Hazırlıkları bir gün öncesinden başlayan ve baharat katılmadan kendi yağında pişirilen şiş köfteyi, kente gelen turistler de tercih ediyor.

Hazırlığı bir gün öncesinden baÅŸlayan ve etin sinirleri ince uçlu bıçaklar yardımıyla tek tek ayıklanarak hazırlanan Antalya’nın ÅŸiÅŸ köftesi, nesilden nesle aktarılarak ağızları tatlandırmaya devam ediyor.

Yanında piyaz ve kabak tatlısıyla da servis edilen şiş köfteyi, Antalyalılar kadar şehre gelen turistler de tercih ediyor. Restoran veya tezgahlarda satılan şiş köfte, porsiyon ya da dürüm olarak da tüketiliyor.

Antalya Toptancı Hali’nde ÅŸiÅŸ köfte üzerine 26 yıldır faaliyet gösteren küçük aile iÅŸletmesinde hazırlıklar bir gün öncesinden baÅŸlıyor. Besi çiftlikleri gezilerek en iyi hayvanı seçen baba Kadir ile oÄŸulları İlhan ve Mehmet Özgür, ertesi gün saat 03.00 civarında toptancı haline giderek sebze alıyor.

Ardından kasaplarına geçen baba ile oğulları, kemiğinden ayıkladıkları eti de alarak dükkanın yolunu tutuyor. Burada 4-5 saat süren çalışmayla etin sinirleri bıçak yardımıyla tek tek çıkarılıyor. Dükkanda dana ve kuzu eti karıştırılarak çekilen kıyma, özel şişlere diziliyor.

Kuzu şiş için de etler marina edilmeden, yağ eklenmeden sadece kendi yağında, meşe odununda pişiriliyor. Şişlere dizilen köfteler özenle pişirilerek, kent merkezine 61 kilometre uzaklıktaki Korkuteli ilçesinde taş fırında hazırlanarak getirilen tırnaklı pideyle servis ediliyor.

MutfaÄŸa 8 yaşında bulaşıkçı olarak giren ve ustalarından lezzetli ÅŸiÅŸ köfte yapmayı öğrenen 57 yaşındaki Kadir Özgür, AA muhabirine, çocukluÄŸundan bu yana ÅŸiÅŸ köfte yaptığını anlatarak, “İri çekim kıymayı, özel ÅŸiÅŸlerimize saplıyoruz. Ben ustalarımdan öğrendim, oÄŸullarıma da öğrettim. OÄŸlum da torunuma öğretiyor.” dedi.

Hazırlığı bir gün öncesinden baÅŸlayan ve etin sinirleri ince uçlu bıçaklar yardımıyla tek tek ayıklanarak hazırlanan Antalya’nın ÅŸiÅŸ köftesi, nesilden nesle aktarılarak ağızları tatlandırmaya devam ediyor. ( AyÅŸe Yıldız – Anadolu Ajansı )

“Ustalığı ürünle birleÅŸtirince güzel bir lezzet ortaya çıktı”

Etin sinirlerini her gün sıkılmadan tek tek ayıran oğlu 34 yaşındaki İlhan Özgür de 7 yaşındayken babasının dükkanında çalışmaya başladığını, lezzetli şiş köfte için çok emek verdiklerini söyledi.

Misafirlerin talebi üzerine kuzu ÅŸiÅŸ de yaptıklarını anlatan Özgür, “Ben takıntılıyım, kuzu ÅŸiÅŸ hem kokmayacak hem yumuÅŸacık olacak ama marinasyon olmayacak, dedim. Ustalığı ürünle birleÅŸtirince güzel bir lezzet ortaya çıktı. Et için süt kuzu kullanıyoruz. Yan ürün olarak da tavuk, piyaz, kuru cacık ve tahinli kabak tatlısı.” diye konuÅŸtu.

Özgür, halin içinde küçük bir dükkan olunca bazı kişilerin ön yargılı olduğunu ancak gelip lezzeti tadınca memnun kaldıklarını belirtti.

Yurt dışından da müşterilerin geldiÄŸini anlatan Özgür, “Lezzeti tatmak için belediye baÅŸkanları, valiler, doktorlar geliyor. Türkiye’nin farklı illerinden gurmeler geliyor. Danimarka’dan her yıl gelen lezzetimizin müdavimleri var.” dedi.

Ete hiçbir baharat katmadıklarını ifade eden Özgür, şunları kaydetti:

“Eti, kuyruk veya gömlek yağı katmadan kendi yağıyla piÅŸirdiÄŸimizden tertemiz oluyor, yağı donmuyor. Lezzeti de oradan geliyor. İşletmemizde kürdan kullanmıyoruz çünkü diÅŸin arasına giren kısımları, sinirleri her gün 4-5 saat uÄŸraÅŸarak etten ayırıyorum. Misafirim eti yerken diÅŸine takılmayacak. YoÄŸun talep olunca yetiÅŸtiremiyoruz. Babam, ustalarından ve aÄŸabeylerinden öğrenmiÅŸ, bize öğretti. Biz de gelecek kuÅŸaklara bu lezzeti aktaracağız.” ANTALYA (AA) – AYÅžE YILDIZ