Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 12.Grup (halı ve mobilya) Meslek Komitesi Haziran ayı olağan toplantısında parsiyel dağıtımında yaşanan maliyet artışları ele alındı.

Komite, son yıllarda hızlı konutlaşma ve kentsel dönüşüm projeleri ile özellikle büyük şehirlerde modern ve kaliteli mobilyaya olan talebin arttığını belirterek, süreç içerisinde tüketici beklentilerinin de yükseldiğini kaydetti.

Yeni düzen içinde tüketiciye neredeyse sonsuz tercih imkanı verildiğini vurgulayan üyeler bu durumun stokları olmayan yeni üretilen ürünlerin hızlı bir şekilde tüketiciye ulaştırılması gerekliliğini ortaya çıkardığını söyledi.

Komite üyeleri, doğru ve zamanında üretim, vaktinde ve hasarsız teslimat, düzgün ve vaktinde montaj, satış sonrası müşteri memnuniyeti gibi kavramların mobilya sektörünün odağına oturduğunu dile getirdi.

12. Grup üyeleri konuya ilişkin şunları ifade etti: “Türkiye genelinde yaygın satış kanalı bulunan mobilya firmalarının bu sorunlarını yaygın satış ve dağıtım ağı olan kurumsal ölçeklerinden faydalanarak kısmen çözmekte, görece olarak küçük firmaların ise ürünlerini vaktinde müşterilerine ulaştırmakta sorunlar yaşamakta, bu sebeple parsiyel taşımacılığın günümüz ekonomik koşullarında (paranın maliyeti, stok maliyeti v.b.) sektör özelinde kritik bir önem taşımaktadır. Şuan ki parsiyel taşımacılığı birkaç firmanın tekelindedir. Söz konusu hizmet için yüksek fiyatlar verdikleri için maliyetler artmakta ve firmalar bunu etiketlerine yansıtmak zorunda kalmaktadır.”

Üyeler toplantıda müşteri memnuniyetinin arttırılması ve kalite bilincinin yaygınlaştırılması için parsiyel sevkiyatlarındaki sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik ATSO 35. Grup (Taşımacılık) meslek komitesiyle birlikte müşterek bir toplantı yapılması hususunda görüş birliğine vardı.

“Mobilya Montajı” İçin Mesleki Eğitim Talebi

Komite üyeleri toplantıda mobilya sektöründe kalifiye eleman bulunamadığı konusuna de değindi.

Üyeler, montaj tarafında kalifiye eleman bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu ifade ederken, mevcut kalifiye elemanlarında hali hazırdaki çalıştığı işyerini bırakarak çok yüksek ücretler karşılığında başka firmalarda işe başladıklarını, montaj personelini kaybeden firmaların ise işlerinin

aksamasıyla büyük bir mağduriyet yaşadığını belirttiler.

Montaj işinin hem bir zanaat olması hem de müşteriyle doğrudan ilişki kuruluyor olması bakımından sektör için kritik önem arz ettiğini ifade vurgulayan üyeler, mobilya sektörüne yönelik “mobilya montajı” özelinde mesleki eğitim programlarının açılması önerisinde bulundu.

Önerinin TOBB aracılığıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimi başlattı.