T.C. Ticaret Bakanlığı’nca ihracatçı firmalara yönelik Bakanlık destekleri ile ilgili ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Ticaret Bakanlığı bürokratları tarafından ihracatta devlet destekleri ve uygulamaları ile ilgili bilgilendirme yapılırken, firma temsilcilerinin soruları ve görüşleri değerlendirildi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı M.Cihangir Deniz,

“Dün, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan dış ticaret verilerini açıkladı ve dış ticaret dengesinin 1,8 milyar dolar açık verdiğini kaydetti. Üstelik bu açığı Cumhuriyet tarihinin en yüksek Şubat ayı ihracatını yapmamıza rağmen vermişiz.

Dış ticaret yapımızı masaya yatırdığımız zaman çok sayıda sorunu konuşabiliriz. Katma değer sorunu, ürün desenimiz, lojistik imkânlar, ithalata bağlı ihracat yapısı bu kapsamda ele alınabilecek sorunlardan yalnızca birkaçıdır.

Bu sorunlardan birisi de uluslararası pazarlarda rekabete edebilecek ürün ve işletmelerimizin sınır kapılarından öteye geçememeleridir. Bizim bu korkuyu el birliği ile ortadan kaldırmamız gerekiyor. Ülkemiz zenginleşsin istiyorsak, ihracatçı sayımızı, ürün ve pazar çeşitliliğini artırmamız gerekiyor. Bu vizyon doğrultusunda ATSO olarak Bakanlıklarımız ile güçlü bir işbirliği içerisindeyiz” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü aynı zamanda Ticaret Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde “İhracat Destek Ofisi” olarak da hizmet verdiğini vurgulayan Deniz sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracat yapan ve yapmak isteyen üyelerimize yönelik bilgilendirme yapmaktadır. Bakanlığımızın özellikle dış ticareti geliştirmek ve yeni pazarlara açılmak hedefiyle yürüttüğü URGE projelerinde de güzel sonuçlar elde ediyoruz.

Üyelerimizi küme yapısı ile uluslararası pazarlara açtığımız ilk URGE projemizi 2011 yılında ‘Yapı Malzemeleri Sektörüne dönük olarak düzenlemiştik. Bu projeyi Gıda ve Tarım sektörlerinde dönük URGE çalışmaları ile sürdürdük. UR-GE projeleri kapsamında bugüne kadar 5 kıtada 14 farklı ülkeye heyet organizasyonları düzenlemiş bulunuyoruz.

UR-GE Projeleri ile çok sayıda Antalya firması ilk kez ihracat yapma ve yurt dışında yeni pazarlara açılma imkânı yakaladı. Üyelerimiz Vietnam’dan, Güney Amerika’ya kadar Dünya’nın dört bir yanına ürün satar hale geldiler.

Bu çalışmaların bir sonucu olarak ATSO Gıda Kümesi 2016 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘İyi Uygulama Örneği’ ödülüne layık görüldü. 2018 yılı itibariyle de yeni Tarım Kümesi çalışmalarını yürütüyoruz.

Yine önümüzdeki süreçte yazılım ve sağlık turizmi sektörlerine dönük olarak HİSER projesi çalışmalarımız sürüyor.

Tüm bu faaliyetler kapsamında edindiğimiz tecrübeyi ATSO Dış Ticaret Kulübü bünyesinde tartışarak katkımızı daha da iyiye götürmek üzere çalışıyoruz.

Diğer taraftan Dünya dijitalleşirken tüm üyelerimizin e-ticarete entegrasyonu için “e-ticarete ilk adım” ve e-ihracata ilk adım” programlarını iş planımıza dahil ettik. E-ticaret programını tamamladık, e-ihracat programımız önümüzdeki aylarda başlayacak.

İnanıyorum ki bu projeleri takip eden üyelerimiz de yeni başarı hikâyelerine imza atacaklar. Tüm bu hizmetler, daha çok girişimcimizin, işletmemizin uluslararası pazarlara açılması ve böylece dış ticaret dengesinin ülkemiz lehine değişmesi için yapıyoruz. Tabi ki bu projelerin hayata geçmesi noktasında Bakanlıklarımızın büyük katkıları oluyor. Özellikle Ticaret Bakanlığımız, dış ticaret odaklı son derece başarılı çalışmalar yürütüyor. Bugün de Bakanlığımızın değerli bürokratları bizlerle ve dış ticarete verilen destekleri paylaşacaklar. Bu vesileyle kendilerine ve bu programın gerçekleşmesine katkı koyanlara teşekkür ediyorum.”

 

Açılış konuşmaları ve sunumların ardından Ticaret Uzmanı Mehmet Halil Madazlı, Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Soner Karadeniz, Ticaret Uzmanı İbrahim Kumaş, Ticaret Uzmanı Muhammed Ali Çelik ve Ticaret Uzmanı Özer Öğretici katılımcıların sorularını yanıtladı.

Sunuma bu linkten ulaşabilirsiniz;

https://www.atso.org.tr/yukleme/dosya/4d121db2ffc93bc24767f67d050e159e.pdf