“Bir Törenden Çok Daha Fazlası”

KENTE ÖNEM KATANLAR (KÖK)

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, gelenekselleşmiş olan iki törenini gelecek odaklı bakış açısıyla yenilemenin gururunu yaşıyor.

Bugün ATSO, üyelerini teşvik etmek amacıyla düzenlediği “Geleneksel Ödül Töreni” ile bir minnet ve vefa töreni olan “Kuruluş Yıldönümü” törenlerini birleştirerek Kente Önem Katanlar (KÖK) markasıyla ödüllendirme yolculuğuna devam ediyor.

Bir törenden çok daha fazlası olarak anlamlandırılan KÖK’e geçmeden önce iki törenimizin özgeçmişine bir göz atalım.

Yarım Asırlık Gelenek: Ödül Töreni

1968 yılından bu yana ağırlıklı olarak yılın son aylarında geniş katılımla, 2008 yılına kadar Vergi Ödül, sonrasında farklı kategoriler eklendikçe adı “Geleneksel Ödül Töreni” olarak yapıla gelen törenimizdir.

1999 yılına kadar “vergi”, yaş sebze meyve, narenciye, pamuk-pamuk ipliği mensucat, madencilik, harnup çekirdeği ve öğütülmüş harnup, çiçek gibi alt kategorileri içeren “ihracat”, seyahat acenteleri ve konaklama tesislerini kapsayan “turizm döviz geliri” kategorileri mevcuttu.

2000 yılı ve sonrasında ise kategoriler; Vergi, (Vergi Dairesi listeleri üzerinden merkez ve temsilciliklerimizde kayıtlı üyelerimizden en fazla vergi ödeyenler) ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler (ihracat, seyahat acenteleri ve konaklama tesisleri kategorilerinde şehre en fazla döviz kazandıranlar) olarak revize edildi.

Kategorilere, 2008 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu” araştırmasında listeye giren Antalya firmaları, 2009’da SGK İl Müdürlüğü’nden edinilen listeye istinaden oluşturulan “SGK’ya En Çok Prim Ödeyen/En Fazla İstihdam Sağlayan Antalya firmaları”, 2011 yılında ise “İkinci 500 Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Antalya Firmaları” başlıkları eklendi.

ATSO Ödüllendirme geleneği 2017 yılında, önemli ve farklılaştırıcı kategorilerinden olan “Antalya İnovasyon Ödülleri” ile tanıştı.

Kentimizde yenileşme kültürünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla ilan edilen “2017 İnovasyon Yılı” kapsamında “ürün, hizmet, pazarlama, organizasyon, süreç inovasyonu” alt başlıklarını kapsayan yeni kategorimiz büyük ilgi gördü. Ödül Töreni, Oda üyeliği koşuluyla verilen ödüllerinin yanında üyelik koşulu aranmaksızın kentin bütününü içine alan bir ödüllendirme sürecine doğru evirilmeye başladı.

Özel Ödül; Ödüllendirme tarihimizin önemli bir geleneğinin de Yönetim Kurullarının kararıyla verilen “özel ödül” olduğunu söyleyebiliriz. Hemen hemen her yıl farklı alanlarda başarılı olan il sporcularına, yatırımları veya çalışmalarıyla öncü olan üye, kişi veya kurumlara verilen bu ödüller de motive edici ödüller arasında yerini hep korudu.

Bunlardan birkaç seçki;

1993     Ülke ve bölge turizmine katkısı nedeniyle Yaşar Sobutay,

1995     Hizmet başarısının sürekliliği, yenilik, istihdam başarıları dolayısıyla Vural Öger (Great Tour), Güngör Pekşen (Levent Kimya),

2002     Antalya’nın ilk mimarı Tarık Akıltopu,

2004     Şirket merkezini İstanbul’dan Antalya’ya alarak kent ekonomisine sağlayacağı katkı için Antalya Havalimanı Uluslar Arası Terminal İşletmeleri AŞ.

2012     A.Ü. Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan,

2015     Antalya Kültür Sanat’ın Kentimize kazandırılmasındaki desteklerinden dolayı İnan Kıraç

Kuruluş Yıldönümü Töreni: 3 Nisan 1882 – ∞

2012 yılına kadar her 23 Nisan’da, 2011 yılında Odanın yaptırdığı tarih araştırmasında ortaya çıkan kuruluş tarih değişikliğiyle 3 Nisan’da kutlana gelinen törenimizdir. Ödül törenine göre daha minimal, daha çok Odaya hizmet etmiş eski organ üyelerimizin katılımıyla, anıların paylaşıldığı, Odamıza faal olarak kaydı devam eden daha önce ödüllendirmediğimiz 6 üyemiz ile Oda meclisinde 10 yıl ve üzeri hizmet edenlere plaketlerinin verildiği bir hatırlanma töreni olarak nitelendirebiliriz.

KÖK’lü Değişime Doğru Adım Adım

Ödüllendirme tarihçesine baktığımızda Odanın yenilikçi ruhunun ödüllendirme kategorilerine yansıdığını görüyoruz. Geçtiğimiz yılın son aylarında ise ATSO Yönetimi, ödüllendirme kavramına büyük bir misyon yükleme cesaretini göstererek KÖK’ten bir yenilenme kararı aldı.

Bu değişim ve dönüşüm üç ana omurgadan oluştu:

  1. İki törenin birleştirilerek, her yıl Kuruluş Yıldönümümüzde tek tören olarak yapılması,
  • Her ödül töreninin, ödül sahipleri ve Antalya’ya ithaf etmek üzere “bir ömür yaşatacak ve yaşayacak” olan sosyal sorumluluk projesine dönüştürülmesi; Geleceğin teminatının iyi eğitimli gençlik olduğundan yola çıkarak sosyal sorumluluk teması “Eğitim” olarak belirlendi.

Bu doğrultuda, 2020 yılı için Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bir spor salonu yapılmasına karar verilerek çalışmalarına başlandı. Salonun girişine “Bu Spor Salonu, ATSO’nun 2020 Yılı Ödül Sahipleri Adına Yaptırılmıştır” başlığıyla ödül alanların isimlerinin yazdırılması öngörüldü.

  • ATSO Ödüllerinin marka kimliğinin “Kente Önem Katanlar (KÖK)” olması; Ödül Töreni ve Kuruluş Yıldönümü kategorileri ile bu yıl ilk kez eklenen Kent Ödülleri kategorileri “KÖK” çatısı altında toplandı.

Şehrin Ödülleri;KÖK ile anlamlanan bir diğer önemli yenilik ise, Oda üyeliği koşulu bulunan finans odaklı geleneksel kategorilerine, bu şehre değer katan herkesin başvurabileceği “Kent Ödülleri” kategorisinin eklenmesi oldu. İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Bilim, Eğitim,Kültür-Sanat,Spor, Çevre,Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Antalya AraştırmasıveBasın olmak üzere 10 alt başlığı içeren ‘Kent Ödülleri’yle ATSO ödülleri artık, şehrin ödülüne dönüşme yoluna giriyordu.

ATSO KÖK Ödülleri 2020 sahiplerini buluyor

Törenimizi 138.yılımız olan 3 Nisan’da yapmak üzere, Ocak-Şubat aylarında KÖK Ödülleri 2020’nin tüm kategorilerinde başvuruları alınarak değerlendirme aşamasına getirildi. İlki olmasına rağmen ‘Kent Ödülleri’ne ilgi büyük oldu. Bu arada Spor Salonu’nun yapımı tamamlandı.

Ancak, ATSO “KÖK Ödülleri 2020” törenimizi Covid-19 pandemisi nedeniyle ne yazık ki ertelemek durumunda kaldık. Gelinen sürecin de maalesef mekânsal bir törene müsaade etmeyeceği görülmekte…

Bu nedenle, hem başvuru yapanları daha fazla bekletmemek hem de bir sonraki törenimizin hazırlık çalışmalarına başlayabilmek adına, törenimizi mevcut sürece uygun bir şekilde gerçekleştirme kararı aldık.

Kent Ödülleri’nde başvurular ön değerlendirme sonrasında her kategori için ayrı ayrı belirlenen, alanında uzman jürilere sunularak son değerlendirmesi yapıldı ve ödül sahipleri tarafsız bir şekilde belirlendi.

 ‘ATSO KÖK Ödülleri 2020’nin ödül sahipleri, Yönetim Kurulu Başkanımız Davut Çetin tarafından 9 Ekim’de basın bülteni ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla üyelerimiz ve Antalyalılarla paylaşılacak.

ATSO’nun 52 yıllık ödüllendirme geleneğinin içerisinde yer almış olan tüm geçmiş ödül alanlarımıza ve bu gururlu mirası KÖK’le geleceğe taşıyacak olan 2020 ödül sahiplerini kutluyoruz.

ATSO KÖK’ün Odamıza, üyelerimize, paydaş kurumlarımıza ve bu kenti var eden herkese hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz.

Sevim Kayahan

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası

Kurumsal İletişim Müdürü