Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Akdeniz Üniversitesi arasında 2016 yılında imzalanan “İşyeri Eğitimi” işbirliği protokolü başarılı şekilde tamamlanarak 3 yıl daha uzatıldı.

Akdeniz Üniversitesi Senato Salonunda yapılan imza törenine Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol Gürpınar, Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Prof. Dr. Ahmet Ögke, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Erturgut, Doç. Dr. Halil Özekicioğlu; ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Yönetim Kurulu Üyeleri Erol Erkan, Mustafa Ayanoğlu, Danışman M. Serhan Sekreter, ATSO MESEM Müdürü Tolga Cenk Türk katıldı.

Törende bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal, “Teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitime çok önem verdiklerini söyleyerek “Öğrencilerimizin öğrenim aşamasında iken iş hayatını tanımalarını ve sektörle iç içe olmalarını istiyoruz. Bunun için birçok kuruluşla işbirliği yaptık. Bugün de yine öğrencilerimiz için çok faydalı olacağını düşündüğüm bir protokole daha imza attık. Hem öğrencilerimiz hem de sektör açısından hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin ise “Biz Oda olarak yürütülen bir projeyi tamamladığımızda tüccar deyimi ile bir ‘z raporu’ alırız. Geriye dönüp bir bakarız, sonuçları masaya yatırırız. Olumsuz noktalar varsa, sonraki protokoller için bunları düzeltmeye çalışırız. Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerine yönelik olarak yürüttüğümüz işyeri eğitimi projesine baktığımızda ortaya gerçekten iyi bir iş çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Diksiyon ve Topluluk Önünde Güzel Konuşma Eğitimi

Öğrenciler için farklı bir staj programı hazırlandığını belirten Başkan Çetin, son sınıf öğrencilerinin 3 buçuk ay süresince iş hayatına hazırlayan bir program yürütüldüğünü; 2016 yılında Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünden 9, Pazarlama Bölümünden 24 öğrenci olmak üzere toplam 33 öğrenci; 2017 yılında, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nden 60, Pazarlama Bölümü’nden 47 öğrenci olmak üzere toplam 107 öğrenci; 2018 yılında ise Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nden 82, Pazarlama Bölümü’nden ise 49 öğrenci olmak üzere toplam 131 öğrenci işyeri eğitimini başarılı şekilde tamamladığını söyledi.

Davut Çetin, ayrıca 2017 ve 2018 yıllarında toplam 70 öğrenciye 2,5 ay süresince Milli Eğitim onaylı “Diksiyon ve Topluluk Önünde Güzel Konuşma” eğitimi verildiğini de kaydetti.

Öğrencilerin yarından fazlasına iş teklifi yapıldı

Başkan Davut Çetin şunları kaydetti:

“Bu 3 yılsonunda programdan yararlanan toplamda 271 öğrencimizin yarından fazlasına firmalarımız tarafından iş teklifi yapıldı. Böylece; İşsizlik oranının rekorlar kırdığı bir dönemde, Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi bu proje ile adeta iş garantili bir bölüm haline gelmiş oldu. Bu başarılı projeyi devam ettirmek arzusundayız. Hatta bu çalışma diğer sektörler için de son derece iyi bir model oldu. Arkadaşlarımız başka sektörler için de bu tür bir programı çalışsınlar. Projenin başarısı bizlere aynı zamanda birkaç konuda da son derece önemli mesajlar veriyor. Bir tarafta işsizlik sorunu hepimizin malumu… Diğer tarafta da tüm sektörde kalifiye eleman sorunu sürekli dile getirilir. Demek ki; işveren ile kalifiye çalışanı doğru platformda bir araya getirirseniz o noktada hem işsizliğe hem de kalifiye eleman sorununa çözüm üretebiliyorsunuz.”

Başkan Çetin, reel sektörde üniversiteden alınan eğitimin aşırı teorik olduğu ve öğrencilerin yetişmeden iş aramaya başladığına dair görüşün hakim olduğunu; Üniversitelerin ise bilimsel yaklaşıma gereken değerin verilmemesinden mustarip olduğunu belirterek, “Demek ki; üniversite eğitimini sektör stajları ile doğru şekilde harmanlayabilirsek bilimsel yaklaşımın sektörlerde de doğru şekilde kullanımı mümkün olabiliyor. Ben inanıyorum ki yeni mezun öğrencilerimiz pırıl pırıl beyinleriyle, aldıkları en güncel bilimsel altyapı ile çalışmaya başladıkları işyerlerini de dönüştüreceklerdir. Bizler üniversitelerin ve iş dünyasının etrafındaki görünmez duvarları kaldırmalı, bilimsel yaklaşım ile sektörel gerçekleri doğru şekilde harmanlamalıyız

Bu duygu ve düşüncelerle bu işbirliğimizin devam etmesini diliyor, bu başarıda emeği olan, Sayın Rektörümüz nezdinde Fakültemizin değerli dekanına ve hocalarına, Yönetim Kurulu Üyem Erol Bey’e ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Protokol karşılıklı imzaların atılmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.