Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 26.Grup (Kuyumculuk, Mücevher ve Saat) Meslek Komitesi Kasım ayı olağan toplantısında, sektör temsilcilerinden gelen şikayet ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Toplantıda, özellikle kuyum ve saat sektörünün diğer sektörlere göre pos cihazları için daha fazla banka komisyonu ile birlikte kullanım bedeli ödediği ifade edildi.

Son dönemde dövizde ve altın fiyatlarında yaşanan aşırı artışın birçok sektörde olduğu gibi kuyum ve saat sektörlerinin işlerine de olumsuz yansıdığı belirtilirken, özellikle bankaların, pos cihazı komisyon oranlarının kuyum ve saat sektörlerinde haddinden fazla olduğu ve bu durumun, zaten döviz ve altındaki artıştan dolayı işleri olumsuz etkilenen sektörü iyice zor durumda bıraktığı ifade edildi.

Yapılan satışlarda vade arttıkça komisyon oranının da arttığı, bununla birlikte pos cihazlarının yazılımı, bakımı gibi birçok kalemde de kesintiler yapıldığı dile getirildi. Ayrıca, bankaların aldığı komisyon oranlarının, üye işyerinin cirosuna (özellikle kuyumculuk sektöründe ciroların yüksek olması nedeniyle) ve taahhüt süresine göre bankadan bankaya değişiklik gösterdiği vurgulandı.

Komite üyeleri, faturalar, kira, stopaj, vb. diğer vergiler olmak üzere birçok gideri ve kesintisi olan üyeleri, bir de bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranlarının fazlasıyla zorladığını belirterek, mevcut pos cihazı komisyon oranlarının ve diğer kesintilerin en az yarısına veya cüzi miktarlara düşürülmesi için biran evvel yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu çerçevede, bütün sektörlerle birlikte özellikle kuyum ve saat sektöründeki mevcut pos cihazı komisyon oranlarının ve diğer kesintilerin en az yarısına veya cüzi miktarlara düşürülmesi için gerekli girişimlerde bulunulması için TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na yazı yazılması konusunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.