Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen işyeri eğitimi meyvelerini vermeye devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerinin bir yarı yıl zorunlu işyeri eğitimlerini ATSO üyesi firmalarda gerçekleştirebilmeleri amacıyla 22 Ocak 2016 tarihinde imzalanan ve 06.11.2018 tarihinde yenilenen “İşyeri Eğitimi İşbirliği Protokolü” kapsamında bugüne kadar 408 öğrenci işyeri eğitimini başarı ile tamamlarken, öğrencilerin yarıdan fazlasına firmalar tarafından iş teklifi yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen “2019 yılı İşyeri Eğitimi Değerlendirme Toplantısı”na; ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Erol Erkan, Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez, Prof. Dr. Ramazan Erturgut,  Öğr.Gör. İsmail Karayün ile öğrenciler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Erol Erkan, Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında işsizliğin geldiğini belirterek, “Her ne kadar resmi verilere göre işsizlik oranı Mart 2019 itibari ile %14,1 olarak açıklansa da artık iş aramaktan vazgeçenleri, iş bulma ümidi olmadığı için kendisini ev kadını olarak tanımlamak durumunda kalan kadınlarımızı da bu rakama dâhil ettiğimizde işsizlik oranının çok daha yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlara rağmen Türkiye’de genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,2. Üniversiteden mezun olanlar bir süre iş bulamıyor, bir kısmı dershaneye gidip Kamu personeli sınavına hazırlanmaya devam ediyor.

Diğer tarafta ise nitelikli elemana ihtiyaç duyan ve istediği özelliklerde elemana ulaşamayan iş dünyasında önemli bir kesim var. Bir tarafta işsiz insanlarımız, diğer tarafta çalıştırabileceği standartta işgücü arayan işverenlerimiz varsa ortada bir sorun var demektir. Bu durumu mesleki ve teknik eğitim ile iş dünyası arasında yeterli seviyede diyalog kurulamamasının veya koordinasyon eksikliğinin bir göstergesi olarak da değerlendirebiliriz” dedi.

3,5 ayda teorik bilgi, uygulama ile harmanlanıyor

Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerinin bir yarı yıl zorunlu işyeri eğitimlerini ATSO üyesi firmalarda gerçekleştirebilmeleri amacıyla imzalanan “İşyeri Eğitimi İşbirliği Protokolü”nün meyvelerini toplamaya başladıklarını ifade eden Erol Erkan sözlerini şöyle sürdürdü;

“2016 yılında Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü son sınıf öğrencisi olan 9, Pazarlama Bölümünden 24 öğrenci olmak üzere toplam 33 öğrenci;  2017 yılında, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nden 59, Pazarlama Bölümü’nden 47 öğrenci olmak üzere toplam 106 öğrenci; 2018 yılında Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nden 83, Pazarlama Bölümü’nden ise 49 öğrenci olmak üzere toplam 132 öğrenci, 2019 yılında Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nden 80, Pazarlama Bölümü’nden 57 öğrenci olmak üzere toplam 137 öğrenci işyeri eğitimini başarılı şekilde tamamlamış olup, öğrenciler kurumsal firmalardan iş teklifi alarak mezun olmuşlardır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğrencileri Amazon Türkiye Temsilciliği, DSV Lojistik, Hitit Lojistik Satış Müdürü, Global Madencilik İhracat Sorumlusu, Port Akdeniz Ticaret Bölümü Sorumlusu olarak üst düzey görevlerde istihdam edilmişlerdir.”

Öğrencilere Diksiyon ve Topluluk Önünde Güzel Konuşma Eğitimi de Verildi

Düzenledikleri programın bilinen üniversite işyeri eğitimlerinden farklı bir nitelik taşıdığını kaydeden Erol Erkan, “Bu program son sınıf öğrencilerini 3 buçuk ay süresince iş hayatına hazırlayan, üniversiteden öğrendikleri teorik bilgileri uygulamada gözlemleme ve harmanlama imkanı sunan bir içerik ile tasarlandı. Böylece öğrenciler kısa da olsa bir iş tecrübesine sahip olarak mezun olma imkanına sahip oluyorlar. İşverenlerimiz ise uygulama konusunda işletmesinde deneyim kazanmış nitelikli elemanı değerlendirebilme imkânına kavuşmaktadır. Hem iş yerlerinden hem de öğrencilerimizden son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bu tür programların artması için ATSO olarak desteğimiz devam edecektir” diye konuştu.

Erol Erkan, işyeri eğitiminin yanında ayrıca 2017 ve 2018 yıllarında toplam 70 öğrenciye  2,5 ay süresince Milli Eğitim onaylı “Diksiyon ve Topluluk Önünde Güzel Konuşma” eğitimi de verilerek, öğrencilerin iş hayatında kendilerini daha iyi ve donanımlı ifade etme yeteneği kazandıklarını belirtti.

Erkan, “Önümüzdeki yıllarda farklı bölümlerin de işyeri eğitimine dâhil edilmesinin planlandığını ifade ederek, İşyeri Eğitim Protokolü’nün yürütülmesi sürecinde emeği geçen tüm hocalarımıza, öğrencilerimize, Odamız çalışanlarına, işyeri eğitimine destek veren firmalarımıza teşekkür eder, işyeri eğitimi konusunda Üniversite-Oda arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

ATSO ile kurulan bu işbirliği modeli diğer üniversitelere model oldu

Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez ise, ATSO ile Üniversite arasında imzalanan işyeri eğitim protokolünün öğrenciler için çok önemli olduğunu, okulda öğrenilen bilgilerin işletme ortamında birleştirilmesi ile öğrencilerin iş hayatına mezun olmadan hazırlanabildiğini kaydetti. Gülmez, ATSO ile kurulan bu işbirliği modelinin Türkiye’deki başka üniversitelerinde model almaya başladığını belirterek, bu protokolün önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ve işyeri eğitim süresinin 1 yıla çıkarılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Üniversite Öğrencileri İşyeri Eğitimi Süresinin iki Döneme Çıkarılmasını Talep Etti

İşyeri eğitimi konusunda düşüncelerini dile getiren öğrenciler, işyeri eğitiminin oldukça yararlı olduğunu, okulda öğrendikleri teorik eğitimleri firmaların farklı departmanlarında uygulayarak büyük tecrübe kazandıklarını belirterek; işyeri eğitimi sonrasında bir çok öğrenciye firmalar tarafından iş teklifinde bulunulduğunu ifade ettiler.