Antalya Dijital Hafıza Haritası projesi ile kent merkezinde ve ilçelerde yer alan tarihi, kültürel, değerlerimiz ve pek bilinmeyen önemli kent hikâyeleri,  4 farklı dilde akıllı telefon uygulamalarıyla tanıtılacak.

 

Hazırlayan: ATSO ARGE Müdürlüğü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) kentin tanıtımı için önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. ATSO personeli tarafından hazırlanan ve BAKA 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı tarafından kabul edilen  “Antalya Dijital Hafıza Haritası Projesi” sayesinde kent merkezinde ve ilçelerde yer alan tarihi, kültürel değerlerimiz ve pek bilinmeyen önemli kent hikâyeleri,  4 farklı dilde akıllı telefon uygulamalarıyla tanıtılacak.

Antalya 4.0 çalışmaları kapsamında “Antalya Dijital Hafıza Haritası Projesi”nin hayata geçirileceğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin “Antalya 4.0 strateji belgesi çalışmamız devam etmektedir. Biz şimdiden Dijital Antalya projeleri üretmeye başladık. Antalya Dijital Hafıza Haritası projesi ile kent merkezinde ve ilçelerde yer alan tarihi, kültürel, değerlerimizi ve pek bilinmeyen önemli kent hikâyelerini,  4 dilde akıllı telefon uygulamalarıyla tanıtacağız.

Birçoğumuz Antalya’yı yeterince tanımadığımızı göreceğiz. Örneğin, Atatürk’ün, manzaraya bakarak “Hiç şüphesiz ki, Antalya dünyanın en güzel yeridir” sözünü söylediği noktayı çoğumuz bilmeyiz. Bu tür çok sayıda yer veya yanından geçip ne olduğunu bilmediğimiz ilgi noktaları var. Bu noktalara ait çok güzel hikayeler var. Bu projeyle Antalya’da bir bölgede yürürken o çevreye ilişkin bilgileri telefonunuzda göreceksiniz. Ayrıca bilgilere QR kodlarla da erişilebilecek.  Bu projemize BAKA’dan destek aldık, 500 bin liranın üzerinde bütçeli bir projedir. Dijital Hafıza Haritası Projesi hem Antalya kültürüne hem de turizmine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

 DÖRT FARKLI DİLDE KENT HİKAYELERİ

Antalya Dijital Hafıza Haritası Projesi ile Antalya Bölgesi’nin doğası, kültürel hazineleri ve yaşam stili ile halen tanınmakta olan “deniz-kum-güneş” turizm ürününden daha fazlasını sunan bir destinasyon olduğu konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurgulayan Davut Çetin projeyle ilgili şu bilgileri verdi;

“Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nın genel amacı Batı Akdeniz Bölgesi’ndeki üretimi artırıcı, maliyetleri düşürücü, ekonomik kalkınmayı destekleyici, çevre kirliliğini önleyici, bireylerin yaşam standardını ve kalitesini yükseltici ve toplumsal refahı artırıcı altyapıların inşa edilmesi veya iyileştirilmesidir.

Programın genel amaçları doğrultusunda programın önceliklerden birisi olan turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif turizm olanaklarının artırılmasına yönelik altyapının inşa edilmesi ve/veya iyileştirilmesine uygun olarak Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Dijital Hafıza Haritası Projesi ile Antalya Bölgesi’nin doğası, kültürel hazineleri ve yaşam stili ile halen tanınmakta olan “deniz-kum-güneş” turizm ürününden daha fazlasını sunan bir destinasyon olduğu konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Akıllı telefonlarda uygulanmak üzere geliştirilecek platform aracılığı ile kent merkezinde ve bölgede yer alan tarihi, kültürel, coğrafi değerler (ilgi noktaları) ile hikâyesi bilinmeyen kent anekdotlarının kullanıcıya aracısız eş zamanlı olarak bulunduğu noktada dört farklı dilde ister okuyarak, ister dinleyerek aktarılmasını sağlayacak dijital altyapının kurulması planlanmaktadır.

PROJENİN GENEL AMAÇLARI

  • Teknolojilerin uygulanması ile turizm altyapısında yenilikçiliğin desteklenmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak.
  • Turizmin çeşitlenmesi ve alternatif turizm olanaklarının artırılmasına katkı sağlamak.
  • Ulusal ve uluslararası tanınırlığına dolayısıyla turizm gelirlerinin çeşitlenmesine ve artmasına katkı sağlamak.

 PROJENİN ÖZEL AMAÇLARI

  • Antalya’nın tarihi, turistik, kültürel ve hikâyeleri olan değerlerinin dijital ortamda işaretlenmesi, kısa tanıtıcı bilgilerinin kullanıcılara sesli ve görsel olarak akıllı telefon uygulamasıyla aktarılmasını sağlayacak Antalya Dijital Hafıza Haritası sistemini kurmak ve uygulamak.
  • Antalya Dijital Hafıza Haritası ile yabancı/yerli turistlere ve kent sakinlerine Antalya’nın değerlerini doğrudan bir rehber gibi gerçek zamanlı olarak aktarmak.
  • Son yıllarda hızla değişmiş olan şehirde, kent sakinleri tarafından bile az bilinen ya da bilinmeyen hikâyeler ve anekdotların derlenerek dijital bir kent hafızası oluşturmak.
  • Yabancı ve yerli turistlerde kentin değerlerini yerinde görme talebi oluşturmak.

 

DİJİTAL HAFIZA HARİTASI MOBİL UYGULAMA FONKSİYONLARI

İlgi noktaları oluşturma:

Uygulama detay ekranında yer alacak bilgiler;

– İlgi noktasını tanımlayan isim

– Kategorisi

– Fotoğrafları

– Açıklayıcı metin

– (Varsa) İlgili video (YouTube üzerinden)

– Sesli olarak açıklayıcı metni dinleme imkânı

Metin ve ses dosyası 4 dilde sunulacaktır. Video sadece orijinal dilinde yer alacaktır.

Konum bazlı ilgi noktaları gösterme: Kullanıcılar mobil uygulama üzerinde kendi bulundukları konumu ve kendi konumlarına göre yakın çevrelerindeki tanımlanmış olan ilgili noktalarını simge şeklinde görüntüleyebilirler. Bu simgelerden herhangi biri seçildiğinde söz konusu nokta ile ilgili daha önceden girilmiş olan bilgilerin yer aldığı ekran açılır. Kullanıcılar sadece bulundukları konuma göre belirli bir alandaki ilgi noktalarını görüntüleyebilirler. Uygulamanın ayarlarından kullanıcılar çevrelerinde görüntülenecek ilgi noktalarının çapını azaltıp, artırabilirler. Bu sayede sadece daha yakınlarındaki noktaları veya geniş bir çap içerisindeki tüm noktaları görüntüleyebilirler.

Kategori bazlı filtreleme: Kullanıcılar çevrelerinde yer alan tüm ilgi noktalarını görebilecekleri gibi, sadece tanımlanmış kategorilere giren noktaları da görebilirler. Örneğin dileyen kullanıcı sadece çevresindeki tarihi eserleri, bir başka kullanıcı ise isterse sadece doğal güzellikleri seçerek, sadece seçmiş olduğu kategorideki ilgi noktalarını harita üzerinde görebilir.

Kullanıcı hesapları: Kullanıcıların uygulamanın bazı özelliklerinden faydalanmaları için bir üyelik oluşturmaları gereklidir. Bu üyelikler e-posta adresi üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi, belirlenmiş sosyal medya hesapları ile de hesap oluşturulabilir.

Check in: Bir kullanıcı bulunduğu ilgi noktasında check in yapabilir, yani burada bulunduğunu işaretleyebilir. Eğer üyelik oluşturmuşsa daha önce bulunduğu tüm noktaları check in geçmişinden görebilir. Ayrıca her ilgi noktasının kaç kez ziyaret edildiği bu check in özelliği yardımıyla takip edilebilir.

Karekod (QR) kod okuma: Yönetici tarafından oluşturulan her noktanın otomatik olarak bir karekodu oluşur. Yöneticiler bu karekodları basarak, fiziksel olarak ilgili noktalara yerleştirebilirler. Kullanıcılar mobil uygulama üzerinden karekodu okutarak hızlı check in olabilir veya ilgili noktanın detaylarına hızlı bir şekilde erişebilirler.

Sosyal paylaşım: Kullanıcılar uygulamayı kullanarak bulundukları yerleri uygulamanın desteklediği sosyal medya kanalları üzerinden paylaşabilirler. Bu sayede hem Antalya’nın tanıtımına hem de uygulamanın yaygınlaşmasına destek olurlar.

Kullanıcı yorumları: Kullanıcılar check in yaptıkları noktalarla ilgili yorumlarını uygulama üzerinden yazabilirler. Bu yorumlar genel beğeni veya diğer kullanıcılara tavsiyeler içerebilir. Diğer kullanıcılar da uygulama üzerinden ilgi noktalarına bırakılmış yorumları görüntüleyebilirler. Yorumlar otomatik olarak yayımlanmaz yönetici onayının ardından yayınlanabilir.

Popüler noktalar: Kullanıcıların daha sık ziyaret ettikleri, check in yaptıkları ilgi noktaları uygulama üzerinden popüler noktalar olarak gösterilir. Bu sayede kullanıcılar nereleri ziyaret etmeleri gerektiğine karar verirken bu popüler noktalardan faydalanabilirler.

Rota oluşturma: Rotalar birden fazla ilgili noktasının bir bütünlük içerisinde bir araya toplanmasıdır. Bu sayede belli bir konsept dahilindeki noktaları görmek isteyen kullanıcılar bu belirlenmiş rotaları takip edebilirler. Yöneticiler istedikleri zaman panel üzerinden, birbirleri ile ilgili noktaları belirleyerek kullanıcılara bir rota sunabilirler. Bu sunulan rota mobil uygulama üzerinden kullanıcılara tavsiye ederler. Bir rotayı takip etmek isteyen kullanıcı ilgili rota üzerinde uğraması gereken tüm noktaları bir liste halinde görür ve listeden seçtiği noktanın özelliklerine erişebilir.

Kullanıcı notları: Kullanıcılar uygulama üzerinden gezip gördükleri noktalarla ilgili kendi notlarını alabilirler. Notlar yazılı, sesli veya fotoğraf şeklinde olabilir. Bu notlar kullanıcının kullandığı cihaz üzerinde saklanır.

Oyunlaştırma ve ödüller: Uygulama oyunlaştırma (gamification) mantığı ile üye olan kullanıcılara uygulamayı kullanarak gerçekleştirdikleri bazı aktivitelerden puan toplama imkânı sağlar. Check in olmak, uygulama detaylarını görüntülemek veya bir rotayı tamamlamak gibi uygulamanın standart aktivitelerine yönetici belirli puanlar tanımlayabilir. Belirli puanları, tanımlanan süre içerisinde toplayan kullanıcılar için yönetici tarafından tanımlanmış ödüller verilebilir. Bu ödüller uygulama dışında fiziksel mekânlarda verilerek, kullanıcıların ödüllerini almak için istenilen noktaları ziyaret etmeleri sağlanabilir.

İstatistikler: Uygulama kullanıcı sayısı, check in sayısı, kullanım oranları, en aktif kullanıcılar gibi uygulamaya ait temel bilgileri uygulamanın paneli üzerinden görüntüleyerek raporlayabilir.

Anlık bildirimler: Doğal (native) uygulama olarak hazırlanacak uygulama üzerinden kullanıcılara anlık bildirim (instant notification) gönderme imkânı bulunur. Bu sayede yöneticiler tercih ettiklerinde anlık bildirim ile kent hafızası uygulamasıyla ilgili yenilikleri ve gelişmeleri kullanıcılara ulaştırabilirler.

Bize ulaşın: Uygulamanın iletişim bölümü yardımıyla kullanıcılar yöneticilere mesajlarını iletebilir, soru ve önerilerini aktarabilirler.