ATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Akdeniz Peyzajında Su Yönetimi ve Kuraklık” farkındalık seminerinde, iklim değişikliği ve peyzajın önemi konuşuldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde, “Akdeniz Peyzajında Su Yönetimi ve Kuraklık” farkındalık semineri, ATSO 43. Grup Meslek Komitesi (Mimarlık Faaliyetleri), TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü iş birliğinde ve sektör mensubu üyelerimizin katılımıyla tamamlandı. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Reyhan Erdoğan, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ceren Selim, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ve Makina Mühendisi Mustafa Özgür Tunç’un katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, “Doğal Bitki Örtüsü, Dayanıklı Çim Kullanımı, Kurakçıl Peyzaj Tasarımı ve Yeşil Alanlarda Verimli Sulama Teknikleri” konuları hakkında sunum yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Pakalın, birliktelikle hayata geçen etkinliklere yönetim olarak özel bir önem verdiklerini belirterek, “Antalya’nın ve ülkemizin tüm sorunlarının ortaya konan birliktelikle, ortak akılla çözüme kavuşacağına inanan birisiyim. Bu vesileyle böylesine önemli bir konuyu gündeme taşıdıkları için toplantının gerçekleşmesine emek koyan tüm kişi ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

YEŞİL DÖNÜŞÜME İŞARET ETTİ

Üretim sistemlerinin arz kapasitesinin artışına işaret eden Pakalın, “Kimi zaman aşırı üretimi karşılayacak aşırı tüketim sürekli özendiriliyor. Mevcut ekonomik sistem insanların sürekli en yeniyi almalarını, daha fazlayı talep etmelerini, daha fazla tüketmelerini istiyor. Bugün insanlığın önünde iki dönüşüm ekseni bulunuyor. Bunlardan birisi dijital dönüşümdür, bir diğeri yeşil dönüşümdür” diye konuştu. ATSO’nun stratejik planı içerisinde yeşil ve dijital dönüşümün ana merkezde olduğunu kaydeden Pakalın, “Biz, iki ana başlıkta da yoğun şekilde çalışıyoruz. Dijital dönüşümü ve yeşil dönüşümü insanlığın refahını artıracak, kaliteli yaşamı zenginleştirecek iki kilit unsur olarak görüyoruz” dedi.   

İKLİM FELAKETLERİ YAŞANIYOR

Karbon emisyonu salınımı konusunun insanlık için önemli olduğunu belirten Pakalın, “Bu güzel gezegende yaşamanın bazı kuralları olduğunu yaşadığımız iklim felaketleri bizlere hatırlatıyor. İklim değişikliğinin dolaylı etkisini artan orman yangınları ile geçtiğimiz yıllarda üzücü şekilde yaşadık, yaşıyoruz. Manavgat’ımızın zümrüt ormanlarının nasıl alevlere teslim olduğunu gördük. Aşırı yağışlar, fırtınalar seralarımızı yerlerinden söktü, sular altında bıraktı. Diğer taraftan bazı illerimiz su rezervlerinin azlığı nedeniyle yaz aylarında ne yapacaklarını bilemez haldedirler” diye konuştu.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ

Vahşi sulamayı tarımsal üreticinin hayatından halen tam olarak çıkaramadıklarını dile getiren Pakalın, “Türkiye’de su kaynaklarından yılda 60 milyar metreküp düzeyinde su kullanılıyor. Bunun yüzde 70’den fazlası yani yaklaşık 44 milyar metreküpü tarımsal sulamada kullanılıyor. Sulama randımanımız ise yüzde 50’ler düzeyindedir. Yani etkili olarak o suyun sadece yarısını kullanabiliyoruz. Tarımsal sulamada yapılabilecek yüzde’ 20’lik bir tasarrufun büyüklüğü tüm sanayinin kullandığı suya eşdeğer büyüklüktedir.  Yani suyumuzu doğru yöneteceksek öncelik tarım olmalıdır. Her sektör ve her bir fert de üzerine düşeni yapmalıdır” diye konuştu.

LOKOMOTİFİMİZ TURİZM VE TARIM

Antalya olarak yeşil dönüşüm konusunda Türkiye’ye örnek uygulamalar ile yol almak zorunda olduklarının altını çizen Hakan Pakalın, “Çünkü bizim ekonomimizin lokomotifi turizm ve tarımdır. Yani bizim ekmeğimiz doğa, toprak ve sudur. Antalya, karbon nötr hedeflerinde Türkiye’nin parmakla gösterilen ili olmalıdır. Atık su yönetiminde, tarımsal su tüketiminde, peyzaj uygulamalarında iyi uygulama örneklerimiz tüm Türkiye’ye örnek olmalıdır. Antalya’da bunu yapabilecek bilgi birikimi bulunmaktadır. Bu toplantı, kentimizin sahip olduğu bilgi birikiminin yaşama geçeceği son derece kıymetli bir sürece destek vermektedir. Değerli sunumlar hepimiz için yol gösterici olacaktır” dedi. Seminer, ATSO 43. Grup Meslek Komitesi (Mimarlık Faaliyetleri) Meslek Komitesi Üyelerinin konuşmacılara hediye takdimiyle sona erdi.