ATSO 7.Grup (Ekmek, un ve unlu mamuller) Meslek Komitesi, bazı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimi ile piyasayı hareketlendirmenin amaçlandığını belirterek fırıncılık sektöründe de girdi KDV’sinin ve vergilerde birin bedellerinin düşürülmesinin beklendiğini açıkladı. Komite, asgari ücret belirlenmesi aşamasında SGK primi ve İşveren İşsizlik Sigorta Fonu oranlarının düşürülmesinin gün-deme alınmasını istedi.

Komite üyeleri, bazı sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV indiriminin bitmesiyle Ekim ayından itibaren piyasalarda yaşanan ekonomik durgunluğun tüm sektörlerde olduğu gibi fırıncılık sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini, finansman ve alacak sorunlarının işverenlere olumsuz yansıdığını vurgulayarak piyasaları canlandıracak önlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirtiler.

Fırıncılık sektöründe üretim maliyetlerini direkt etkileyen elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt (motorin) vb. girdilerdeki KDV oranının, diğer vergi ve gider kalemlerinin (hizmet bedellerinin) yada birim fiyatlarının düşürülmesini öneren komite üyeleri, konunun TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmesini önerdi.

Geçtiğimiz günlerde yıllık enflasyon oranlarının % 25,24 olarak açıklanmasından sonra asgari ücrete yapılacak olan zam oranlarının milyonlarca çalışan vatandaşla birlikte milyonlarca işvereni de ilgilendirdiği ve etkilediği ifade eden komite üyeleri, kamuoyunda enflasyon verilerinin doğrudan zam miktarına etki etmesi ve bu enflasyon oranının asgari ücrette zam artışının da yüzde 25 olması gibi bir beklenti içine girildiğini dile getirdiler.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenecek olan ve Kasım ayının sonlarından itibaren başlayacak ve Aralık ayının sonlarında tamamlanacak olan asgari ücretteki artışın, çalışanlarla birlikte özellikle işverenleri son derece yakından ilgilendirdiğini ifade eden komite üyeleri, bu bağlamda asgari ücrette yapılacak olan artışta, ülkemizdeki ekonomik durumun, piyasa şartlarının, çalışanların durumlarının ve işverenlerin durumlarının göz önünde bulundurulması gerektiği, özellikle işverenlerin üzerine düşen yükün devletimiz tarafından paylaşılması gerektiği, asgari ücret için ödenen SGK primi ve İşveren İşsizlik Sigorta Fonu oranlarının düşürülmesi vb. uygulamalarla işverenlere destek sağlanması gerektiğini dile getirdiler.

Komite, söz konusu taleplerinin TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına iletilmesini önerdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin öneri ve isteklerini yerinde bularak gerekli girişimlere başladı.