ATSO 22. Grup(Bilişim) öncülüğünde düzenlenen “Yapay Zeka ve Veri Farkındalığı” toplantısı ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Atılgan, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu ve Erol Erkan, Meclis Üyesi Behçet Ülker ile çok sayıda ATSO üyesi, çalışanları ve firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Atılgan, “Odamız, farklı sektörleri temsil eden 49 Meslek Komitesini bünyesinde barındırmaktadır. Her bir komitemiz kendi sektörlerinin sorunlarını dile getirmek, üyelerin sorunlarına çözüm üretmek ve sektörlerine katkı koymak hedefi ile çalışmaktadır. 22. Grup Bilişim Meslek Komitemiz de başarılı çalışmalarıyla öne çıkan gruplarımızdan birisidir. Öncelikle komitemize böylesine önemli bir konuda toplantı düzenlenmesine vesile oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmalarını stratejik planlar doğrultusunda yürüttüğünü anlatan Atılgan konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Her yıl için de bir tema belirliyor ve projelerimizi, etkinliklerimizi bu tema doğrultusunda şekillendiriyoruz. Odamızın 2017 yılı için belirlediği tema inovasyondu. Bu tema kapsamında inovasyon odaklı eğitimler, konferanslar düzenledik, inovasyon yarışmaları düzenledik. İnovasyon yılında ele aldığımız kavramlardan birisi de Endüstri 4.0’dı. Odamız bünyesinde üniversitelerimizin ve ilgili kurumlarımızın katılımıyla bir Endüstri 4.0 platformu oluşturduk.
Bildiğiniz üzere Endüstri 4.0 kavramı büyük veri ve analizi, akıllı robotlar, simülasyon, nesnelerin interneti, bulut bilişim, akıllı, entegre ve otonom üretim süreçleri gibi birçok başlığı kapsamaktadır. Antalya olarak, Türkiye’nin turizm ve tarımsal üretim başkentiyiz ve ülkemiz için daha fazlasını üretebiliriz diyorsak, bu teknolojileri tüm sektörlerde kullanmak zorundayız.

Teknoloji ile dönüşen, dijitalleşen bir dünyada bu kavramları tüm sektörlere sokamazsanız ve üretilen olağanüstü veriyi bilgiye dönüştürüp karar sistemlerinizde kullanamazsanız, mevcut durumunuzu bile korumanız mümkün değildir.

Biz de ATSO olarak bu vizyon doğrultusunda 2018-2020 çalışma dönemimizin temasını Antalya 4.0 olarak belirledik. Bu ana başlık altında Turizm4.0, Sanayi4.0, Tarım4.0, Ticaret4.0 ve Kent 4.0 alt başlıklarını çalıştık.

Her bir alt başlık için kamu ve özel sektörden tüm ilgili kurum ve kişileri biraraya getirdik, Antalya’yı geleceğe nasıl hazırlayacağımızı konuştuk. Bu çalışmalar bir rapor haline getirildi. Önümüzdeki süreçte de bu rapora son halini verip bir vizyon belgesi olarak basacağız.

Antalya 4.0 çalışmasında ortaya konan en güçlü tespit; kent ve sektörler için son derece önemli olan verilerin doğru şekilde işlenip bilgiye dönüştürülemediği oldu. Bu noktada bugün üzerine konuşulacak olan ‘büyük veri ve veri madenciliği’ kavramları Antalya 4.0 çalışmasına da katkı verecektir.”

Toplantıda daha sonra Optiwisdom Firması sahibi Doç. Dr. Şadi Evren, “Yapay Zeka ve Veri Farkındalığı” konusunda bigliler verdi, katılımcıların sorularını yanıtladı. Yapay zeka konusunu devlet politikası haline getiren ülkeler olduğunu anlatan Evren, Çin ve ABD’nin yanı sıra, özellikle Almanya ve İsrail bu konuda son yıllarda büyük bir çalışma içinde olduğunu söyledi.

Dijital dünyada toplanan verilerin iyi değerlendirilmesi halinde, ülkeler hatta kentler için stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Evren, sadece google arama verilerine bakılarak Türkiye’nin önümüzdeki 2 yılda ilaç tüketim analizinin yapılabileceğini belirtti.

Başkan Yardımcısı Mustafa Atılgan, günün anısına Doç. Dr. Şadi Evren’e bir tablo hediye etti.