Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Trendyol iş birliğinde “Yöresinden Ürünler Programı” başlatıldı. Program kapsamında; Türkiye genelindeki Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş coğrafi işaretli ürünler, Trendyol’da tüketiciyle buluşacak. Anadolu’daki üreticilerin gelirlerinin artmasına katkı sağlanacak.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Trendyol, tüm Türkiye’den binlerce coğrafi işaretli ürünün dâhil olduğu Yöresinden Ürünler Programı’nı başlattı. Türkiye’de yetişen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş coğrafi işaretli ürünler, Trendyol Yöresinden Ürünler Butiğinde tüketicilerle buluşacak. Söz konusu program ile coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkarak Anadolu’daki üreticilere ve yerel üretime destek verilmesi; Trendyol’un, pazarlama, finans, operasyon ve eğitime yönelik destekleriyle yerel üreticilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. 

Trendyol’dan yerel üreticilere özel butik

Programa katılan coğrafi işaretli ürün satıcılarına; özel komisyon indirimi, reklam pazarlama desteği, operasyonel süreçlerde özel destek, Trendyol Akademi ile e-ticaret eğitimleri, kurumsal anlaşmalı fiyatlar üzerinden kargo gönderimi ve her bir satıcıya özel atanan e-ticaret danışmanları aracılığıyla geniş imkânlar sunuluyor. Ayrıca, programa katılan satıcılar, Trendyol KOBİ Destek paketinden de yararlanabiliyor.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak yöresel ürün ve coğrafi işaret üreticilerine ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine tam destek verdiklerini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, dünyada çok az coğrafyaya nasip olan ürün zenginliğine sahip. Yaşamlarımızda kalıcı bir yer edinerek, bugüne ulaşan yöresel ürünlerimizi en önemli milli değerlerimiz olarak görüyoruz. Oda ve Borsalarımız ile birlikte bu değerlerin tescil edilerek korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmaya devam ediyoruz” dedi. 

Ürünlerdeki coğrafi işaretin katma değeri artıracağını ve yeni pazarlara açılmalarını sağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Yerel olana rağbetin arttığı bir çağdayız. Coğrafi işaret uygulaması da bu yerli ürünlerimizin kalite standartlarını tescil ediyor ve ticarileşmelerine katkıda bulunuyor. 1996 yılından bugüne kadar, toplam 921 ürünümüz coğrafi işaret alarak tescillendi. Başvuru süreci devam edenlerle birlikte coğrafi işaretli ürünlerin %40’ı Oda ve Borsalarımızın başarısı. Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin 7 coğrafi işareti tescilli durumda, bunlardan 5’i yine Oda/Borsalarımız tarafından tescil ettirildi. Coğrafi işaretli ürünlerin üretildiği bölgeyi bir çekim merkezi haline getirdiğini biliyoruz. Yörede üretilen ürünlerin daha geniş pazarlara açılması bölgesel kalkınmayı ve istihdamı da artırıyor. Üreticilerimizin kendilerine yeni ve hızlı bir pazarlama ve dağıtım kanalı oluşturması için Trendyol ile bir işbirliği başlatıyoruz. TOBB ve Trendyol Yöresinden Ürünler Programı ile yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin Türkiye’nin dört bir yanına satılması mümkün olacak. Bir sonraki adımımız işbirliğimizi bu ürünlerimizi tüm dünyaya internet aracılığıyla pazarlamak üzere genişletmek. Yöresinden Ürünler Programı kapsamında sunulan komisyon indirimi, mentorluk, reklam ve kargo desteklerinden bütün KOBİ’lerimizi faydalanmaya davet ediyorum”.

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ise, “Türkiye’nin Trendyol’u olarak, ülkemiz ve kültürel değerlerimizin yansıması olan coğrafi işaretli ürünlerin geleceğe taşınmasına önem veriyoruz. Yöresinden Ürünler Programımız ile ülkemiz için katma değer oluşturan, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilli coğrafi işaretli ürünlerimizi tüm Türkiye ile buluşturuyoruz. Trendyol’un satıcılarının %98’i yerli şirketlerden oluşuyor. Platformumuz üzerinden satılan ürünlerin ise %72’si Türkiye’de üretiliyor. 14 bin satıcı Trendyol ile çalışmaya başladıktan sonra yeni bir ürünü Türkiye’de üretti veya ürettirdi. Özellikle Anadolu illeri Trendyol’dan her geçen gün daha fazla faydalanıyor. 2020’de 42 bine ulaşan üç büyük il dışındaki satıcılarımızın %93’ü Trendyol sayesinde yeni müşteri gruplarına ulaştıklarını ifade ediyor. Üç büyük il dışındaki KOBİ’leri ve esnafı Türkiye’deki milyonlarca müşteriyle bir araya getirerek sürdürülebilir bölgesel kalkınmayı da destekliyoruz. Bununla birlikte pandemi döneminin zorlu sürecini aşmaları için yerel üreticilerimize de desteğimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin 81 ilindeki milyonlarca tüketicimiz artık ihtiyaç duydukları coğrafi işaretli ürünlere yöresinden tek tıkla ulaşabiliyor. Bu yolla sürdürülebilir kalkınmaya ve ürünün gerçek sahibi olan üreticilerin gelirlerinin artmasına da katkı sağlıyoruz” dedi.

TOBB İşbirliği ile Trendyol Yöresinden Ürünler Programı

Başvuru yapan coğrafi işaretli ürün satan yerel satıcılara sunulacak avantajlar

Komisyon desteği

Başvuru tarihinden sonra:

•7 gün içinde satışa başlayan satıcılar: ilk 1 ay boyunca %40 komisyon indirimi, sonraki 2 ay %15 komisyon indirimi

•8-15 gün içinde satışa başlayan satıcılar: ilk 1 ay boyunca %30 komisyon indirimi, sonraki 2 ay %15 komisyon indirimi

•15 günden daha uzun sürede satışa başlayan satıcılar: İlk 3 ay boyunca %15 komisyon indirimi

Reklam ve pazarlama desteği

•500 TL değerinde satıcı reklam bakiyesi

•Operasyonel süreçlerde e-posta aracılığıyla özel destek hizmeti

•Projeye özel dönemsel olarak banner ve butik desteği

•Dönemsel olarak yapılacak kampanya butiklerine verilecek reklam ve pazarlama desteği

•Ürünlerin yöresel ürünler projesine ait olduğuna dair özel etiket desteği

Çözüm ortağı destek

•Trendyol kurumsal anlaşmalı fiyatları üzerinden kargo gönderim imkânı

•E-ticaret adaptasyonu için 180 çözüm ortağından alınmış özel teklif ve hizmet desteği

Eğitim desteği

•Özel atanmış e-ticaret danışmanları

•Trendyol Akademi ile özel e-ticaret eğitimleri

TOBB ve Trendyol, Yöresinden Ürünler Programı’na https://partner.trendyol.com/onboarding/satici-formu  adresinden 000-81-000 referans kodu ile başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru için son tarih 31 Aralık 2021’dir.