ATSO 37.Grup (Restoran, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri) Meslek Komitesi Mart ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi. Toplantıda, sektör mensubu üyelerden gelen talepler ele alındı.

Komite üyeleri tarafından; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 02.02.2021 tarih ve 3514 Sayılı Genelgesi kapsamında İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun risk gruplarına göre alınacak tedbirlere ilişkin 02.03.2021 tarih 2021/12 no.lu kararı kapsamında; İlimizde bulunan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerlerinin 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet göstermesine, 19:00 – 21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerine, bu işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde %50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısının tespit edilmesine olan maddesinde yer alan, “İlimizde bulunan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerlerinin 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet göstermesine, karar verildiği hatırlatıldı.

Ancak, söz konusu saat aralığının işletmeler için yeterli olmayacağı, yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerlerinin saat 19.00’dan sonra iş yaptıkları belirtilerek, yeme içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerlerinin 07.00-19.00 hizmet saatlerinin 07.00-22.00 olarak değiştirilmesi önerildi. Komite üyeleri söz konusu önerinin Antalya Valiliği’ne yazılı olarak iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi.

1 yıl ödemesiz, düşük faizli kredi talebi

Toplantıda, salgın sürecinde kapatılan, ekonomik anlamda oldukça zor günler geçiren ve gelir sağlayamayan restoran, yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri sektör üyelerinin işletme giderlerini karşılayacak güce sahip olmadığı belirtilerek, kredi borçlarını ödeyemeyen pek çok firmanın kredi borç ertelemesi başvurusunda bulunmak zorunda kaldığı dile getirildi.

Dolayısıyla, pandemi nedeni ile ekonomik darboğazda olan firmaların kazanç elde edemediği için kredilerini ödeyemedikleri ifade edilerek, sektör üyeleri tarafından kira sözleşmelerinin kamu bankalarına sunulması kaydıyla 1 yıl ödemesiz, düşük faizli kredi verilmesi önerildi.

Söz konusu önerinin TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak iletilmesi konusunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi. ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.