Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 14.Grup (Akaryakıt ve gaz ürünleri) Meslek Komitesi Eylül ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi.

 Akaryakıt İstasyon Çalışanlarının 12 Saat Çalışma Hakkı Yasalaşmalı

Toplantıda komitenin 2019 yılı Ocak ve 2020 yılı Mart ayı toplantılarında ele alınan; 4857 Sayılı İş Kanunu’nun “gece süresi ve gece çalışmaları” başlıklı 69. maddesinde “İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez.” hükmünün bulunduğu ifade edilerek, 4.4.2015 tarihli 6645 sayılı yasa ile 69. Maddenin üçüncü fıkrasına “Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.” cümlesinin eklendiğini, bu sektörlerde 12 saatlik vardiya sisteminin yasallaştığına değinildi.

Üyeler tarafından, Ülkemizde de akaryakıt istasyonlarının 24 saat açık olduğu ve yarı kamusal hizmet verdikleri belirtilerek, kamuda çalışan güvenlik personelinin vardiya sisteminde 12 saat çalışabilmesinin yasallığı gibi akaryakıt istasyonlarında üç vardiya halinde çalışan personellerin 12 saat çalışma hakkının yasallaştırılması gerektiği dile getirildi. Üyeler konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Yönetim Kurulu’nun da onayı ile akaryakıt istasyonlarında çalışan personellerin 12 saat çalışma hakkının yasallaştırılması yönündeki komite önerisi TOBB aracılığıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletilmiş olup süreç içerisinde talebimize yanıt alınamamıştır. Sözü edilen konu hakkında komite üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde, söz konusu öneri için TOBB araçlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gereği için, bilgi için de Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) ve Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS)’na tekrar yazı yazılması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlarının Kullanımı

Toplantıda ayrıca, akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarının kullanımı da ele alındı. Üyeler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, EKÜ’süz (Elektronik Kayıt Ünitesi bulunmayan) eski nesil pompa ödeme kaydedici cihazların yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara geçiş zorunluluğuna yönelik 3 aylık süre uzatımında bulunulduğu ve 30 Haziran 2022 tarihinde sona erecek sürenin, 30 Eylül 2022 tarihine kadar uzatıldığını kaydetti.

Komite üyeleri düzenleme hakkında şunları belirtti: “Elektronik kayıt ünitesi olmayan (EKÜ’süz) ve akaryakıt istasyonlarında araçlara yakıt veren pompa ünitelerine bağlanma zorunluluğu bulunan ödeme kaydedici cihazların (EKÜ’süz EN Pompa ÖKC’lerin) en geç 30 Eylül 2022 tarihine kadar değiştirilmesi gerektiği, ·24.3.2021 tarihinden önce Bakanlıkça onaylanan ve halihazırda kullanılmakta olan; EKÜ’süz EN Pompa ÖKC’lerin 24.3.2021 tarihinden itibaren, EKÜ’lü EN ÖKC’lerin ise 30.9.2022 tarihinden itibaren akaryakıt istasyonu işletmeleri tarafından üçüncü kişilere satışı veya devrinin yapılamayacağı,

 ·30.9.2022 tarihinden itibaren EN Pompa ÖKC’lerin üretimi, ithali, mühürlenmesi ve satışının yapılmayacağı.

 ·24.3.2021 tarihi ile 30.9.2022 tarihleri arasında yeni mükellefiyet tesis edilmesi (kül halinde devir dahil) veya şube iş yeri açılması durumunda, mükellefiyetin tesis edildiği, şube iş yerinin açıldığı veya devir tarihinden itibaren en geç 60 gün içerisinde bu iş yerlerinde YN Pompa ÖKC’lerin kullanılmasının zorunlu olduğu, belirtilen süre içerisinde henüz onay verilmiş YN Pompa ÖKC’nin bulunmaması halinde ise EKÜ’lü EN Pompa ÖKC’lerin kullanılmasının zorunlu olduğu; ancak bu süre içerisinde fiilen akaryakıt satışına başlanması durumunda ise satışa başlamadan önce bu zorunluluğun başlayacağı ifade edilmiştir.

 Bu çerçevede, yeni nesil yazar kasa için onay süreci tamamlanan sadece bir firma olması ve rekabet açısından satış yasağının bulunması nedeniyle akaryakıt bayilerinin yükümlülüklerini belirlenen zaman içinde yerine getirebilmelerinin mümkün olmaması nedeniyle 30.09.2022 tarihinde sona erecek sürenin 31.12.2023 yılına kadar uzatılması talep edilmiştir.”

 14. Grup Meslek Komite üyeleri, önerinin bir yazı ile TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazılması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi.

Dağıtım Şirketlerinin Uyguladığı İskonto Oranları

Toplantıda Komite üyeleri sektör üyelerinden gelen şikayetleri de değerlendirdi. Üyeler, bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin iskonto adı altında dağıttıkları kartlarla yaptıkları indirimlerin yüzdesel çoğunluğunu bayilerinden aldıklarını belirtti.

 Yeni uygulama ile bayilerinden katılım almamaları gerekirken, indirim kartları üzerinden yapılan satışlardan, dağıtım firmalarının bayilere finansman yükü yüklediğini ifade eden 14. Grup Komite Üyeleri, bu çerçevede akaryakıt bayilerinin faaliyetlerine devam edebilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için dağıtım şirketlerinin yaptığı söz konusu uygulamanın değiştirilerek bayilerden hiçbir kesinti yapmadan dağıtım şirketlerinein iskontoyu kendi kar marjlarından karşılamalarını önerdi.

 Toplantıda önerinin bir yazı ile TOBB aracılığıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’na gereği için, bilgi için de Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) ile Petrol Sanayi Derneği (PETDER)’e yazılması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.