ATSO 19.Grup (Cam ve Hırdavat) Meslek Komitesi Kasım ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi.

Toplantıda; Cam sektörünün otomotiv, inşaat, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm gibi birçok sektöre girdi veren sanayi alanlarından biri olduğunu hatırlatan Komite üyeleri, bu sektörlere girdi sağlayabilmek için cam üretiminin izabe (eritme) teknolojisine dayalı olması, cam fırınlarının sürekli olarak faaliyette ve üretimin kesintisiz sürmesi gerektiğini, bu kesintisiz üretim ihtiyacının da cam sanayiini hassas ve gözetilmesi gereken bir sektör kıldığını kaydetti.

Sektör mensubu üyelerden gelen şikayetlere göre; Türkiye’nin cam ihtiyacının tamamını neredeyse tek başına karşılayan Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. de üretim krizi yaşandığını ifade eden Komite üyeleri, firmanın mevcut 7 hattından 2 hattının cam üreticilerinin en fazla sipariş aldığı dönem olan yılın son çeyreğinde bakıma aldıklarını ileri sürerek iç piyasanın ihtiyacını karşılayamadığı, hammadde sıkıntısı yaşayan bazı sektörlerde fabrikaların kapanma noktasına geldiği, cam firmalarının depolarında stoklarının bulunmadığı, dolayısıyla bahse konu durumun iç piyasada hizmet veren firmaları sıkıntıya düşürdüğünü vurguladı.

Öte yandan, ülkemizde cam üreten Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. ve Düzce Cam San. ve Tic. A.Ş. olmak üzere 2 firma olduğu, bu firmaların Avrupa ülkelerinin önemli cam tedarikçileri arasında bulunduğu belirtildi.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nde 7 ve Düzce Cam San. ve Tic. A.Ş.’nde 2 olmak üzere toplam 9 cam üretim hattı ile üretilen camın, pandeminin de etkisi ve döviz kurunun yükselmesiyle birlikte büyük bir bölümünün yurt dışına ihracat edildiği, iç piyasaya tedarikin neredeyse tamamen durduğu ifade edildi.

Serbest piyasa koşullarında iç piyasaya sürülecek ya da ihracat yapılacak olan ürün miktarına elbette üreticinin karar verdiği, ancak verilen kararın ülke sanayiinde bir handikap yaratması, çarkları yavaşlatması ve fabrikaları kapatma noktasına getirdiği durumlarda Devlet olarak müdahale edilmesi gerektiği kaydedildi.

Bu çerçevede, birçok sektöre hammadde temin eden tekel firmaların bazı ihracat kalemlerine iç piyasayı korumak adına kota konulması için yasal düzenleme yapılması maksadıyla TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı’na yazı yazılması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.