Dünya genelinde yaşanan COVID19 Pandemi’si pek çok sektör üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Ancak virüs dünyaya yayılırken belki de en büyük etkiyi turizm üzerinde gösterdi. Uluslararası seyahat yasakları, karantina bölgeleri, sokağa çıkma yasakları, uçuş iptalleri derken dünyanın önemli turizm merkezlerinde sektör durma noktasına geldi. Oteller kapandı ve rezervasyonlar iptal edildi.

Peki, şimdi ne olacak? Turizmde yeni trend ne olacak? COVID 19 sonrası özellikle Türk turizmini ve Antalya’yı neler bekliyor? Yeni tanıtım stratejileri neler olmalı?

Bu soruların cevabını Türk turizminin duayen isimlerinden olan Dr. Cem Kınay ile ATSO Vizyon için konuştuk.

Cem bey merhabalar. Bildiğiniz gibi dünya genelinde COVID19 Pandemi’sinin en büyük etki ettiği sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. İlk olarak şunu sormak istiyoruz;

  • Turizmde yeni bir çağ başlıyor diyebilir miyiz? İnsanların tatil alışkanlıkları ve özellikle konaklama sektörünün Pandemi sonrası çalışma şekillerinde sizlerin beklentileri neler?

Görünen o ki hayatımızı bir sıfırlamamız (Reset) ve fabrika ayarlarımıza geri dönmemiz veya güncellememiz (Update) etmemiz gerekiyor. Bu hayata bakışımızla, geleceğe bakışımızla ilgili yeni bir dönüşüm.

Turizmde de son senelerin trendleri güncellememiz gerekiyor. En önemli tercihimiz turizmi Türkiye’de SÜRDÜREBİLİR hale getirmektir. Bunun içinde Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçları pekâlâ temel teşkil edebilir.

Post Corona trendleri de 41 Trend olarak toparladım.

Bu 41 trend şu şekilde;

  • Dünya Turizm Örgütü’nün Mayıs ayında açıkladığı en son beklentilerinde farklı senaryolar çizdi. Beklentilerinin turizmde yüzde 58-78 arası bir daralma olması. Sizin bu konudaki beklentiniz ve özellikle Antalya özelinde beklentileriniz nelerdir?

Bütün dünyada daralma olacağı kaçınılmaz, son 2 ayda seyahat sıfır noktasına geldi.

Ben rakamlarda kesin tahminler yerine şunu söylemek isterim. Daralan pazarlarda en yüksek Pazar paylarına ulaşmak olmalı hedefimiz.  Ben en hızlı geri dönüşün Türkiye’de ve Antalya’da olacağını söylüyorum 2 aydır. Bu görüşümde değişiklik olmadı.

  • Önümüzdeki dönemde çabuk toparlanmayı sağlayacak çalışmalar hangi yönde olmalı?

Doğru iletişim, hızlı iletişim, farklı iletişim, dijital iletişim, entel iletişim.

Post Corona Değişim ve Dönüşüm Manifestosunda* bu konuda ki tavsiyelerimi yayınladım.

*Dr. Cem Kınay’ın ‘Post Corona Değişim ve Dönüşüm Manifestosu’nu indirmek için linke tıklayabilirsiniz…

https://www.drcemkinay.com/wp-content/uploads/2020/05/Post-Corona.pdf

  • Türk turizmi ile her şey dahil tatil konseptini tanıştıran isim olarak sizce her şey dahil sistemi bu dönem için bir avantaj olabilir mi ya da bu Pandemi döneminde sistemi yeniden gözden geçirmek gerekir mi?

Kesinlikle büyük bir avantaj. Misafirlerin güven duygusuna en çok hitap edecek ürün bu. Misafir her şey dahilde kendini hep korunaklı, güvenli hissetti. Yine öyle olacaktır. Hele de sosyal mesafenin konsept olarak oturduğu her şey dahil çok sükse yapacaktır.

Özellikle bunu iyi yapan oteller ilk tercih edilen oteller olacak ve önümüzdeki senelerde fiyatlarını daha da artırabileceklerdir.

  • Peki, Pandemi sonrası tanıtım çalışmaları ne yönde olmalı?

Öncelikle dijital tanıtım yapılmalı, çünkü ölçülebilir, flexible, hızlı ve intensiv.

Deniz Kum Güneş imajı kültür, doğa, gastronomi, yeni hijen(sertifika) ile beslenmeli, antik kentlerden efsaneler, hikayeler ön planda olmalı.

Patara 2020 yılı, Göbeklitepe, Likya Yolu vs. güçlü şekilde tanıtımda kullanılmalıdır.

COVİD 19 sözcüğü ignore edilerek insanların zihninden silinmelidir.

  • Son olarak Pandemi turizmde dijitalleşmeyi hızlandıracak mıdır? Yakında robot oteller vb. tesisleri daha çok mu göreceğiz?

Son yıllarda yavaş giden, emekleyen Dijitalleşme süreci Ferrari hızına ulaşacaktır.

Önümüzdeki senelerde tahmin edilen bütün dijital gelişmelerin de uygulanması süreci tabi ki hızlanacak, hayata geçmesi yılları hep öne alınacaktır.

Dijital düşünme, hayal etme, güçlendirilmiş gerçeklik, yapay zeka kaçınılmaz .Önce hibrit insan tipi , daha sonra da hibrit insan + robot hayatımızın normalleri arasına tabi ki girecektir.

Sayın Cem Kınay, sizlere çok teşekkür ediyoruz. Umarız bugünleri tüm dünyanın bir an önce atlatmasını diliyoruz. Sağlıklı günlerde görüşmek üzere…

Röportaj: ATSO Basın Birimi