Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 35.Grup (Taşımacılık) Meslek Komitesi Temmuz ayı online toplantısı gerçekleştirildi.

Komite üyeleri toplantıda, taşımacılıkla ilgili yönetmelik kapsamında; Taşımacılık faaliyetlerinin ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye kötü etkisi en aza indirilecek, fert, toplum ve çevre sağlığı ile bunların güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest rekabet ortamında gerçekleştirileceği bildirildi.

Üyeler, Yönetmelik kapsamında taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği, terminal işletmeciliği ve benzeri faaliyetlerde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları faaliyetlere uygun olan yetki belgesini/belgelerini Bakanlıktan almalarının zorunlu olduğunu belirtti.

Komite üyeleri, yetki belgesi olmadan veya belgesinin kapsamadığı işi yapan başka bir deyişle kayıt dışı ticaret yapan kişiler nedeniyle taşımacılık sektöründeki üyelerin zor durumda olduğunu kaydetti.

Komite, belirtilen nedenlerden dolayı Antalya Nakliyeciler Sitesi’nde faaliyetlerini sürdüren işletmeler arasında fiyat dengesizliklerinin olduğunu belirterek, bu durumunda sektörü olumsuz yönde etkilediği ve haksız rekabete neden olduğunu ifade ettiler.

Üyeler, “Söz konusu olumsuz durumun düzeltilmesi için devletimizin ilgili kurumları tarafından gerekli denetimlerin yapılmasını öneriyoruz” dedi.

Toplantıda, komitenin konuyla ilgili önerisinin görüş ve önerilerinin TOBB aracılığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi.

Karayolları U-ETDS sistemi

Üyeler toplantıda ayrıca U-ETDS sistemini de ele aldı.

Komite üyeleri tarafından, U-ETDS sisteminin 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, tehlikeli yük, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak takibi, TEMMUZ 2021 değerlendirilmesi ve denetimi imkanlarının sağlanacağı bir sistem olduğu hatırlatıldı.

Üyeler konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Taşımacılık faaliyetinde sefere gidecek taşıtın plakası, taşıtta görevli personel bilgileri, taşıdıkları yolculara ilişkin; Türk vatandaşı ise T.C. kimlik numarası, Türk vatandaşı değilse uyruğu, pasaport numarası veya varsa yabancı kimlik numarası, sefer bilgilerinin; taşıma güzergahı, kalkış ve varış yeri, taşımanınyapılacağı gün/günler ve saat/saatler, taşınacak yolcu sayısı vb. bilgilerin seyahat başlamadan 1 saat öncesine kadar resmi olarak U-ETDS sistemine işlenmesi gerektiği dile getirilmiştir.

Ancak D2 Yetki Belgesi olan ve yolcu taşımacılığı yapan firmalar tarafından uygulamada söz konusu sisteme yukarıda belirtilen verilerin-bilgilerin girilmesinin çok zor olduğu ve zaman aldığı belirtilerek, aynı zamanda firmaların KVKK’dan dolayı verileri paylaşamaması nedeniyle söz konusu firmaların cezai müeyyide ile karşı karşıya kaldıkları ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, söz konusu olumsuz durumun ortadan kaldırılması maksadıyla D2 Yetki Belgesi ile personel ve turizm taşımacılığı (tarifesiz turlar, havalimanı transferleri, uçuş ekibi transferleri v.b.) yapan firmaların U-ETDS sistemine veri girişleri zorunluluğunun kaldırılması için sistemin revize edilmesi gerektiği yönünde görüş belirtilmiştir.

Bu bağlamda, komitenin yukarıda belirtilen görüş ve önerileri doğrultusunda yasal düzenleme yapılması için TOBB aracılığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verilmiştir.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.