Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, Antalya, Isparta ve Burdur’u bir araya getiren Batı Akdeniz Ticaret Buluşması’nın tüm Türkiye’ye örnek birliktelik olarak gösterdi.

Antalya’da ‘Birlikten Güçlü Ticarete’ sloganıyla düzenlenen Batı Akdeniz Ticaret Buluşması’nın kapanış oturumu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan oda, borsa, SİAD’lar, valilikler, belediyeler ve üniversiteler gibi kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle düzenlenen Batı Akdeniz Ticaret Buluşması, ANFAŞ Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. İki gün süren büyük buluşmada, networking ve B2B görüşmeleri, Devlet Destekleri Zirvesi, Santek Yat İmalat Sektörü Buluşması, E-Ticaret Sokağı ve söyleşilere yer verildi. Kapanış oturumuna TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra ATSO Başkanı Davut Çetin, üç ilin oda, borsa ve SİAD başkanları ile üniversiteler, kamu kurumları ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK GÖSTERDİ

Antalya, Isparta ve Burdur’u bir araya getiren organizasyonu tüm Türkiye’ye örnek birliktelik olarak gösteren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şimdi dijital devrim döneminin yaşandığını belirterek, dünyanın her yerinde, geleneksel firma yapısının değiştiğine dikkat çekti. Firmaların her işi kendileri yapmak yerine, bireysel girişimcilerle ortak çalışmayı tercih ettiğini, böylece bireysel girişimcilik ekonomisinin büyüdüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, “Artık, karşımızda farklı bir dünya meydana geliyor. 7 milyar insan, 20 trilyon dolarlık pazar, bir tek tuşun ardında. E-ticaret üzerinden hepsi elinizin altında. Müşteri, pazar, tedarikçi, hepsine bilgisayarla ulaşmak mümkün” dedi.

E-TİCARET BİR ALIŞKANLIK HALİNE GELİYOR

Ülkemizde e-ticaret hacminin, 2021’de 382 milyar liraya ulaştığını, bir önceki yıla göre yüzde 70 arttığını belirten TOBB Başkanı, “Toplam perakende ticaret içinde e-ticaretin payı da yüzde 20’ye yaklaştı. Pandemiyle birlikte hızlanan e-ticarete yönelim, hız kesmeden sürüyor. İnternetten alışveriş yapmaya başlayan tüketici için e-ticaret, bir alışkanlık haline geliyor. Tüketiciler giderek daha fazla sanal ortama kayıyor. O halde sizlerin, yani girişimcilerin de orada olması gerekiyor. Sattığımız ürün ve hizmetleri, dijital ortama taşımanız şart oluyor” diye uyardı.

Rifat Hisarcıklıoğlu

EN DEĞERLİ ARAZİ CEP TELEFONU EKRANLARI

Dünyanın en değerli arazisi olarak cep telefonlarının ekranlarını gösteren Hisarcıklıoğlu, “Önemli olan bu değerli arazide yer kapabilmektir. Eskiden, en işlek caddede mağaza, market sahibi olmak önemliydi. Şimdi, cep telefonu ekranında yer alabilmek çok önemli. Peki dünyanın en değerli arazisi olan cep telefonu ekranında nasıl yer alabiliriz? Şirketinin veya ürünün ya mobil uygulaması olacak, ya da geliştirilen mobil uygulamanın içerisinde yer alacaksın. Bu konu sadece yurt içi ile de sınırlı değil. E-ihracat hacmi de 2 milyar doları aştı. İnternet üzerinden yurtdışına satış yapan bireysel ve makro ihracatçıya, vergi muafiyeti ve gümrük beyannamesinden muafiyet gibi destekler ve kolaylıklar da getirildi” dedi.

GENÇLERİMİZİ, ‘BAŞIMIZA İCAT ÇIKAR’ DİYE YETİŞTİRMELİYİZ

Geçen sene, 129 Türk girişimine, yurt dışından 1.3 milyar dolar geldiğini ve yatırım yapıldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bunların çoğunu da üniversite öğrencisi veya okulu yeni bitirmiş genç girişimci kardeşlerimiz kurdu. Bu devirde asıl sermaye para değildir, iyi fikir ve azimdir. Ama bunun için de, ‘eski köye yeni adet getir’ diyen hareket lazım. Gençlerimizi, ‘başımıza icat çıkar’ diye yetiştirmeliyiz” dedi.

SENEYE TOGG’U GÖRMEYE BAŞLIYORUZ

Dünya otomotiv markalarının elektrikli araç üretimlerinden örnekler veren Hisarcıklıoğlu, “Biz, Türkiye’nin otomobili TOGG’a bu vizyonla başladık. Ülkemizin 120 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz. Tarihimizde ilk defa, fikri mülkiyet haklarının tamamı ülkemize ait olan, doğuştan elektrikli bir otomobil üretiyoruz. Bu yıl 29 Ekim’de banttan indireceğiz. Elektrikli otomobilde dünyanın tamamıyla aynı anda yarışıyoruz. Ülkemizin yeşil dönüşüm sürecine ve mobilite ekosistemine katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda da ülkemiz içinde yepyeni ve genç bir tedarik zinciri ve üretim sistemi kuruyoruz. Gemlik’teki fabrikada farklı alanlardaki, genç kardeşlerimizin kurduğu start-up şirketlerle çalışıyoruz. Kimisi arabanın kamerasını yapıyor, kimisi sürüş analizi yapıyor, kimisi başka bir parçasını yapıyor. İnşallah önümüzdeki sene Antalya’da ve Türkiye’nin birçok yerinde bu arabayı görmeye başlıyoruz” dedi.

Davut Çetin

ÜÇ İL ET-TIRNAK GİBİ

Etkinliğe ev sahipliği yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, 5 bakanlık, 6 kamu kurumu, 3 il valileri, belediye başkanları, 12 oda ve borsa, Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği, Esnaf Odaları Birliği, 17 SİAD, 4 sektörel dernek, kadın ve genç girişimciler kurulları ve bölge üniversitelerinin bu ticaret şenliğinde yer aldığını söyledi. Antalya, Burdur ve Isparta’nın et ve tırnak gibi iç içe olduğunu belirten Çetin, “Batı Akdeniz Ticaret Buluşmaları her şeyden önce bu birlikteliğin en güzel ifadesi olmuştur. Üç ilin iş insanları için networking toplantıları düzenledik. Bilişim, turizm ve gıda, ihracat alanında B2B etkinlikleri organize ettik. Bundan sonra networking veya ağ-küme oluşturmayı hem dijital hem fiziksel olarak kalıcı ve sürekli hale getireceğiz” dedi.

Davut Çetin’in konuşması şöyle;

“Batı Akdeniz Ticaret Buluşmalarının kapanış oturumunda sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Ticaret Buluşmalarımızın açılışını Bakan yardımcımızla yaptık, dün ilk konferansı Sayın İlber Ortaylı hocamız verdiler. Kapanış konferansını da Başkanımız şereflendirdi.

Değerli başkanımız oda ve borsalarımızın her önemli gününde yanımızdadır. Bugün de bu geleneği devam ettirdikleri için teşekkürlerimi sunuyorum.

Huzurlarınızda destekleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, katılım sağlayan bütün kurum ve kuruluşlarımıza, Batı Akdeniz iş dünyasına tekrar teşekkür ediyorum.

5 Bakanlık, 6 kamu kurumu, Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız, 12 oda ve borsa, Batı Akdeniz İhracatçıları Birliğimiz, Esnaf Odaları Birliğimiz, 17 SİAD, ayrıca 4 sektörel dernek, Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımız, Bölgemizin üniversiteleri bu ticaret şenliğinde yer almıştır.

Antalya, Burdur ve Isparta et ve tırnak gibi iç içedir. Batı Akdeniz Ekonomisi Geliştirme Vakfı BAGEV 22 yıl önce kurulmuştur. Yani neredeyse çeyrek asırdan bu yana üç il işbirliği içerisindedir. BAGEV’de Sevgili Ali Çandır Başkanımız bu birliktelik için hizmet etti, şimdi de biz bu koordinasyonu ve istişareleri sürdürüyoruz. TOBB Başkanımız bu birlikteliği her zaman teşvik etmiş, desteklemiştir.

Batı Akdeniz Ticaret Buluşmaları her şeyden önce bu birlikteliğin en güzel ifadesi olmuştur. Pandemi nedeniyle ertelediğimiz bu güzel buluşma için çok çalıştık, ama güzel bir başlangıç yaptık.

Ticaret Buluşmalarımız çok kapsamlı bir organizasyon oldu: Üç ilin iş insanları için networking toplantıları düzenledik.

Bilişim, turizm ve gıda, ihracat alanında B2B etkinlikleri organize ettik. Bundan sonra networking veya ağ-küme oluşturmayı hem dijital hem fiziksel olarak kalıcı ve sürekli hale getireceğiz.     

Devlet Destekleri Zirvesi, Santek Yat İmalat Sektörü Buluşması ve E-Ticaret Sokağı gibi paralel etkinliklerimizin de çok faydalı olduğunu inanıyorum. Bütün katılımcılara ve konuklarımıza tekrar teşekkür ediyorum.

Hedefimiz üç ilin iş insanlarını buluşturmak, tanıştırmak, bölgesel ticaret ağlarının temelini atmaktı. Bu hedefimize ulaştığımızı görüyorum

Gelecek yıllarda bu buluşmanın bölgemizin yeni bir geleneği haline geleceğine ve güçlenerek devam edeceğine inanıyorum.

Dün Sayın Bakan Yardımcımızla açılış yaparken de söyledim, ekonomide ciddi sorunlar yaşadığımız bir dönemdeyiz. Ekonomide enflasyonun kontrol altına alınması, milli paramıza güven tesisi ve istikrar en önemli meselemizdir. Oda ve borsalar olarak ekonomik ve sektörel sorunlarımızı Birliğimiz kanalıyla Hükümetimize iletiyoruz.

Diğer taraftan bölgemizin kamu yatırımlarına ihtiyacı da artmıştır. Bölge olarak ulaştırma lojistik altyapımızın geliştirilmesini arzu ediyoruz. Antalya Isparta arasındaki yol halen duble yol olamadı. Mersin yolunun tamamlanmasını bekliyoruz. Hızlı tren projesi ve otoyol bağlantılarımız gecikiyor.

Antalya limanımızın gerek ihracat gerekse kruvaziyer turizm için daha iyi hizmet vermesi gerekiyor. Bu çerçevede Isparta havalimanının atıl kalmamasını, kargo limanı olarak hizmet vermesini, ihracatta uçak kargo desteklerinin artırılmasını talep ediyoruz. Yeni ihtisas OSB projelerimizin kuruluş süreçlerinin hızlandırılması gerekiyor.  

Bölgemizde büyük ağır sanayi olmadığı için yeni kilit teknolojilerde ilerlemek zorundayız. Ülkemizde tarım sektöründeki 20 ar-ge merkezinin 10’unun, yani yarısının Antalya’da olması, bölgemizde tohum, biyoteknoloji, biyomedikal ve bilişim alanlarında daha ileri bir ekosistem oluşabileceğini göstermektedir.

Ekonomideki sorunlar, altyapı ihtiyaçlarımız ve sektörel sorunlar konularında çaba harcarken kalkınma vizyonumuzun temeli olan dijital ve yeşil dönüşümü ihmal etmiyoruz. Birliğimiz ve bizler inovasyon ve dijitalleşme konusunda üyelerimize destek olmak için çok çaba harcıyoruz.

Ticaret Buluşmalarında da E-Ticaret Sokağı’nda ve panellerimizde inovasyon ve teknoloji konuşuldu. Devlet Destekleri Zirvesinde ar-ge ve teknoloji teşvikleri detaylı ele alındı.

Yeşil veya çevreci dönüşüm konusunda da kapsamlı bir şekilde çalışıyoruz. Odalar ve Borsalar Birliğimiz Paris Anlaşmasının onaylanmasına ve Yeşil Mutabakata uyum planına büyük katkı sağladı.

ATSO olarak biz de Büyükşehir belediyemiz, mühendis odalarımız, kamu kurumlarımızla birlikte 100 civarında kurum ve kuruluş, 200 civarında uzman ile Antalya ekonomisinin çevreci dönüşüm yol haritasını için çalışma başlattık. Tarım, turizm, sanayi ve kentleşme alanlarında yeşil dönüşümü Borsamız, SİAD’larımız ve mühendis odalarımızla daha detaylı çalışacağız.

Pandemi nedeniyle son iki yılda zaman kaybettik, hepimiz ayakta kalma, üyemizi koruma mücadelesi verdik. İnşallah dünya normalleşirse her alanda daha hızlı ilerleyeceğimize inanıyorum.

Bu güven ve inancımızın kaynağı buradaki birlik ve beraberliktir. Hep birlikte iki gün süren bir şenlik yaşadık. Birliğimizi güçlendirdik, ticaretimizi güçlendirmek için yeni kapılar açtık.

Değerli başkanımız her zaman “Birlikte Rahmet Vardır” hadisini zikreder. Biz Birliği sağladık, rahmeti de mutlaka gelecektir.

Batı Akdeniz Ticaret Buluşmalarının üyelerimize, Burdur’a, Isparta’ya bereket ve rahmet getirmesini diliyorum.

Bu güzel birliktelik için bir kez daha Rifat başkanımıza teşekkür ediyorum.

Oda ve borsa başkanlarımıza, SİAD’larımıza, konuk konuşmacılarımıza, destek olan firmalarımıza ve katılımcı firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”