Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 36.Grup (Oteller ve benzer konaklama yerleri) Meslek Komitesi’nin Aralık ayı olağan toplantısında; Komite üyeleri tarafından, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde ilimizde yaşayan yabancılara verilen ikamet izninin, kamusal düzenin sağlanması ve korunması açısından önem arz ettiği, ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de kira fiyatlarını olumsuz etkilediği, dolayısıyla vatandaşlarımızın bu durum karşısında mağdur oldukları belirtildi.

Bahse konu mağduriyetin ortadan kaldırılması amacıyla; ikamet iznine açık olan mahallelerde mevcut nüfusun en fazla %10’u oranında ikamet izni verilmesi yönünde görüş bildirildi. Komitenin söz konusu görüş ve önerisinin değerlendirilmek üzere TOBB aracılığıyla T.C. İçişleri Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

Komite üyelerine grup üyelerinden gelen talepler doğrultusunda; KYK yurtlarında ve kamu yararına faaliyet gösteren vakıflarda kalan öğrencilere T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından günlük 55-60 TL aralığında beslenme, aylık 275-450 TL aralığında barınma olmak üzere aylık 2000 TL’ye varan yardımlar yapılmasına karşın özel yurtlarda kalan gençlerin bu desteklerden faydalanamadığı belirtilerek; asgari ücretin yarattığı ekonomik sarmalın etkisiyle özel öğrenci yurtlarının işletme maliyetlerini ve yılın sonuna geldiğimiz şu günlerde yıllık fiyatlarını belirlemekte zorlandığı ifade edildi.

Bu çerçevede, özel barınma hizmeti veren işletmelerin ayakta kalabilmesi için, KYK yurtlarında, vakıf ve derneklerde kalan öğrencilere verilen beslenme ile barınma yardımının, en azından KYK’ya başvurmasına karşın yerleştirilemeyen ve özel yurtlarda kalan öğrencilere de verilmesi yönünde görüş bildirildi. Komite görüş ve önerisinin TOBB aracılığıyla T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

LOJMAN İHTİYACINA CEVAP VERECEK PERSONEL KÖYLERİ

Komite üyeleri tarafından, pandemi, küresel krizler ve bunların yarattığı ekonomik koşulların ilimizde kiralık ev fiyatlarına afaki artışlar şeklinde yansıdığı, bununda turizm tesislerinde çalışan personelin konaklayacağı yer sorununu beraberinde getirdiği belirtilerek, turizm personelinin ihtiyacı olan lojman sorununu çözmek için alan tahsisi gerektiği, böylelikle hem personelin konaklama ihtiyacının insani noktada karşılanacağı hem de çalışan memnuniyetine bağlı iş verimliliğinin artacağı ifade edildi. Aksi halde, sektör mensuplarını olumsuz etkileyen bu durumun, yetişmiş kalifiye personel ihtiyacını da beraberinde getirdiği bildirildi.

Bahse konu mağduriyetin giderilmesi için, turizm bölgelerine yakın lokasyonlarda (Serik, Kemer, Kundu, Belek, Manavgat) devlet tarafından tahsis edilecek arazilere, turizm çalışanlarının lojman ihtiyacına cevap verecek personel köyleri oluşturulması yönündeki komite talebinin TOBB aracılığıyla T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.