“Konaklama Sektörü İçin Elektrik Zammı İptal Edilmeli ya da Gerekli Düzenlemeler Yapılmalı”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 36.Grup (Oteller ve benzer konaklama yerleri) Meslek Komitesi’nin şubat ayı toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda ilk olarak, 36.Grup Meslek Komitesi’nin öncülüğünde gerçekleşen, son dönemdeki elektrik, su v.b. idare giderlerindeki fiyat artışları gibi sektöre yönelik konuların değerlendirildiği genişletilmiş toplantıda; 2019 Ekim ayından bu yana gelirlerdeki gerileme 2020 yılında %92,5, 2021 yılında ise %60 olan turizm ve turizme bağlı sektörlerin birçoğunun kapanma riski altında olduğu, söz konusu sektörlerin yaklaşık 2 yıllık pandemi süresince iş yerlerinin kapalı kalmış, sokağa çıkma yasakları döneminde kira iyileştirilmesi almamış, karşılıksız hibe veya yardım alamadığı bildirildi.

Üyeler konuyla ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi: “Pandeminin başlarında bankaların inisiyatifine bırakılan bağlı olduğumuz TOBB destekli düşük faizli milyarlarca lira KGF kredileri fütursuzca dağıtılırken, bunlardan yararlanma fırsatı bulamayan sonradan çıkartılan değişken faizli kredilerle ayakta kalmaya çalışan küçük ve orta ölçekli işletmelerin borç ve kredi yükü altında olduğu ifade edilmiştir.

Turizm ve turizme bağlı sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerinin beklentisinin 2022 sezonu olduğu belirtilerek, önümüzdeki sürecin doğru yönetilmesi ile yaklaşık 2,5 yılın sonunda eski karlılıklarına ulaşmayı bekleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı turizm ve turizme bağlı sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerinin talebi sezona minimum borç yükü altında girerek sezonda elde edeceği karlılıkla borç yükünden kurtulmak olduğu iletilmiştir.

Bu sebeplerden dolayı ödenmesi pekte mümkün olmayan %127 oranındaki fahiş elektrik zammının geri alınması – iyileştirilmesi – bölgeye uygun ödeme planı geliştirilmesi gibi seçeneklerin sektör temsilcileri ve ilgililerle masaya yatırılması gerektiği, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı turizm ve turizme bağlı sektörlerde faaliyet gösteren konaklama sektörü adına elektrik zammının iptali veya geri bırakılması veya elektrik zammının resmi enflasyon rakamları ile iyileştirilmesi ile ilgili olarak T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına taleplerin iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verilmiştir.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.