Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi törenle hizmete girdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ATSO’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Antalya’da iş dünyası için önemli bir adım attıklarını söyledi.​

Aşırı dosya yükü sebebiyle yargı sisteminin yavaş işlemesi gibi şikâyetlerle karşılaşıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu noktada alternatif çözümler konusunda yapılan çalışmalar neticesinde TOBB ve odaların bu işe sahip çıkması sonrasında önce iş-işveren uyuşmazlıklarında, sonra ticari davalarda ve tüketicilerde arabuluculuk sistemini oluşturduklarını kaydetti.

Bu sistemin kullanımının her geçen gün arttığını ve gelen dosya sayısının 2,5 milyona yaklaştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunların da yüzde 70’inin anlaşmayla sonuçlandığını bildirdi.

Eskiden yıllar süren davaların, günler, haftalar içinde bittiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Adalete erişim hızlandı. Bu aynı zamanda, bir kazan-kazan yöntemi. Zira insanlar, zaman kaybından ve maddi anlamda kendilerini yıpratan uzun süreçten, yargı sistemimizse önemli bir iş yükünden kurtuldu. Böylece mağduriyetler azaldı, adalet duygusu da güçlenmeye başladı. Anlaşmazlıklar helalleşerek çözüldü. Dolayısıyla arabuluculuk, toplumsal barışa da katkı sağladı.”

Oda ve borsa camiası olarak her türlü desteği verdiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, iş dünyasında tanınması ve bilinmesi için büyük gayret sarf ettiklerini belirtti.

Odaları böyle merkezler kurmaları için teşvik ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “TOBB bünyesinde UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Şu an 31 odamızda bu arabuluculuk merkezleri hayata geçti, 19 odamızda da çalışmalar devam ediyor. Bu merkezlerde 390 arabulucu da görev yapmaya başladı. Böyle bir altyapı sağlanınca bu merkezler, iş dünyamızı artan bir şekilde arabuluculuğa yönlendirdi. Şu an ülke genelinde arabuluculuğa gelen başvuru sayısı ayda 100 bine ulaşmış durumda. Demek ki attığımız adım başarılı oldu. Toplumda bu konu hakkında bilgi arttı ve bunun faydalarını da insanlar görmeye başladı.”

Seydişehir’de 28 farklı kişiyi ilgilendiren ve 2 yıldır devam eden bir miras davasının arabuluculukta 4 saatte çözüldüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, ticari hayatta zamanın en önemli sermaye olduğunu, bu sistemin zamandan da önemli bir tasarruf sağladığını bildirdi.

Ticareti kolaylaştıracak, ekonomiyi ve yargı sistemini güçlendirecek, toplumsal barışa katkı sağlayacak her düzenlemenin kendileri için önemli olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “İş insanlarımız hem daha hızlı hem de daha ucuza anlaşmazlıklarını çözmüş olacak. Hukuk sistemi, devletin ve ekonominin temel direğidir. Hukuk güçlü olursa insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveni artar. Adalet ve güven duygusu bir ülkede güçlüyse o ülkenin ekonomisi de güçlü olur” diye konuştu.

“Adalete erişim noktasında çok önemli bir yol”

TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek, önemli bir müessesenin hizmete girdiğini belirtti.

ATSO Başkanı Davut Çetin’den gelecek ilk meclis toplantısında üyeleri müessese hakkında bilgilendirmelerini isteyen Çiçek, “Adalete erişim noktasında çok önemli bir yol ancak henüz bunu bilmeyen insanlar var. Bunun daha geniş kitleler tarafından bilinmesi yargı işleyişini de kolaylaştıracaktır. Bu yol doğru bir yol. Önemli bir adım atılmış oldu” dedi.

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR

ATSO Başkanı Davut Çetin de merkezde şu ana kadar 37 avukat ile anlaşma yapıldığını bildirdi.

Davut Çetin şunları kaydetti;

“ATSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ile Odalar Birliğimizin üyelerimize sunduğu arabuluculuk hizmetini bugün Antalya’ya getirmiş bulunuyoruz. Çok önemli bir hizmeti başlattığımıza inanıyorum. Çünkü uzun yıllardan beri “geciken adalet adalet değildir” dememize rağmen ülkemizde adalet geç gelmekte, bazen yolda kalmaktadır.   Arabuluculuk mekanizması olmadığından dolayı her sorun davayla çözülmektedir. Mahkemeler dava doludur, bir davanın çözüme kavuşması yıllar sürmektedir. Türkiye’de ilk derece mahkemelerindeki dava sayısı 7 milyon civarındadır, sadece hukuk mahkemelerindeki dava dosyası sayısı geçen yıl 3 milyon 600 bindir. Bu sayıya Yargıtay, Danıştay, savcılık dosyaları dahil değil. Geçen yıl Antalya hukuk mahkemelerindeki dava sayısı 140 bindir, bunun 43 bini asliye hukuk, 30 bini sulh hukuk, 13 bini icra, 17 bini iş, 7 bini ticaret davasıdır. 

Bazen uzlaşma ile çözülebilecek küçük konular yıllar süren dava konusu olmakta, geciken adalet yüzünden herkes kaybetmektedir. Bir iş insanı için davalarla, mahkemelerle uğraşmak hem maddi hem de manevi bir külfettir. Arabuluculuk hizmeti herkesi bu yükten kurtaracak büyük bir hizmettir.

Ayrıca artık ticari davalarda, iş hukuku davalarında, tüketici davalarında önce arabulucuya başvurmak zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle tahkim ve arabuluculuk merkezimiz her durumda fayda sağlayacak bir merkez olmuştur.

Merkezimiz şu ana kadar 37 avukat ile anlaşma yapmıştır. Antalya baromuza ve avukat arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Bu iş aynı zamanda önemli bir kamu hizmetidir.

Bize müracaat eden kişilere danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti vereceğiz. Yani hakemlik yapacağız. Arabuluculuk tarafsız ve güvenilir bir hizmettir, kurallara tabidir. Merkezimizde uyuşmazlık konuları ve sunulan bilgiler gizli kalacak, kanıt niteliğinde olmayacak, böylece taraflar güvenle başvuruda bulunabilecektir.

Böylece üyelerimiz ticari uyuşmazlıklarda mahkemeye gitmeden, dava yoluna başvurmadan önce ihtilaflarını bu merkezde arabulucular kanalıyla çözme imkanına kavuşmaktadır.

Bu nedenle artık herkese “sulha gelin”, “uzlaşmaya gelin” diyoruz. İhtilafların çoğu akılla, uzlaşmayla çözülebilir. Esasen bir ülkede ticaretin temeli güvendir, iş ahlakı veya etiktir. Biz daha önce ticarette güveni teşvik etmek için etik belge uygulamasını başlatmıştık. Şimdi Odalar Birliğimizin sayesinde hem ticareti kolaylaştırıcı hem de ticaret ahlakını teşvik edici bir uygulamayı başlatmış bulunuyoruz.

Bu önemli hizmeti üyelerimize ve kamuoyuna iyi duyurmaya çalışacağız. Bazen üyelerimizin bir kısmı halen Birliğimizin ve bizim verdiğimiz hizmetleri bilmiyor. Oysa biz ticaretten sanayiye bilişimden tarıma her sektöre, sicil kaydından ihracata, sanayi belgesinden TIR belgesine, mesleki eğitime kadar dünya kadar hizmet veriyoruz. Biz kent ticaretinin beyni, kaydı ve hafızasıyız. Fakat çok reklam yapmadığımız için, her işimizin reklamını yapmadığımız için ilgilenmeyenler bilmeyebiliyorlar. Artık hem Odalar Birliği hem de ticaret ve sanayi odaları olarak bu hizmetleri daha fazla duyurmamız gerektiğini düşünüyorum. 

Bu düşüncelerle Sayın Başkanımıza bu proje için ve hepinize ü teşrifleriniz için tekrar teşekkür ediyorum.  Merkezimizin Antalya ticaretine hayırlı olmasını diliyorum.”