Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 30,Grup (İnşaat faaliyetleri) Meslek Komitesi Ağustos ayı olağan toplantısında üyelerden gelen şikâyet ve talepleri değerlendirdi.

Sektör mensubu üyelerden inşaat ruhsatı alma aşamasında istenen evraklar arasında asansör avam projesi de olduğu ve bunun şart koşulduğu, bu projenin asansör firmaları tarafından yapıldığı, grup üyelerinin de bu aşamada bir asansör firması ile sözleşme imzalamak zorunda kaldığı, daha sonraki süreçte firma ile bir anlaşmazlık olması halinde başka bir asansör firması ile çalışmak istenirse sözleşme yapılan ilk firmadan muvafakatname almak zorunda kalındığı, sözleşme imzalanan ilk firmanın da iş kaybetmemek adına muvafakatname vermek istemediği ve üyelerimizi zorladıkları ifade edildi.

Söz konusu bu sözleşme zorunluğunu kullanan bazı asansör firmalarının da istedikleri fiyatlara yani daha yüksek fiyatlara iş yaptıkları, bu durumunda üyelerimizin inşaat maliyetlerinin artmasına ve en nihayetinde vatandaşlarımızın aldıkları konut fiyatlarına yansımasına neden olduğu dile getirildi.

Söz konusu olumsuz durumu ortadan kaldırmak adına belediyelerin sektör mensubu üyelerin inşaat ruhsatları için başvurularında asansör avam projesini asansör firmasından değil de mevcut projeyi çizen makine mühendisinden istenmesinin daha doğru ve yeterli olacağı ve iş bitiminden sonra genel iskan alma aşamasında asansör projesinin istenmesinin daha uygun olacağı yönünde görüş belirtildi.

Sorunla ilgili olarak komitenin görüş ve önerilerinin değerlendirilmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

BETON FİYATLARINDAKİ AŞIRI ARTIŞ

Komite üyeleri tarafından, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin arasında yer alan inşaat sektörünün, gerek yarattığı istihdam gerek büyüklüğü açısından özellikle ülkemizde ekonominin lokomotifi görevini üstlendiği ifade edildi.

İnşaat sektörünün son zamanlarda önemli sorunlardan birisinin de inşaatın en önemli maliyet kalemlerinden birisi olan beton fiyatlarındaki aşırı artış olduğu belirtildi. Hazır betonun 2021 yılı Nisan ayında metreküp fiyatı 250 TL iken bugünlerde 1.200 TL’lere ulaştığı, hazır betondaki bu fiyat artışının diğer inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının çok çok üzerinde bir artış olduğu, dolayısıyla söz konusu bu artışlarında inşaat müteahhitleri tarafından üretilen konut fiyatlarına yansıtılmak sorunda kalındığı, bunun neticesinde de vatandaşın ihtiyacını karşılayacak fiyatlarda konut üretiminde bir daralmanın yaşandığı ve ülke insanımızın konuta ulaşımının zorlaştığı dile getirildi.

Bu çerçevede, ülke ekonomisini, başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektörü ve vatandaşlarımızı olumsuz etkileyen söz konusu durumun ortadan kaldırılması için devletimizin bir an önce özellikle hazır betondaki aşırı fiyat artışları ile ilgili soruna çözüm bulması gerektiği vurgulandı.

Hazır beton fiyatlarındaki aşırı artışlara çözüm bulması maksadıyla TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

BİNALARIN YIKILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Toplantıda; komite üyeleri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde, 01.07.2022 tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğin grup üyelerini de çok yakından ilgilendirmesi nedeniyle mevcut yönetmeliğin belirlediği şartlarda ilgili ve yetkili kişilerle yıkım planı ve projesi hazırlanması ve yıkımın yapılabilmesi henüz mümkün olmadığından yönetmeliğin uygulanmasının bu aşamada durdurulması ve ilgililerin eksikliklerini tamamlaması için yürürlük tarihinin ileri bir tarihe alınması veya yönetmeliğin tamamen yürürlükten kaldırılması için TOBB aracılığıyla T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması önerildi.

ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.