8.Grup (Toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması) Meslek Komitesi, genelde perakende satış yapan firmaların müşterileriyle iletişim kurdukları etkili reklam ve promosyon materyali olan insert, el ilanı ve broşürler için Antalya Büyükşehir Belediyesi İlan ve Reklam Şube Müdürlüğü’nce alınan verginin küçük firmaları mağdur ettiği için ücrette indirim yapılmasını önerdi.

5.Grup (İçecek) ve 14.Grup (Akaryakıt ve gaz ürünleri) Meslek Komitelerinin de ele aldığı ilan reklam vergisiyle ilgili değerlendirme yapan komite üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanındaki yerlerde ilan ve reklâm amacı ile dağıtılacak olan (broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar vb.) unsurlarından alınan 2019 vergi miktarının her bir adet için; 1 yaprak adet fiyatı 0.10 TL, 2-5 yaprak adet fiyatı 0.15 TL, 6 ve üzeri yaprak adet fiyatı 0,20 TL şeklinde tarifelendirilen ücretlerin yüksekliğinden yakındılar.

Alınan bu ücretlerin basım maliyetinden daha fazla olduğunu vurgulayan komite üyeleri, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve döviz kurundaki dalgalanmalar da göz önüne alındığında, su ve tüp işiyle iştigal eden üyelerimiz için söz konusu vergilerin çok yüksek olduğunu ifade ettiler.

Bu kapsamda, detayları bildirilen ve geçmişe dönük ücret taleplerinin durdurulmasını isteyen komite üyeleri, bununla birlikte ilan ve reklâm amacı ile dağıtılacak olan unsurlarından alınan vergi miktarının da düşürülmesi maksadıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bir yazı yazılmasını ayrıca sorunlar hakkında görüşmek maksadıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan randevu talebinde bulunulmasını önerdiler.

ELEKTRİK ZAMMI

Komite üyeleri, ekonominin durgun olduğu ve ciddi ekonomik sorunların yaşandığı bu dönemde elektriğe gelen zammı ele aldılar. Elektrik faturalarının; çiftçi, sanayici ve esnafın önemli bir maliyet unsuru, aile bütçesinde de önemli bir harcama kalemi olduğu ifade eden komite üyeleri, tüketicinin elektrik tüketim bedelinin yanı sıra, dağıtım, iletim, kayıp/kaçak, perakende satış hizmet, sayaç okuma bedeli, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi ve KDV ödediği belirtilmiş olup, yapılan %14.90’lık zammın tekrar gözden geçirilmesini istediler.

Son dönemde üst üste gelen elektrik zamları yüzünden sanayicilerin üretimi durdurma noktasına geldiğini de vurgulayan komite üyeleri, geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşın cep yakan elektrik faturaları ile zor durumda kaldığını belirttiler.

Komite, bu çerçevede, elektrik fiyatına yapılan son zammın tekrar gözden geçirilmesi maksadıyla TOBB aracılığıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yazı yazılmasını istedi.

ZİNCİR MARKETLER DENETLENSİN

Sektör mensubu üyelerden gelen şikayetleri ele alan komite üyeleri, ulusal zincir marketlerin işyeri önleri ve yanlarının kapatılarak faaliyet alanlarına dahil edildiğini, ürünlerini işyeri dışına çıkararak sergilediklerini, bu durumun da yaya trafiğini olumsuz etkilediğini, görüntü kirliliği ve karmaşaya sebep olduğunu, en önemlisi de haksız rekabete neden olduğunu belirttiler. Ayrıca, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin de çok fazla olduğuna dikkat çeken komite üyeleri, yapılan değerlendirmeler neticesinde, ulusal zincir mağazaların kaldırım işgallerinin ortadan kaldırılması ve sektörde işyeri açma ve çalışma ruhsatı konusunda denetimlerin sık sık yapılmasının faydalı olacağını ifade ettiler.

Komite, bu çerçevede, önerilerin değerlendirilmesi maksadıyla Büyükşehir Belediyesine yazı yazılmasını istedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin öneri ve isteklerini yerinde bularak gerekli yazışmaları başlattı.