Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkan Yardımcısı Sedat Gümüş, Türkiye-Rusya Gençlik ve Girişimcilik Forumu’na katılarak bir konuşma yaptı. ATSO’nun faaliyetleri ve Antalya ekonomisi hakkında bilgiler veren Gümüş, işbirliği olanakları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Konuşmasında Türkiye’ye gelen her 3 turistten 1’inin Antalya’ya geldiğini belirten Gümüş, “Antalya için rahatlıkla ‘Türkiye’nin turizm ve tarım başkentidir’ tanımlamasını yapabiliyoruz. Ülkemize gelen her 3 turistten 1’i Antalya’ya gelmekte, ülke genelinde yapılan her 3 gecelemeden 2’si kentimizde gerçekleşmektedir. 600 bin düzeyinde turistik yatağa sahibiz. 5 yıldızlı tesis sayımız Akdeniz çanağındaki en güçlü rakibimiz olan İspanya’nın tamamından fazladır. Benzer şekilde Fransa, Mısır gibi ülkelerin de önündeyiz. Tarımda Türkiye’nin üretim merkeziyiz. Türkiye örtüaltı üretiminin yarısı Antalya’da yapılmaktadır.

ATSO’ya kayıtlı 530 adet Rus ortaklı firma bulunuyor

Yılda 2,3 milyon ton domates üretimi yapıyoruz. Başka bir ifadeyle, Antalya eğer bir ülke olarak ele alınsa, Dünya’nın 13. Büyük domates üreticisi konumundadır. Sanayi sektörümüz çevreci yapısı ile fark yaratarak büyümektedir. Organize Sanayi Bölgemiz “En Çevreci Organize Sanayi Bölgesi” ödülüne sahiptir. Serbest Bölgemiz farklı sektörlerdeki başarılarının yanı sıra, lüks yat üretimi ile adını dünyaya duyurmaktadır. Antalya ekonomisinin tamamına baktığımızda Rusya en büyük ticari ortaklarımızdan birisidir. Kentimize gelen her 3 turistten 1‘ini Rus misafirlerimiz oluşturuyor.

1,2 milyar dolarlık ihracatımızın 58 milyon dolarını Rusya’ya yapıyoruz. 1,1 milyar dolarlık ithalatımız içerisinde 14,8 milyon dolar da ithalatımız bulunuyor. ATSO’ya kayıtlı 3422 yabancı sermayeli üyemiz arasında 530 adet Rus ortaklı firma bulunuyor” dedi.

Turizm sayesinde iki ülke vatandaşları arasında bağlar güçlendi

“Biz Oda olarak, ticari ilişkileri kültürleri birbirlerine yaklaştıran, dostlukları pekiştiren bir faktör olarak görüyoruz.” İfadesini kullanan Gümüş konuşmasında şunları kaydetti;

“Özellikle turizm ekseninde gelişen ilişkilerimiz sonucunda iki ülke vatandaşları arasında bağlar oldukça güçlü noktalara gelmiştir. Bu vesileyle çok sayıda Rus vatandaşı, Antalya’da evlenmiş, çalışmaya başlamış, buraya yerleşmiş ve bizim komşumuz olmuşlardır. Yine çok sayıda Türk vatandaşı Rusya’da aile kurmuştur, ikamet etmektedir. Rusya’ya giden heyetlerimiz Antalya’ya gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyarak gelmektedirler.

Bildiğiniz gibi Mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde imzalanan anlaşmayla 2019 yılı ‘Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı’ ilan edildi.

Bu kapsamda, 2019 yılı boyunca iki ülkede edebiyat alanında konferanslar, sergiler, konserler, sinema, tiyatro, opera, bale gibi kültürel faaliyetler gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. İnanıyorum ki bu vesileyle iki ülke arasındaki ilişkiler çok daha kuvvetli hale gelecektir. Bu noktada gençlerimize, genç girişimcilerimize de büyük görev düşmektedir. Dünya globalleşirken hiç kimsenin yerelde kalma lüksü bulunmuyor. Antalya’da turizm sektöründe faaliyet gösteren girişimci, bir Rus girişimci ile ortaklık kurarak işini büyütmenin yollarına bakmalıdır. Rusya’da tarım sektöründe, inşaat sektöründe olan bir girişimci bir Türk girişimci ile güçbirliği yapma imkânını değerlendirmelidir.

Her iki ülkenin de gençlerinin vizyonlarının açık olduğunu düşünüyorum. Bu tür etkinlikler açık olan vizyonların somut ortaklıklara dönmesi için fırsat yaratacaktır.”