ATSO Başkanı ve ATSO Vakfı Başkanı Davut Çetin: “ATSO ve AKS’nin hem kent estetiği hem de sanat alanında projesi olan duvar resmi sanatı Mural Antalya projesi ile Antalya’nın kültürel zenginliği ve görkemini, Antalya’nın duvarlarından tüm dünyaya tekrar hatırlatılacağız.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antalya Kültür ve Sanat (AKS) tarafından hayata geçirilen Mural Antalya projesi başkan Davut Çetin tarafından düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantıya ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, mural sanatçıları ve basın mensupları katıldı.

Basın toplantısının açılışında konuşan başkan Davut Çetin, sözlerine bir hayalinin daha gerçekleşiyor olmasından mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Çetin “Bugün bir hayalimi gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. ATSO Başkanlığımın ilk günlerinden itibaren kent estetiği diyor ve kent estetiğinin bir unsuru olarak Antalya’da Mural sanatı eserleri görmeyi arz ediyordum. Bugün bu hayalimi ve bu sözlerimi de gerçeğe dönüştürmenin sevincini yaşıyor ve sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

AKS’DE MAYA TUTTU

Antalya’nın ekonomik ve sosyal yaşamını geliştirmenin en önemli araçlarından birisinin sanat olduğunu sürekli dile getirdiklerini ifade eden Başkan Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Antalya canlı, eğlenceli, keyifle yaşanan, keyifle tatil yapılan, güzel ve estetik bir kent olmalıdır. Tabii ki hedefimiz kent turizmini geliştirmek, turizmi çeşitlendirmek, kültür turizmi, fuar turizmi, gastronomi, eğlence, spor amaçlı turizmi geliştirmektir. Fakat sanat sadece turist için değil, aynı zamanda kendimiz için, kendi halkımız için de gereklidir. Hepimiz Antalyalılar olarak kentimizi daha keyifli, daha eğlenceli yaşamalıyız.  Sanat, hem kenti güzelleştirir hem mutlu bir toplum yaratır hem de kentin turizmine ve ticaretine katkı yapar. Oda olarak Antalya Kültür ve Sanat Merkezimizi hem kent kültürü hem de kent ekonomisi için yaptık. Kent merkezinde göle maya çaldık ve bu maya tuttu.“

MURAL ANTALYA ESTETİK DÖNÜŞÜM ADINA BÜYÜK BİR ADIM

Bugün itibariyle hem kent estetiği hem sanat alanında yeni bir adım daha attıklarını söyleyen Davut Çetin, “Antalya’da mural veya duvar resmi sanatında bir adım atıyoruz. Bu, mural sanatı adına küçük bir adım olabilir, ama Antalya’da estetik dönüşüm adına büyük bir adımdır.  Kent estetiği, aslında şehir planlamasıyla, mimariyle, kent siluetiyle, yeşil peyzajla, kent mobilyalarıyla başlar ve maalesef Antalya bu konularda olması gereken yerde değildir. Plansızlık ve kuralsızlık nedeniyle beton kent görüntüsüne sahip olduk ve çok konuşmamıza rağmen bu konuda bir değişim başlatamadık. Yeni yaptığımız binalar halen beton ve demir yığını oluyor.  Estetik probleminin aslında temel nedeni sanata uzak olmamızdır. Bizde sanat hayatın içinde değil, sergi salonlarının içindedir. Sanat, salonlardan çıkıp günlük hayatımıza halen girememiştir. Oysa sağlıklı bir toplum olmanın, kentin gelişmesinin, turizminin, ticaretin ilacı sanattır” şeklinde konuştu.

ESTETİK DÖNÜŞÜM HEDEFLERİMİZDEN BİRİSİ

ATSO 2021-2024 stratejik planında dijital dönüşüm, çevreci dönüşüm, yaratıcı dönüşüm gibi hedef alanları belirlediklerini kaydeden Başkan Çetin, “Estetik dönüşüm de hedeflerimizden birisidir, çünkü gerçekten Antalya’nın bir estetik dönüşüme ihtiyacı vardır. İnsanlarda estetik dönüşümü cerrahlar yapıyor, kentin estetik dönüşümünü ise ancak sanatçılar yapabilir.İşte mural projemizin amacı Antalya’da estetik dönüşümü hızlandırmaktır. Mural projelerimiz, Antalya’nın estetik dönüşümü için sanatçılarımızın yapacağı bir dokunuştur. Mural bir duvar boyası gibi görünür, ama aslında bir duvarın sanata dönüşmesidir, çirkinliğin güzelliğe dönüşmesidir. Mural ile betonun siyahı yaşam sevinci veren bir renge dönüşmektedir. Mural duvarları yok eden, kenti bölen, insanları bölen duvarları ortadan kaldıran bir sanattır. Sanatla önce bir duvar dönüşür, sonra bir sokak dönüşür, sonra mahalle, sonra belki kent dönüşür. Bir heykel nasıl bir caddeye anlam katarsa bir mural de bir sokağa anlam katar. Bir şehrin renklenmesi insan yaşamının renklenmesidir. Dolayısıyla mural, sadece bir duvar görselinden ibaret değildir, gerçek bir sanattır ve kent için büyük bir adımdır” dedi.

5 FARKLI NOKTADA 5 SESSİZ DUVARI SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

Mural Antalya etkinliğini 6 sanatçının eserleriyle başlattıklarını belirten Davut Çetin, “Şehrin merkezinde 5 farklı noktada 5 görkemli ama sessiz duvarı sanat eserine dönüştüreceğiz. Bir hafta boyunca Sayın Roberto Rivadeneira, Sayın Kayıhan Fırat (No More Lies), Sayın Ayşen Karakaya (sisomoo), Sayın Gamze Yalçın,  Sayın Girayhan Gürbüz ve Sayın Emrah Man ikilisinin duvar performanslarını göreceğiz. Ayrıca, Antalya Kültür ve Sanat “Kamusal Alan: Tartışma Alanı” başlığında oturumlar düzenleyecek” şeklinde konuştu.

MURAL ANTALYA ARAMIZDAKİ DUVARLARI DA ORTADAN KALDIRACAK

Mural Antalya projesinin estetik dönüşümle birlikte aramızdaki duvarları da ortadan kaldıracağını söyleyen Davut Çetin, “Mural Antalya, Antalya’nın kültürel zenginliğini ve görkemini, yine Antalya’nın duvarlarından tüm dünyaya tekrar gösterecek. Türkiye’nin üzerinde turkuaz ve sıcak bir tablo gibi yer alan Antalya’yı kent olarak büyük bir sanat eserine dönüştürecek bir sanat şöleni gerçekleştireceğiz. Mural Antalya estetik dönüşümle birlikte aramızdaki duvarları da ortadan kaldıracak. Mural Antalya’nın halkımıza, dünyaya şu mesajı vermesini de arzu ediyoruz.  Biz duvarlara karşıyız; makamlarımızdan başlayarak, üyelerimizle, şehrimizle, insanımızla ve kültürümüzle aramızda olduğunu sanılan ya da aramıza çekilen tüm duvarları kaldıracağız; Onları sanatın, renklerin, gençliğin, özverinin ve özgürlüğün diliyle boyamaya, onları bir duvar olmaktan kurtarıp, diyalog, sağduyu, dostluk ve birliktelik haline getirmeye devam edeceğiz. Sanatın, emeğin, dünyada barış ve kardeşliğin, gençliğin karşısında sessiz ve ketum duran hiç bir duvar bırakmayalım; dokunalım sanat olsunlar” ifadelerini kullandı.

Mural sanatının incelikleri, zorluğu olan bir sanat olarak niteleyen Başkan Davut Çetin sözlerine şöyle devam etti: “Bu gerçekten zor bir sanat alanı, sokağa, binaya, duvara göre konsept geliştirmek büyük bir zorluk. Yaratım sürecinden sonra uygulama ayrı bir zorluk. Bugün bu noktaya aylardır süren bir çalışmayla, değerli sanatçılarımızın katkılarıyla geldik. Bu nedenle sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu kadar değerli sanatçıların katılımıyla aslında Mural proje etkinliğimiz önemli bir uluslararası sanat etkinliğine dönüştü. Konuk sanatçılarımızla ülkeler arasındaki duvarları da kaldırmak anlamında da bir adım attık.

AMACIMIZ İLHAM VERMEK

Biz mural projesiyle estetik dönüşüm için ilk adımı atıyoruz. Elbette biliyoruz ki Antalya’nın estetik, dönüşümü için birkaç Mural yetmez. İmkanımız olsa bütün Antalya’yı sanatla renklendiririz, ama buradaki amacımız güzel örnekler yaratmak, ilham vermektir. Bu bizim Antalya’ya yeni bir sanatsal armağanımızdır, bu murallar sevildiğinde belediyelerimiz, kamu kuruluşlarımız, firmalarımız, bina sahipleri de benzerlerini yapacaktır. Belediyelerimizin bu yönde projeleri olduğunu biliyoruz. Özellikle okul binalarımızda da bu projeler gereklidir, çünkü okullar soğuk, renksiz binalar olmamalıdır. Mural sanatı çocukların zihinlerini açar, estetik duygusu verir, yaratıcılıklarını geliştirir. Antalya’da kent estetiği sadece bizim değil, herkesin kaygısı olmalıdır. Çünkü kent estetiği kente değer katar, binaların değerini artırır, kentin turizmini ve ticaretini geliştirir. Bu tür projeler para meselesi değildir.  Milyonlarca liraya yapılan binalarda sanat ve estetiğe daha fazla para harcayabiliriz. Biz bu örneklerle farkındalığı yaratacağız. Bu konuda İstanbul’da çok başarılı işler yapıldı, festivaller organize edildi. Biz de bu yıl böyle başlamış olalım, gelecek yıllarda Antalya’da mural festivalleriyle devam etmeyi temenni ediyorum.

Desteklerinden dolayı Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi’ne, Jotun Boya ve Öztürk Boya yetkililerine teşekkür ediyorum. Tekrar sanatçılarımıza, emek veren değerli arkadaşlarıma ve ilginiz için hepinize teşekkür ediyorum.”

Mural projelerinin küratörü Roxane Ayral’da yaptığı konuşmada, Antalya’nın, zengin tarihi ve canlı çağdaş yaşantısıyla, miraslarını bugün de yaşatmaya çalışan bir kent olarak Mural sanat formuna anlamlı bir tuval oluşturduğunu kaydetti. Ayral şunları söyledi: “Sanatın insanların derin duygularına hitap edebilme gücüne dayanarak, Mural Antalya projesi kapsamında, Çağdaş Kent Sanatı ile Antalya’nın zengin doğasını ve köklü kültürünü bir araya getiriyoruz. Bu çağdaş sanat formuyla yarınımıza değinirken, köklü mirasımızı hatırlıyoruz. Çeşitli yaş, cinsiyet, kültürden gelen ve çeşitli tekniklerle kendilerini ifade eden sanatçıları bu projede, bir konu altında bir araya getirerek çeşitlilikte birlikteliği kutluyoruz.”

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Ebru Nalan Sülün’de yaptığı konuşmada, Türkiye’de Mural sanatının ilk olarak 1970’lerde Antalya’da başladığını kaydederek süreçle ilgili bilgiler aktardı. Sülün ayrıca,, 21 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek Mural Antalya etkinlikleriyle ilgili bilgiler de vererek, programlarda sanatçıların deneyimlerini Antalyalılar ile paylaşacağını ifade etti.

MURAL ANTALYA 2021 ETKİNLİK PROGRAMI

21 Haziran – 3 Temmuz 2021

MURAL PROGRAMI:

Muralistlerin Çalışma Takvimi;

21-29 Haziran 2021

Gamze Yalçın

Antalya Kültür Sanat Binası

Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç Cad. No: 60 Muratpaşa/Antalya

Sisomoo (Ayşen Karakaya)

Tolunaylar İş Merkezi

Kazım Özalp Cad. Kapalı Yol No: 34/B Muratpaşa/Antalya

Roberto Rivadeneira

Ömer Lütfi Yalçınkaya İş Merkezi

Elmalı Mah. Ömer Lütfi Yalçınkaya İş Merkezi 17.Sok. Muratpaşa/Antalya

No More Lies (Kayıhan Fırat)

Süreyya Apartmanı

Elmalı Mah. 25. Sok. Süreyya Apt. No: 5/A Muratpaşa/Antalya

Girayhan Gürbüz&Emrah Man

Yusuf Çıragöz İş Merkezi

Kışla Mah. 42. Sok. No: 6 Muratpaşa/Antalya

YAN ETKİNLİKLER:

KAMUSAL ALAN: TARTIŞMA ALANI” PROGRAMI

Çevrimiçi

Moderatör-Genel Koordinatör:

Dr.Öğr.Üyesi Ebru Nalan SÜLÜN- Sanat Tarihçi-Sanat Eleştirmeni (AICA-TR)

Akdeniz Üniversitesi- GSF- Temel Eğitim Bölümü- Sanat Yönetimi ABD

21 Haziran Pazartesi, Saat 20.30

ANTALYA’DA 1970’LER VE KÜLTÜR-SANAT ORTAMI

-Av. Selahattin Tonguç

Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı

-Tuncer Çetinkaya

Eğitimci, Yazar

-Yusuf Taktak

Ressam, Sanatçı

-Mehmet Aksoy

Heykel Sanatçısı

22 Haziran Salı, Saat 20.30

KAMUSAL ALANA KOLEKTİF DOKUNUŞLAR

-Tuna Ortaylı Kazıcı

Yan Köşe Proje Koordinatörü

-Ufuk Emin Akengin

Onaranlar Kulübü Kurucusu

-Bilal Yılmaz

Yan Köşe Proje Sanatçısı

-Nermin Er

Yan Köşe Proje Sanatçısı

23 Haziran Çarşamba, Saat 20.30

MURAL MI?  GRAFFİTİ Mİ?

-Prof.Dr. Ferhat Kamil Satıcı

Düzce Üniversitesi- Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

“Graffiti’nin kültürel tarihi ve güncel örnekler, sorunsallar”

-İpek Başyurt

Sosyolog

“Mural İstanbul Gelişimi, Tarihi ve Mural Sanat”

-Roxane Ayral

Mural Antalya Küratörü

“Uluslararası deneyimler, mural sanat ve Mural Antalya”

-Max on Duty

Mural Sanatçısı

“Mural İstanbul ve mural sanatçı deneyimi”

24 Haziran Perşembe, Saat 20.30

KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ VE KAMUSAL ALANDA SANAT SORUNU

-Beral Madra

Küratör, Sanat Eleştirmeni

“İstanbul Bienali- İstanbul Kültür Başkenti Projeleri- Kamusal Alan ve Deneyimler”

-Doç. Dr. Serhan Ada

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü

“Yerel Yönetimler, Kültür Yönetimi Sorunsalı”

-Ezgi Bakçay

Karşı Sanat

“Yerel Yönetimler, Kültür Yönetimi Sorunsalı, Kamusal Alana dair sosyolojik bakış”

-Dr. Ebru Manavoğlu

Şehir Plancısı- Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı

“Antalya örneğinde kamusal alanlarda planlama ve tasarım yaklaşımı”

25 Haziran Cuma, Saat 20.30

KAMUSAL ALANDA SANATTA HEYKEL SORUNU

-Prof.Nilüfer Ergin

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi- Heykel Bölümü

“Yerel yönetimlerin kentsel alanlar için sanat yapıtı seçme kriterleri, açılmaya başlayan heykel yarışmalarındaki problemler”

-Doç.Dr. Zeynep Yasa Yaman-

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi- Sanat Tarihi Bölümü

“Anıt Heykel Kavramı”

-Doç.Dr.Seda Yavuz

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi- Sanat Tarihi Bölümü

“Kitch Heykeller- geçmiş ve güncel örneklerle analiz”

3 Temmuz Cumartesi, Saat 20.30

AKTÖRLERİ ANLATIYOR: ANTALYA’DA MURAL YAPMAK

Moderatör: Münevver Eminoğlu

ATSO Vakfı Genel Müdürü

-Roxane Ayral

Küratör

-Sanatçılar:

Gamze Yalçın

Roberto Rivadeneira

Sisomoo (Ayşen Karakaya)

No More Lies (Kayıhan Fırat)

Girayhan Gürbüz ve Emrah Man