Antalya’da turizmde ilk defa bu yıl baÅŸlatılan ‘tema’ uygulamasında 2018’in teması Perge Antik Kenti olmuÅŸtu. 2019’un temasının ise dünyaca ünlü 2 bin yıllık tiyatrosuyla da bilinen Aspendos olması kararlaÅŸtırıldı.
Türkiye’nin turizm baÅŸkenti Antalya, ilk kez bu yıl Vali Münir KaraloÄŸlu’nun önerisiyle, turizmde temalı yıllar uygulamasına geçti. Kent turizminin 12 aya yaygınlaÅŸtırılması için deniz-kum-güneÅŸ turizminin yanı sıra, Antalya’nın dünyanın en çok antik kentine sahip ÅŸehir olması ve bu kültürel deÄŸerlerin ön plana çıkartılması amaçlanan uygulamada, kentin ilk turizm teması 2018’de Perge Antik Kenti olarak belirlendi.
Antalya’da tarih ve kültürel deÄŸerler açısından çok önemli bir adım olan temalı yıllar uygulamasında 2019’un teması, Antalya Yüksek İstiÅŸare Konseyi’nin (AYİK) dünkü toplantısında belirlendi. Vali Münir KaraloÄŸlu, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Menderes Türel, AYİK BaÅŸkanı Hasan AkıncıoÄŸlu, ilçe belediye baÅŸkanları, kamu kurum ve kuruluÅŸ il müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bir önceki toplantıda belirlenen üç aday antik kent üzerine deÄŸerlendirme yapıldı.
2019 için aday gösterilen Aspendos Antik Kenti, Perge Antik Kenti ve Patara Antik Kenti üzerinde yapılan deÄŸerlendirmeler neticesinde, Aspendos üzerinde karar kılındı. Aspendos’un 2019 yılının teması olarak belirlendiÄŸine iliÅŸkin açıklama, önümüzdeki günlerde Vali Münir KaraloÄŸlu’nun öncülüğünde gerçekleÅŸtirilecek toplantıyla kamuoyuna da duyurulacak.

ANTALYA’DA TURIZMDE ILK DEFA BU YIL BASLATILAN ‘TEMA’ UYGULAMASINDA 2018’IN TEMASI PERGE ANTIK KENTI OLMUSTU. 2019’UN TEMASININ ISE DUNYACA UNLU 2 BIN YILLIK TIYATROSUYLA DA BILINEN ASPENDOS OLMASI KARARLASTIRILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)
ASPENDOS ANTİK KENTİ
Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meÅŸhur bir antik kent. Serik ilçesinin 8 kilometre doÄŸusunda, Köprüçayı’nın daÄŸlık bölgesinden düzlüğe ulaÅŸtığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuÅŸ ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biri. Buradaki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inÅŸa edildi. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu. Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dilidir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduÄŸu ve Köprüçay Irmağı ile limana baÄŸlandığı için Aspendos, her çaÄŸda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos’un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi ÅŸekilde korunarak gelmiÅŸ bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu’daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaÅŸabilen en eski ve saÄŸlam bir örneÄŸidir. Mimarı Aspendoslu Theodorus’un oÄŸlu Zenon’dur. Antonius Piu zamanında yapımına baÅŸlanmış, Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır (138-164). Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuÅŸtur. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos’u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için kullanılmaktadır.
ASPENDOS’UN ÖYKÜSÜ
Aspendos Antik Tiyatrosu’nun öyküsü ise şöyle; Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediÄŸi çok güzel bir kızı vardır. Kral kızını kime vereceÄŸini bilemediÄŸi için halka, “Kim halkımız, kentimiz için en yararlı ÅŸeyi yaparsa kızımı ona vereceÄŸim” diye duyurur. Bunun üzerine ikiz kardeÅŸler, iki büyük yapı yapar. Biri kente çok uzaklardan, karmaşık yolları birçok zorluÄŸu geçerek, su getiren su kemerleri, diÄŸeri ortasında yere metal para atıldığında üst sıralardan bile sesinin duyulduÄŸu dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosudur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapana vermek ister. Bunun üzerine tiyatronun mimarı Zenon krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duyar; “Kral kızını bana vermeli.” AkustiÄŸe hayran kalan kral kızını büyük bir kılıçla ikiye ayırır ve kardeÅŸlere verir. DHA