ATSO’da Devlet Destekli Tarım Sigortaları Konuşuldu

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Bilgilendirme Semineri elektronik ortamda yapıldı. Toplantıda ATSO Meclis Başkanı ve TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Özer, TARSİM Genel Müdürü Serpil Günay, SAİK Başkanı Levent Korkut sektör temsilcilerine bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Meclis Başkanı ve TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Özer, Antalya’nın Türkiye’de önemli tarım bölgelerinden biri olduğunu vurgulayarak, tarım sigortaları konusunun hem üreticiler hem de sigorta sektörü temsilcileri için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Özer şunları kaydetti;

“Pandemi sürecinin ne zaman biteceğinin bilinmemesi ve güvenlik kaygılarıyla insanlar marketlere hücum etti. Özellikle un, şeker, makarna, konserve ve bakliyat gibi uzun süre saklanılabilecek temel ihtiyaç maddeleri satın alındı. Bu dönemde, tarımsal üretim ve gıda zincirindeki bütün unsurlar kritik sektörler olarak belirlenirken bunların faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilmelerine imkan sağlandı. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanların işlerine kesintisiz biçimde devam etmelerine izin verildi. Ayrıca gıda sevkiyatının aksamaması içinde gerekli tedbirler alındı.

Bazı ülkelerin tarımsal ürünlerin ihracatına getirdiği sınırlamalar ve uluslararası lojistik faaliyetlerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle, çeşitli ürünlere erişimde sorunlar yaşandı. Bu vesile ile ülkesel tarım üretimin önemini bir kez daha idrak ettik.

Sürdürülebilir tarımın gerçekleştirilerek, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için, tarım sigortaları çok büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacına sigorta çözümleri sunmak üzere devletimiz tarafından 2005 yılında kurulan TARSİM, kuruluş tarihi itibariyle önemli ilerlemeler kaydetmiş, sigortacılık ve tarım sektörlerinin göz bebeği haline gelmiştir.

2019 yılı verilerine göre biz sigorta acenteleri TARSİM’in toplam üretiminin %13’ünü gerçekleştiriyoruz. Bankalardan sonra, en fazla üretimi biz gerçekleştiriyoruz. Ancak, hem meslektaşlarımızın daha fazla kazanması hem de çiftçimizin güvence altına alınması için, devlet destekli tarım sigortaları üretimimizi artıracağız.

Bölgemiz (Antalya, Isparta, Burdur), 2020 TÜİK verilerine göre 329.282 dekar olan örtüaltı varlığı ile 805.159 dekarlık Türkiye örtüaltı varlığının %41’ine sahiptir. Türkiye örtüaltı sebze üretiminde 308.055 dekar ile %43,5, meyve üretiminde ise  32.985 dekar ile %25,2’lik paya sahiptir. Süs Bitkilerinde ise 5.739.907 m2 ile Bölge Türkiye’de %38,7’lik paya sahiptir.

Hayvancılıkta ise; yayla kesimlerinde kıl keçisi ve koyunculuk, kısmen süt sığırcılığı, sahilde ise süt sığırcılığı ağırlık kazanmaktadır Antalya, besi hayvancılığında Türkiye karkas ortalamasının üzerinde bir değere sahiptir. Antalya İli Türkiye hayvancılığına en büyük katkıyı küçükbaş hayvan varlığı ile yapmaktadır. İlin arazi yapısı nedeniyle hayvan varlığında kıl keçisi en büyük payı almaktadır. Bölgemiz hayvancılığı yıllar itibarıyla gelişerek büyümesini sürdürmektedir.

Geçen yıl mayıs ayında bölgemizde ilk defa havaların bir hafta çok sıcak gitmesinden dolayı narenciyede kavrulma  hasarları yaşamıştık. ATSO olarak bunun teminata alınmasını talep ettik. Sizlerde bunu olumlu değerlendirerek Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ilave ettirdiniz. Sizlere bu konuda çok teşekkür ederim.”

Toplantıda ATSO Sigortacılık Komite Başkanı Azmi Karakoyunlu, ATSO’nun konuyla ilgili çalışmaları ve talepleri hakkında bilgiler verirken, acente temsilcileri de Tarım Sigortaları ile karşılaştıkları sorunları iletme fırsatı buldu.