcıklıoğlu, ATSO Geleneksel Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, ülkenin zor bir dönemden geçtiğine işaret ederken, “Ekonomide hepimiz çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz. Böyle dönemlerde, bize en çok, moral lazım. İşte bu noktada, en fazla öne çıkan, bize en çok moral veren şehrimiz Antalya” diye konuştu. Antalya ekonomisinin durumunu rakamlar üzerinden değerlendiren Hisarcıklıoğlu, açılan şirket sayısındaki artışın Türkiye ortalaması yüzde 5 iken Antalya ortalamasının yüzde 11 olduğunu; sigortalı çalışan artışındaki oranın ise Türkiye genelinde yüzde 3, Antalya’da yüzde 8 olarak açıklandığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu çalışan artışı itibariyle Türkiye’nin bir numarasını Antalya olarak duyurdu.

ANTALYA TURİZMDE BAŞARI HİKÂYESİ YAZDI

Antalya’nın turizm’de dünya çapında bir başarı hikâyesi yazdığını kaydeden TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Antalya; Avrupa’da 4., dünya sıralamasındaysa 11. sıraya yükseldi. İnşallah bu sene 14 milyon yabancı turiste ulaşacağız Antalya olarak. Böylece, tarihi rekor da kıracağız. Antalya, ismini sadece turizmle duyurmakla da kalmadı. Sanayi ve tarımda da öne çıktı. Yat üretiminde, yine bir dünya markası haline geldiniz. Meyve-Sebze-Seracılık-Çiçekçilikte, lidersizsiniz. Dolayısıyla Antalya, Türkiye için, ekonomi için, çok önemli. Antalya büyüdüğünde, Türkiye’yi de de büyütüyor. Antalya sıkıntı yaşarsa, Türkiye’de yaşıyor. Bu nedenle, Antalya’ya hep, özel bir ihtimam gösterilmeli. Antalya’nın önemini bildiğim için, ben her sene, hiç aksatmadan, Antalya’ya muhakkak geliyorum. Sizlerin nabzını tutuyor, sıkıntılarınızı, görüşlerinizi dinliyor, sonrada Oda ve Borsa Başkanlarımla birlikte önerilerimizi, hükümete iletiyoruz.

Bu noktada yeri gelmişken belirtmek isterim. Antalya Odamız ve Borsamızla da ayrıca iftihar ediyorum. Zira her ikisi de Akredite. 5 yıldızlı hizmet veriyorlar. Avrupa kalitesinde hizmet sunuyorlar. Odamız şimdi yeni biz vizyon ve hedef koymuş. Antalya’yı; tarımın, turizmin, ticaretin yanısıra, teknolojinin de merkezi yapmak, yani buna da Antalya için 4T vizyonu demişsiniz. İşte şehirleri marka yapan, zenginleştiren, dünyada öne çıkaran, bu tip vizyonlardır. İnşallah burada gördüğüm birlik ve beraberlik sayesinde, Antalya, bu hedefe de ulaşacak. Antalya Ticaret ve Sanayi Odamızı tekrar kutluyorum. Oda Başkanımız Davut Çetin kardeşim Ankara’da, TOBB yönetiminde mesai arkadaşım. Tecrübesinden, bilgisinden, Ankara’da da istifade ediyorum. Yörex fuarı ile 81 ilde bir bilinç ortaya çıktı. Kendi ürünlerimizin farkına vardık. Coğrafi işaret alıp bunları Avrupa’da tescil ettirmek gerektiğini anladık. Sayın Ali Çandır’a da teşekkür ediyorum.”

SON 2 AYDA YAPILANLAR

TOBB olarak son 2 ayda neler yaptıklarını ve üyelerden gelen hangi sıkıntılara nasıl öneriler hazırlayıp hükümete götürdükleri konusunda da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, bu konuya iliştin geniş bir sunum yaptı. Hisarcıklıoğlu sunumunda “Biz sizden gelenleri gidip hükümete tek tek anlattık. Asgari ücret deştiğinin devamını istedik. SGK primlerinin ertelenmesini istedik. Kısa çalışma ödeneğinin aktifleştirilmesi ve istihdam koruma teşviki sağlanmasını yani bu sıkıntılı dönemde 1 yıl işçisini işten çıkarmayan çalıştıran işletmelere teşvik verelim dedik. İstihdam, finansman, sektörel konuları gündeme getirdik.  Tarım ve hayvancılık için düşük faizli kredi talep ettik. Birikmiş KDV alacaklarımız konusunda çözüm bulunmasını istedik. KDV ve ÖTV indirimleri geldi ki, taleplerimizle ilgilenen bütün yetkililerimize hükümetimize teşekkür ediyorum. Bütün dünyayı ölçen iş yapma kolaylığı endeksi var. Bundan bir sene önce bulunduğumuz yer bize yakışmıyor dedik. İş yapmayı kolaylaştırmamız lazım dedik. Çalıştık. Dün açıklanan endeksle Türkiye tarihinde ilk defa ilk 50’nin altına indik” dedi.

Bu dönemin, eldekini muhafaza etme dönemi olduğunu belirten TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Tüccar ve sanayicimizin, ticaret, üretim ve istihdam kapasitesini korumamız lazım. Kapanan her bir işletme, üretimini durduran her bir fabrika, milli servetin kaybıdır. Bizler, tüm bu faizlerle, kurlarla, vergilerle ve her gün karşımıza çıkan farklı bürokratik mevzuatla mücadele halindeyiz. Bin bir türlü sıkıntılı yaşarken, devletimizden tek isteğimiz, yanımızda olduğunu göstersin. Bu dünya ülkeleri ile iktisadi mücadele ortamında bizi yalnız bırakmasın. Ben asla karamsar değilim. Zira son 25 senede, iç ve dış kaynaklı, onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin de üstesinden geldik ve yola devam ettik. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. İnşallah yine hep birlikte el ele verip, ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz.”

ANTALYA NEW YORK’LA YARIŞACAK

Antalya’nın bütün turizmcilerinin, çalışanlarının ve tüm esnafının büyük bir teşekkürü hak ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise bu yıl dışarıda gördüğü kadar yabancı turisti önceki senelerde hiç görmediğini söyledi. Turizmde yeni rekorlar göreceklerini de ifade eden Türel, “Antalya halkının ve iş insanlarının başarısıdır bu durum. Turizmdeki başarı bir sanayi fabrikasının başarısına benzemez. Fabrikada üretim yaparsınız önemlidir ama turizmde iş, dış politikanızdan başlar şehirdeki yollara kadar, oda görevlisine kadar herkesle devam eder. Halkadan birisi koptuğunda olmaz. Turizmde 13 milyon rakamı kayıtlara girmedi ama yakında girecek. Antalya, New York’la yarışacak duruma gelecektir. Yerli turistle birlikte 20 milyonu bulacağız bu yıl” diye konuştu.

TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, iş insanlarının ödüllendirilmesinin vefa örneği olduğunu söyledi. Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak önemli şehirlerden birinin Antalya olduğunu belirten Karaloğlu, “2016 yılında Antalya krizin en ağırını yaşadıktan sonra turizmde öyle muhteşem çıkış yaptı ki yılın bitimine 2 ay kala bütün zamanların rekorunu kırdı. Yeniden kurulan şirket sayıları, ihracat sayıları bunları gösteriyor. Türkiye’de kamu olarak bizler reel sektörünün içinde yokuz. Bizler sizin önünüzdeki engelleri kaldırmakla görevliyiz. İhtiyacınız olan yolları, yeni havaalanlarını, işinizi kolaylaştıracak işleri yapmak bizim görevimiz. Siz de üretmeye değer verip alın teri akıtmaya devam edeceksiniz” dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin ve Meclis Başkanı Süleyman Özer, günün anısına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir hediye takdim etti.

 

 

GECEDE ÖDÜL ALANLAR

 

2017 YILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

SEYAHAT ACENTALARI DÖVİZ GELİRİ MATRAH ($)
1. ANTALYA PEGAS OTELCİLİK TUR.İNŞ.TAŞ. VE TİC.LTD.ŞTİ. 312.330.219,56 $
2. MP TURKEY TURİZM A.Ş.- ANTALYA ŞUBESİ 278.349.052,06 $
3. KİLİT GLOBAL TURİZM SEYAHAT SAN.VE TİC.A.Ş. 68.047.751,64 $
KONAKLAMA TESİSLERİ DÖVİZ GELİRİ MATRAH ($)
1. ÖZALTIN OTEL İŞLETMELERİ A.Ş. -GLORIA GOLF RESORT ŞUBESİ 26.679.407,55 $
2. CÖMERTOĞLU OTELCİLİK VE TİCARET A.Ş. -DELPHIN IMPERIAL ANTALYA ŞUBESİ 15.868.846,40 $
3. SERTAŞ TURİZM YATIRIM VE İŞLETMECİLİK A.Ş. -ROYAL WINGS HOTEL ŞUBESİ 5.087.215,23 $
GENEL-İHRACAT DÖVİZ GELİRİ MATRAH ($)
1. ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş. 92.835.578,00 $
2. ETİ ELEKTROMETALURJİ A.Ş. 78.410.419,00 $
3. AGT DIŞ TİCARET A.Ş. 65.059.078,00 $
TARIM İHRACATI DÖVİZ GELİRİ MATRAH ($)
1. KOÇ ZİRAİ ÜRÜNLER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 11.908.682,00 $
2. DİLBAZ İHRACAT İTHALAT VE PAZ. GIDA TARIM ÜRÜNLERİ İNŞ.TAŞ. TİC. SAN. LTD. ŞTİ. 10.895.057,00 $
3. BEYAZKULE TARIM ÜRÜNLERİ GIDA AMBALAJ İNŞAAT OTOMOTİV SANAYİ VE TİC.LTD.ŞTİ. 9.153.217,00 $

 

ÖZEL ÖDÜL

FINE OTEL TURİZM İŞLETMECİLİK A.Ş.-RİXOS PARK HOTEL ŞUBESİ

(TURİZM ALANINDATHE LAND OF LEGENDS THEME PARK” İLE YENİ BİR HİZMETİ DIŞ PAZARA AÇMASINDAN DOLAYI)

 

 

TÜRKİYENİN İLK 500 SANAYİ KURULUŞU ARASINDA YER ALAN ANTALYA FİRMALARI

ÜRETİMDEN SATIŞLAR (TL)
1. AGT AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 886.076.460,00 TL
2. ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş. 600.800.564,00 TL
3. CW ENERJİ MÜHENDİSLİK TİC. VE SAN. A.Ş. 382.399.793,00 TL
4. ETİ ELEKTROMETALURJİ A.Ş. 332.541.111,00 TL
5. YÖRÜKOĞLU SÜT VE ÜRÜNLERİ SANAYİ TİC. A.Ş. 325.650.463,00 TL

 

TÜRKİYENİN İKİNCİ 500 SANAYİ KURULUŞU ARASINDA YER ALAN ANTALYA FİRMALARI

ÜRETİMDEN SATIŞLAR (TL)
1. ANKUTSAN ANTALYA KUTU SANAYİ OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TİCARET A.Ş. 308.090.753,00 TL
2. EKİCİLER SÜT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN.VE TİC.A.Ş. 237.727.808,00 TL

 

ANTALYA İNOVASYON ÖDÜLLERİ

FİNDER YANGIN GÜVENLİK ELEKTRONİK SİSTEMLER MÜH. SAN. VE TİC. A.Ş. ÜRÜN İNOVASYONU
ROADMARK MOTORLU ARAÇLAR VE ELEKTRONİK TİC. A.Ş. HİZMET İNOVASYONU
ARTİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM HİZMETLERİ TİC.LTD.ŞTİ. PAZARLAMA İNOVASYONU
ANTALYA ORBİT SAĞLIK HİZMETLERİ A.Ş. ORGANİZASYON İNOVASYONU
DR.ÖMER ÇAYIRLI ÖZEL ÖDÜL