Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 1.Grup (Bitkisel üretim faaliyetleri ve destekleyici hizmetler) Meslek Komitesi, Ocak ayı olağan toplantısında sektörel değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda; Komite üyeleri tarafından elektrik faturalarının çiftçi, sanayici ve esnaf için önemli bir maliyet unsuru, aile bütçesinde de önemli bir harcama kalemi olduğu ifade edilerek, sektörün üretim maliyetini etkileyen elektriğe son dönem gelen fiyat artışlarına dikkat çekildi.

Elektriğe 150 kilovatsaate kadar % 52, daha fazla tüketene % 127 oranında zam yapıldığına değinen Komite üyeleri, sadece sulamadan dolayı çiftçinin elektrik faturasının yaklaşık iki katına çıkacağı, çoğu çiftçinin bu fiyatlarla kuyudan su çekemeyecek durumda kalarak banka kredilerine başvuracağı, bu durumun da ister istemez üretim maliyetlerine yansıyacağını kaydetti.

Artan elektrik fiyatlarının üretici işletmelerin en önemli sorunlardan birisi olduğunu vurgulayan Komite üyeleri, elektriğin üreticiye daha uygun fiyattan verilmesi için özel tarife uygulanması gerektiği önerisinde bulunarak, önerinin değerlendirilmesi için TOBB aracılığıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

DAP, üre ve nitratlı gübrelerin ihracatında yasaklar sürüyor

Toplantıda ayrıca gübre ve gübre hammaddeleri ihracatında yaşanan sorunlar ele alındı. Gübre ve gübre hammaddeleri ihracatıyla ilgili yasağın esnetilerek bazı gübrelerin kapsam dışına alındığı ancak bazı gübrelerin ihracatında yasakların hala devam ettiğini dile getiren Komite üyeleri, geçen yılın son aylarında yapılan düzenleme ile daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin üreterek ihraç ettiği organik, suda çözünebilir, borlu, leonarditli ve benzeri özel gübrelerin ihracat yasağı kapsamı dışına alınarak ihracatı tekrar serbest bırakıldığı ve birçok küçük ve orta ölçekli ihracat yapan gübre firmalarının rahat nefes aldığını belirtti.

Öte yandan, yaygın olarak kullanılan ve piyasada fiyatı en çok yükselen DAP (Diamonyum fosfat), üre ve nitratlı gübrelerin ihracatında yasakların halen devam ettiği ifade edilerek, bu durumun sektöre olumsuz yansıması nedeniyle işbu ürüne ilişkin yasağın esnetilmesi önerildi. Bu çerçevede, söz konusu önerinin değerlendirilmesi için TOBB aracılığıyla T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.