11.Grup (Orman ürünlerinin işlenmesi ve ticareti) Meslek Komitesi, mobilya sektöründe iç pazarı canlandırmak adına KDV indiriminin yeniden gündeme alınıp yüzde 8’e düşürülerek en az 1 yıl daha devam ettirilmesini istedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ekonominin hareketlenmesi, enflasyonla mücadeleye destek ve kur etkisiyle daralan ve aralarında mobilya sektörünün de bulunduğu bazı sektörleri canlandırmak için 2018 yılında başlatılan Katma Değer Vergisi (KDV) indiriminin piyasaya olumlu yansıdığını belirten komite üyeleri, iç pazarda ve son kullanıcı nezdinde yaşanan hareketliliğin sektör adına oldukça sevindirici olduğunu ifade ettiler.

Ancak, KDV indiriminin Haziran ayı sonunda bitmesiyle piyasada yaşanan ekonomik durgunluğun sektörü olumsuz yönde etkilediği, finansman ve alacak sorunlarının işverenlere olumsuz yansıdığını vurgulayan komite üyeleri, piyasaları canlandıracak önlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirttiler.

Türkiye’nin mobilya üretiminde dünyanın 14. büyük üreticisi konumunda bulunduğunu dile getiren komite üyeleri, küresel pazarda ihracat yapan ülkeler sıralamasında da 12. sırada yer alındığını da bildirdi.

Ülke ekonomisinin kalkınmasında çok önemli bir role sahip olan mobilyanın, bugün aralarında Irak, Almanya, S.Arabistan, Fransa, ABD, Libya, Türkmenistan, Azerbaycan, Romanya’nın da bulunduğu yüzden (100) fazla ülkeye ihraç edildiğini belirten komite üyeleri, son yıllarda üretim ve ihracat hacmi artmış olmasına rağmen binlerce üretici ve çalışanının olduğu iç pazarda, geçtiğimiz iki yılda gözle görülür bir daralma yaşandığını da dile getirdiler.

Komite, mobilya sektöründe iç pazarı canlandırmak adına KDV indiriminin yeniden gündeme alınması, %18 olan KDV oranın %8’e düşürülerek en az 1 (bir) yıl daha devam etmesi maksadıyla TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasını istedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin kararını olumlu bularak gerekli girişimlere başladı.