Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen, girişimci adayları, KOBİ ve büyük ölçekli işletmeleri, devlet destekleri veren kuruluşlarla bir araya getiren “3.Devlet Destekleri Zirvesi” ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda Vali Münir Karaloğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin, Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyeleri ile kamu kurumlarının temsilcileri ve iş dünyasının yoğun katılımıyla başladı.

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Ekonomide zor günlerden geçiyoruz. Reel sektör olarak hem morale hem de desteğe ihtiyacımız var. Sayın Valimiz bize moral veriyor, Bakanlıklarımız da istihdam ve yatırım teşviki vermektedir. Böylece sorunlarımızı azaltacağız ve Antalya’nın geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

2018’de Türkiye’de 157 milyarlık yatırım teşvik belgesi alındığını belirten Davut Çetin, yatırım teşviklerinde İstanbul ve diğer Marmara illeri dışında İzmir ve Ankara öne çıktığını, Ankara’yı Gaziantep, Adana, Manisa ve Antalya’nın izlediğini bildirdi.

DÜNYAYA BAKIP YENİ ALANLARA YÖNELELİM

Antalya ekonomisinin geçen yıl turizm sayesinde büyüdüğünü vurgulayan Davut Çetin,  “Türkiye’de yatırım teşvik belgesi azalırken, Antalya’da yüzde 60 arttı. Antalya’da geçen yıl alınan 3 milyarlık teşvik belgesinin üçte biri turizm yatırımıdır, 750 milyonu imalat yatırımıdır, 400 milyonu tarım, 200 milyonu eğitim, 200 milyonu sağlık, 170 milyonu enerji yatırımıdır.  İmalat yatırımı ağaç işleri ağırlıklıdır. Turizmde yeni yatırım için yarım milyarlık teşvik belgesi alınmıştır.

Antalya sanayide, tarımda, ticarette, teknolojide çok daha iyi bir yere gelebilir. Yeter ki, birleşelim, ortaklıklar kuralım, dünyaya bakıp yeni alanlara yönelelim” ifadesini kullandı.

Özellikle istihdam teşvikleri, ihracat teşvikleri ve tarımsal desteklerin Antalya özel sektörü için son derece yararlı destekler olduğunu vurgulayan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Antalya’da turizm sezonuna girdiğimiz bu dönemde istihdam teşvikleri başta turizm olmak üzere bazı sektörlerimize önemli destek olacaktır. Daha önce istihdam artışında İstanbul’dan sonra ikinci il olmuştuk. Bu yıl yine aynı başarıyı göstereceğimize inanıyorum. İstihdam sağlamak hepimiz için ülkemize hizmetin en güzel yoludur. Hangi sektörde olursa olsun, bir kişi daha fazla istihdam etmek imkânı olan herkes, sunulan desteklerden yararlanmalıdır.

Bazı arkadaşlarımız teşvik deyince nakit para desteği veya düşük faizli kredi anlıyor. İstihdam teşviki ve vergi indirimleriyle uğraşmak istemeyen arkadaşlarımız da oluyor. Artık bu alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz.

Dünya ile rekabet edebilmek için doğru ürünleri üretmek ve tüm sektörlerde verimliliği sağlamak zorundayız.

BÜYÜMEYE ÖNCELİK VERMELİYİZ

Antalya’da SGK’ya kayıtlı 72 bin işyeri var. Bunun 28 bini tek kişilik, 20 bini 2-3 kişi istihdamı olan işyeridir. Küçük olsun benim olsun anlayışını bir kenara bırakmalı, sermayelerimizi birleştirip ortak yatırım yapmaya ve büyümeye öncelik vermeliyiz.

Almanya’da mikro işletmeler istihdamın yüzde 19’udur. Bizdeyse tarım dışı mikro işletmeler istihdamın yüzde 30’unu sağlıyor.

83 milyonluk ülkeyiz, borsamızdaki şirket sayısı 400’ü geçmedi. Singapur, Tayvan gibi ülkelerde bile bin civarı, İspanya borsasında 3 bin şirket var. Büyük holdinglerimiz bile aile şirketi olmaya devam ediyor. Artık bu kültürümüzü değiştirmeliyiz.

İnovasyona ve insana yatırım yapmaya daha fazla önem vermeliyiz. Ülkemizde ar-ge merkezi sayısı hızla arttı, 1152 oldu, ama en büyük şirketlerimizin yarısında ar-ge yapılmıyor.  Ortaklıklar kurup, yeni sektörlere, teknolojiye, ar-geye yatırım yapmalıyız.

Ülke olarak kişi başına 3 bin dolar ithalat, 2 bin dolar ihracat yapıyoruz. Hepimiz daha fazla ihracat için çalışmalıyız. Antalya tarımında, küçük üreticilerimiz birleşmeli ve daha fazla ihracat için çalışmalıdır.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizi ihracat hedefiyle biraraya getiriyoruz. Bakanlık desteğiyle yaptığımız URGE projelerinde tarım, gıda, yapı sektörlerimizde kümeler oluşturduk. Güç birliğiyle ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz.

Antalya teknoloji alanında ilerlemek zorundadır. Biz inovasyon merkezimizi örnek olmak ve küçük girişimlere, startuplara destek olmak için kurduk.

Sanayide birkaç büyük şirketimiz var, ama kümelenmeyle sektörleri büyütmek için çaba harcamalıyız. Tasarım, iklimlendirme, biyoteknoloji, genetik gibi alanlarda ortak ar-ge ve inovasyon merkezleri de kurmalıyız.

Antalya 4.0 projemizle Açık Veri Merkezi gibi endüstri 4.0 altyapılarını kurmamız gerektiğini ortaya koyduk. Dünya dijital ekonomiye geçiyor: Ticaret savaşları olsa da teknoloji gelişmeye devam edecek.

Dünya, tarım 4.0, turizm 4.0, perakende 4.0, lojistik 4.0 sistemlerine geçecek. Bugünün sorunlarına takılıp kalmamalı, dijital dönüşümle şirketlerimizi ve ekonomiyi büyütmeliyiz.

Ekonomi yönetimimizden teşviklerle birlikte makro ekonomik istikrar ve yapısal reform sürecinde de daha hızlı bir ilerleme bekliyoruz. Sanayi Bakanlığımız 300 üründe yerlileştirme programı açıklayacak. Bu programda bölge ve il düzeyindeki teşviklerin de gözden geçirilmesi gereklidir.

Üyelerimizin devlet destekleriyle ilgili en büyük sıkıntılarından birisi başvuru dosyalarındaki teknik detaylardır. Desteklerdeki bürokratik süreçler azaltılmalıdır.

Bugün bu zirvede hem devlet desteklerini daha iyi öğreneceğiz hem de sorunlarımızı bizzat yetkililerle konuşma fırsatı bulmuş olacağız.

Zirvemizin hem üyelerimizin sorunlarına bir nebze de olsa çare olmasını, hem de yatırım ve istihdam için motivasyon sağlamasını diliyorum.

Katılım sağlayan bütün bakanlıklarımıza, kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Destekleri için Sayın Valimize, yetkililerimize, il müdürlüklerimize tekrar teşekkür ediyorum.”

‘İŞ DÜNYASI TEŞVİKLERDEN HABERSİZ’

Açılışta bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu ise, birçok iş insanının devletin sağladığı teşvik ve desteklerden habersiz olduğunu ve bu zirvenin bu sebeple başlatıldığını söyledi.

Devletin birçok sektörde sağladığı teşvik ve desteklerden iş insanlarının birçoğunun haberdar olmaması üzerine üç yıl önce başlatılan bu zirvenin gelenekselleştiğini belirten Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “Karşılıklı sorunları konuşmaya hem iş insanlarımızın hem de kurumlarımızın ihtiyacı var. Türkiye’nin hedefleri var ve bu hedeflere taşıyacak en önemli şehirler, merkezlerden bir tanesi de Antalya. Antalya yarattığı istihdamla, gayri safi milli hasılayla Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak en önemli merkezlerden biri. Onun için bu şehirde iş insanımıza yardımcı olmak, iş insanımızın önünü açmak, devlet desteklerini iş insanımıza doğru bir şekilde aktarmak kamu görevlileri olarak bizlerin görevi” dedi.

YENİ İSTİHDAMDA 150 BİNİ GEÇERİZ

Bugün birçok alanda devletin sağladığı teşvik ve destekler içinde istihdam, ar-ge, tasarım, kredi garanti fonu gibi çok önemli destekler olduğunu kaydeden Karaloğlu, “İstihdamla ilgili son üç yıldır devam eden seferberlik var. 2017 yılında milli istihdam seferberliği olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilmişti. O yılda belli destekler sağlandı. 2017’de Antalya’da 186 bin yeni istihdamla Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci olmuştu. Bu nüfusa oranla bakıldığında aslında Antalya’nın birinci olduğunu gösterir. 2018’de 164 bin yeni istihdam sağladık. Bu sene ise 150 bin sözü verildi ki, biz Antalya’da yeni istihdamda 150 binin üzerine çıkacağını biliyoruz. İstihdamla ilgili çok farlı teknik destekler var” dedi.

ÖNÜMÜZDE SEÇİMSİZ 4.5 YIL VAR

Son 3-4 yıldır her sene seçim, referandum, seçim şeklinde devam eden maalesef zaruri bir sürecin yaşandığını dile getiren Karaloğlu, “Ama 2023’e kadar önümüzde bir seçim görünmüyor. Yolumuza çok daha rahat devam edebileceğimiz 4.5 yıllık bir süre var. Bu süreyi ülke ve şehir olarak iyi kullanmamız gerekir. Reel sorunlara, reel sektörün sorunlarına daha çok eğilerek Türkiye’yi daha çok üreten, refahını daha çok artıran bir ülkeye hep beraber dönüştürmemiz lazım. Ne sadece devlet destekleriyle bir yere varabiliriz, ne de sadece sizin fedakarlıklarınızla bir yer varabiliriz. Biz mutlaka işbirliklerimizi geliştirmemiz lazım” dedi.

ÜMİTSİZLİĞE GEREK YOK

Bir taraftan devletin sağladığı destekler, bir taraftan iş insanlarının bilgi, beceri ve fedakarlığını birleştirerek ülkemizi hedeflediğimiz yarınlara hep birlikte taşımak gerektiğine işaret eden Karaloğlu, “Şundan emin olabilirsiniz, ülkemizin geleceği bugünden daha iyi olacak. Hiçbirimizin geleceğiyle ilgili endişe duymasına, ümitsiz olmasına gerek yok. İyi yetişmiş, çalışkan bir insan kaynağımız var. Bilgi, beceri ve tecrübemiz artık bir noktaya geldi. İnşallah el birliğiyle ülkemizi daha iyi bir noktaya taşıyacağımızdan kimsenin endişesi olmasın” dedi.

STANTLARDA BİREBİR GÖRÜŞME

Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin ve katılımcılar, ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda açılan kamu kurum ve kuruluşlarına ait stantları gezdi.

Zirvede katılımcılara; İŞKUR ve SGK istihdam destekleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvikleri, Ticaret Bakanlığı İhracat Destekleri, Ticaret Bakanlığı Hizmet Sektörüne Yönelik Destekleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Destekleri, Türk Patent ve Marka Kurumu destekleri ve Ar-Ge Destekleri anlatılacak. Katılımcılar, kurumların stantlarında konunun uzmanlarından birebir bilgi alacak, eş zamanlı yapılacak olan bilgilendirme seminerlerinde de devlet destekleriyle ilgili tüm sorularına cevap bulacak.

Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akdeniz ve Antalya Bilim Üniversiteleri, SGK, İŞKUR ve KOSGEB İl Müdürlükleri, BAKA, KGF, TÜBİTAK, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan uzman temsilcilerin katıldığı, 13 farklı kurumun stant açtığı, 5 farklı seminer programının gerçekleşeceği Zirve bugün saat 17.00’ye kadar sürecek.