ATSO 20.Grup (İzolasyon, Seramik Ve Sıhhi Tesisat Malzemeleri) Meslek Komitesi, Ocak ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi. Toplantıda, sektör mensubu üyelerden gelen şikayetler ele alındı.

Koronavirüs döneminde işverenler tarafından geçtiğimiz yıl özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ücretsiz izne çıkartılan çalışanların aynı dönem içinde hastalanarak sağlık hizmeti sunucularından istirahat raporu aldıkları belirtilirken, çalışanların sağlık raporu bildirimleri esnasında zaman zaman SGK kaynaklı sistemsel hataların bulunduğu, Temmuz ve Ağustos aylarından itibaren muhtasar beyanname ile SGK aylık prim hizmet beyannamelerinin birleşmesiyle söz konusu hataların daha da çoğalarak devam etmesi nedeniyle işverenlere SGK idari para cezalarının daha çok gelmeye başladığı bildirildi.

Uygulamada, sigortalıların raporlu oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına yönelik ‘Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri’nin elektronik ortamda yapılmasına ilişkin bir zorunluluk bulunduğu hatırlatılarak, hastalık durumunda 1 veya 2 günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediğinden hastalık raporları için çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekmediği; ancak, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle alınan raporlarda 1 günlük dahi olsa geçici iş göremezlik ödeneği verildiğinden çalışmadığına dair bildirim yapılması gerektiği vurgulandı.

Bu durumda, sistemsel hata dahi olsa geç bildirilen veya işveren ekranına düşmeyen raporlarda istirahat raporları için Çalışmadığına Dair Bildirim Girişini yapmayan işverenlere 5510 sayılı Kanunun 102’nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi uyarınca brüt asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezasının uygulandığı belirtildi.

Daha önce, işverenlere bildirimde bulunmaları için uyarıda bulunulduğu, bu uyarıya rağmen bildirimde bulunulmadığında idari para cezası uygulandığı; ancak yapılan değişiklikle uyarıya gerek kalmadan doğrudan idari para cezasının uygulanmaya konulduğu bildirildi.

Komite üyeleri, 2020 yılında dünyada ve Türkiye’de yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle ekonomide yaşanan daralmayla tacir ve esnafın zor duruma düştüğünü belirterek, sabit giderlerini bile ödeyemeyen tacir ve esnafa, sağlıklı çalışmayan ve sürekli işverenlerin mağduriyetine sebebiyet veren bir uygulama olan bildirim uygulamasının sonlandırılması önerisinde bulundu. Bu çerçevede, bahse konu önerinin değerlendirilmesi maksadıyla TOBB aracılığı ile T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı yazılması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.