ATSO GROWTECH TARIM İNOVASYON ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri töreninde konuşan ATSO Başkanı Ali Bahar, Antalya’nın tarımsal üretimde Türkiye birincisi olmasının yanı sıra, seracılık teknolojilerinde, tohumculukta, fidecilikte başarı hikayeleri yazdığını, Antalya firmalarının dünyanın dört bir yanına sera teknolojileri kurduğunu ve know-how götürülerek, tohum sattığını söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Growtech Tarım Fuarı kapsamında bu yıl 5’incisi düzenlenen ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri ANFAŞ’ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bu yıl yarışma; Sera ve Teknolojileri,  Sulama ve Teknolojileri, Bitki Besleme, Bitki Koruma, Akıllı Tarım Uygulamaları ve Teknolojileri, Tohum/Fide ile Kamu Özel Ödülü olmak üzere 7 kategoride düzenlenen yarışmaya katılım yine yoğun oldu.

ANFAŞ’ta düzenlenen törene Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, ATSO Başkanı Ali Bahar, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Boğaçhan Göksu, Yönetim Kurulu Sayman Üye Murat Totoş, Yönetim Kurulu Üyeleri Hatice Öz, Hakan Pakalın ve Hüseyin Sarı ile İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Manavgat TSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Antalya Genç İş İnsanları Derneği (Antgiad ) Başkanı Osman Sert, İnforma Market Türkiye Genel Müdürü ve Growtech Genel Direktörü Atilla Marangozoğlu ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Törende bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Growtech her yıl iple çektiğimiz etkinliklerden birisi. 21 yıla uzanan birikimi ile Türkiye tarımsal üretiminin başkenti Antalya’ya yakışan, sektöre değer katan son derece değerli bir fuar. Bu fuar vesilesiyle tarım ve tarım teknolojilerinde her geçen yılda kat edilen mesafeyi, iş insanlarımızın ve girişimcilerimizin başarılarını yakından görüyoruz, gurur duyuyoruz. Buradaki enerji ülkemizin geleceğine dair umutlarımızı daha da artırıyor, bizler de daha fazlasını yapmak, daha fazla çalışmak için güç buluyoruz. Bu değerli buluşmaya değer katan başta Growtech firması olmak üzere tüm, tüm kurum ve kuruluş temsilcilerine, iş insanlarımıza, genç girişimcilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Ali Bahar

ANTALYA, DÜNYA İLE YARIŞIYOR

Türkiye’nin dünyada tarımsal üretimde ilk 10 ülke arasında olduğunu belirten Bahar şunları kaydetti;

“2021 yılı verilerine göre 30 milyar dolara yaklaşan düzeyde tarımsal ihracatımız var. Bunun 9 milyar dolarlık kısmını hububat, bakliyat ve yağlı tohum ihracı ile gerçekleştirdik.

Antalyamız da bu üretim yarışında son derece önemli bir yere sahiptir. Bitkisel üretim değeri ile Türkiye birincisidir. 2,5 milyon tonu aşkın domates üretimimiz şehirlerle değil, ülkelerle yarışmaktadır. Diğer taraftan ilimiz seracılık teknolojilerinde, tohumculukta, fidecilikte başarı hikayeleri yazmaktadır. Firmalarımız dünyanın dört bir yanına sera teknolojileri kurmakta, know-how götürmekte, tohum satmaktadırlar.

Bunlar bizleri gururlandıran gelişmelerdir. Ancak çok daha fazlasını yapabilme kabiliyeti ve bilgi birikimi bizde mevcuttur. Bu başarılar bizim potansiyelimizin çok az bir kısmını yansıtmaktadır. Oysa ki; Doğru üretim modelleri ve tarım teknolojileri ile verimliliğimizi, karlılığımızı, katma değerimizi artırabileceğimizi biliyoruz.

Doğru lojistik modelleri, ambalajlama teknolojileri ile zaiyatı azaltabileceğimizi, uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü artırabileceğimizi biliyoruz.

Üretim desenimizi değiştirerek daha az su ve ilaç kullanarak çok daha yüksek katma değerli üretim yapabileceğimizi biliyoruz. Biliyoruz, ancak istediğimiz gibi hayata geçiremiyoruz.

İşte tüm bunları başarmanın yolu farklı düşünmekten, inovasyon kültürünü benimseyip icat çıkarmaktan geçiyor.

TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu hemen her konuşmasında değinir; bizi ‘icat çıkarma’ diyen anneler babalar büyüttü. Ama artık devir değişti. O bakışla ülkemizi bir adım daha ileri götürme şansımızın olmadığı, işletmelerimizin hayatta kalamayacağı gün gibi ortadadır.

Biz şimdi girişimcilerimize, çocuklarımıza ‘icat çıkarın’ diyoruz. İcat yapmaları için onları destekliyoruz. Çünkü zenginleşmenin, refahın yolu artık ‘icat çıkarmaktan’, inovasyondan geçmektedir.”

ATSO ÖDÜLLERİ’NE İLGİ HER YIL ARTIYOR

ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri’ne ilginin her yıl daha da arttığını belirten Ali Bahar sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu yıl 82 adet ön başvuru aldık ve juri üyelerimiz çok zorlanarak 7 kategoride ödüle layık görülen projeleri belirlediler. Bizim için her proje, her fikir, her katkı çok değerlidir. Bu vesileyle yarışmaya katılan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu yıl inovasyon yarışmasını bir adım öteye taşıma arzusundayız. Bu, benim ATSO Başkanı olarak ilk Growtech konuşmam. Biz göreve talip olurken önümüze ATSO’yu Antalya’nın en büyük lobi kuruluşu yapma vizyonunu koymuştuk. Her üyemizin her bir girişimcinin lobisini yapacağız demiştik. Şimdi de bu sözümüzün arkasındayız. Biz, önümüzdeki süreçte iş fikri olan, inovatif katkı sunabilecek her bir projenin de lobisini yapacağız. Bu organizasyonun çıktılarını uluslararası melek yatırımcı ağı ile eşleştireceğiz. İstiyoruz ki; bizim parlak girişimcilerimiz ve onların iş modelleri aldıkları fon ve mentörlük desteği ile iş fikirlerini hayata geçirebilsinler, büyütebilsinler. Antalya’dan da onlarca milyon dolarlık yatırım alan projeler hatta 1 milyar dolar değerlemeyi aşan unicornlar çıksın.

Bu noktada ATSO olarak ilimizdeki girişimcilik ekosistemini geliştirmek üzere yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Hizmet binamızdaki girişimcilik merkezimiz İnovatso’nun etki alanını genişletmek ve melek yatırımcı networküne girdi üreten bir yapı haline çevirmek üzere çalışıyoruz.

Diğer taraftan ATSO Tarım Teknolojileri Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi projemiz Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan destek aldı. Proje kapsamında topraksız dikey tarım teknolojileri, iklim değişikliğinin tarıma etkilerini azaltacak teknolojiler gibi konu başlıklarımız var. Tarımsal otomasyon ve yazılım geliştiricilere desteğimiz olacak. Dijital Tarım Akademimizi kuracağız, iklim değişikliğine dirençli ürün desenlerini çalışacağız.

Önümüzdeki süreçte ATSO’nun gündemi yeni fikirler, yeni projeler olacak. Farklı düşünen, kentine, ülkesine katkı vermek isteyen herkese kapılarımız sonuna kadar açık olacak. 

Bizimle inovasyon yolculuğuna çıkmak isteyen, kendisi ve ülkesi için değer üretmek isteyen tüm girişimcilerimizi ATSO’ya bekliyoruz.”

YARŞIMADA ÖDÜL ALAN PROJELER ŞÖYLE;

Sera ve Teknolojileri  Kategorisinde;

”Tel Gerdirme Mandalı (Wire Tensioner)” ile Bursa Fidancılık Süs Bitkileri Tarım San. Tic. Ltd. Şti. 

Sulama ve Teknolojileri Kategorisinde;

“POWERSTAT” ile STF Filtre Tarım Sulama Sist. Mak. San. Ltd. Şti.

Bitki Koruma Kategorisinde;

“UV Led Ve Tarım Projesi” ile GESAN Aydınlatma Ve Elektronik Ltd. Şti.

Bitki Besleme Kategorisinde;

Mikrogranül Demir Üretimi” ile UNİBA Tarım San. ve Tic. A.Ş.

Akıllı Tarım Uygulamaları ve Teknolojileri Kategorisinde;

 “Derin Öğrenme Teknikleri İle Çalışan  Tohum Sayma Makinesi” ile Gitek Vision.

Tohum –Fide Kategorisinde;

“Full Ünite Tamburlu Tohum Atma Makinesi” ile Ayrıkmak Makina Tarım Hayvancılık Gıda Seracılık İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Kamu Özel Ödülü Kategorisinde;

“Antalya İlinde Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Kırmızı Örümcek, Beyaz Sinek Araştırma Projesi

ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri Sera ve Teknolojileri  Kategorisinde; ”Tel Gerdirme Mandalı (Wire Tensioner)” ile birinci olan Bursa Fidancılık Süs Bitkileri Tarım San. Tic. Ltd. Şti. adına ödülü Serdar Oruç’a Antalya Valisi Ersin Yazıcı takdim etti.

Sulama ve Teknolojileri Kategorisinde; “POWERSTAT” ile birinci olan STF Filtre Tarım Sulama Sist. Mak. San. Ltd. Şti. adına Muzaffer Ali Tokmak ödülünü ATSO Başkanı Ali Bahar’ın elinden aldı.

Bitki Koruma Kategorisinde; “UV Led Ve Tarım Projesi” ile birinci olan GESAN Aydınlatma Ve Elektronik Ltd. Şti. adına Mehmet Bozbıyık ödülünü İnforma Market Türkiye Genel Müdürü ve Growtech Genel Direktörü Atilla Marangozoğlu’dan aldı.

Bitki Besleme Kategorisinde; “Mikrogranül Demir Üretimi” ile birinci olan UNİBA Tarım San. ve Tic. A.Ş. adına Barış Büyükyörük ödülünü Growtech Direktörü Engin Er’in elinden aldı.

Akıllı Tarım Uygulamaları ve Teknolojileri Kategorisinde; “Derin Öğrenme Teknikleri İle Çalışan  Tohum Sayma Makinesi” ile birinci olan Gitek Vision adına Dr. Hakan Ateş ödülünü ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Boğaçhan Göksu’dan aldı.

Tohum –Fide Kategorisinde; “Full Ünite Tamburlu Tohum Atma Makinesi” ile birinci olan Ayrıkmak Makina Tarım Hayvancılık Gıda Seracılık İthalat İhracat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. adına Ahmet Kocabaş ödülünü Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin’in elinden aldı.

Kamu Özel Ödülü Kategorisinde; “Antalya İlinde Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Kırmızı Örümcek, Beyaz Sinek Araştırma Projesi” ile birinci olan Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) adına Dr. Emine Topuz’a ödülünü İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca takdim etti.