ATSO 18.Grup (Plastik, kauçuk ve alüminyum ürünleri) Meslek Komitesi’nin online gerçekleşen Mayıs ayı olağan toplantısında hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte klima kullanımının arttığı, eskiyen klimaların da yenileri ile değiştirilmeye başlandığı dile getirildi.

Üyeler, klima yeni klimaların montajı yapılırken eski klimaların yerinden sökülerek klima gazının manuel olarak kontrolsüz bir şekilde çevreye salındığını bildirdi. Klimaların türüne bakılmaksızın tümünün bir tür soğutucu içerdiğini, sera gazı olarak nitelendirilen bu soğutucu akışkanların çevreye salındığı takdirde ozon tabakasına zarar verdiğini, dolayısıyla küresel iklim değişikliğine sebep olan en güçlü gazlardan biri olduğunu kaydetti.

Üyeler, Resmi Gazete’de yayınlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmeliğe ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Florlu sera gazlarından kaynaklanan emisyonları kontrol altına almak ve ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Yönelik Kyoto Protokolünde listelenen florlu sera gazları ile florlu sera gazı içeren ürün veya ekipmanın kullanımına dair usul ve esasların, 4 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik ile düzenlendiği, ilgili yönetmeliğin 6. maddesinde;

“(1) Florlu sera gazlarının;

a) Atmosfere salınması,

b) Merkezi veri tabanının kurulmasını müteakiben Bakanlığa kayıtlı olmayan gerçek veya tüzel kişilere satılması,

c) Köpük ürününde veya cihaz köpük yalıtımında şişirme ajanı olarak kullanılanlar haricinde ürün veya ekipman içerisinde geri kazanım işlemi yapılmadan bertaraf tesislerine kabul edilmesi, yasaktır.

(2) Ürün veya ekipmanın yeniden kullanımı, geri dönüşümü ve bertarafı, 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilir.” hükmünün yer aldığı vurgulanmıştır.

Ancak, içinde ülkemizin en büyük klima üreticilerinin de bulunduğu firmaların yetkili servislerince, ozon tabakasına zararlı bu gazların berterafı esnasında yukarda bahse konu yönetmeliğe aykırı hareket edildiği, söz konusu gazın manuel ve kontrolsüz bir şekilde çevreye salındığı, bu yanlış uygulamanın sadece tek bir firmanın dahi farklı şehirlerde bulunan yetkili servislerince her klima değişikliğinde uygulandığı düşünüldüğünde atmosfere salınan sera gazı miktarının çok ciddi ve korkutucu boyutlarda olduğu dile getirilmiştir.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik ülkemizin de taraf olduğu Kyoto Protokolü’nün en önemli maddesinin, ülkelerin sera gazı salınımlarını sınırlaması ve azaltılması olduğu hatırlatılmış olup, klima yetkili servis çalışanlarının atmosfere büyük zararı olan klimalardaki bu gazların berterafı esnasında daha dikkatli davranmaları gerektiği, konunun hassasiyetine binaen klima yetkili servislerine gerekli denetimlerin yapılarak mevzuata aykırı hareket edenler hakkında cezai işlemlerin uygulanması önerilmiştir.”

Komite üyeleri söz konusu önerinin TOBB’a yazılı olarak iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerisi üzerine gerekli girişimleri başlattı.