Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TUFE’nin sebze fiyatlarındaki mevsimlik düşüş nedeniyle beklentilerin altında kaldığını ancak Yİ-ÜFE’de yükselişin yeniden başladığını kaydeden Başkan Çetin, enflasyonla mücadelede piyasalarda güven tesisinin önemine vurgu yaptı.

ATSO Başkanı Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

TUİK tarafından TÜFE’nin bir önceki aya göre %1,69, Yurtiçi ÜFE’nin ise %2,98 olarak açıklandığını görüyoruz. TÜFE oranı sürpriz bir biçimde beklentilerin altında kalmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %19,50 olarak gerçekleşmiştir.

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler %31,90 ile limon, %31,55 ile kuru soğan ve %26,69 ile havuç, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler %48,20 ile patlıcan,%31,51 ile taze fasulye ve %27,34 ile çarliston biber olmuştur.

Taze sebze ve meyvenin grubu fiyatlarının %3.6 oranında azaldığı kaydedilmiştir. TUİK verilerine göre işlenmiş gıda fiyatlarında artış %0.97’de kalmıştır. Nisan ayı %1.69 enflasyon oranının 0.35 puanı gıdadan, 0.28 puanı sigara zammından, 0.33 puanı giyimden, 0.22 puanı ev eşyalarından, 0.20 puanı ulaştırmadan kaynaklanmıştır. Sigara, benzin, ulaştırma, giyim, ev eşyaları, et, kuru soğan, patates fiyatlarında artışlara rağmen mandalina, ıspanak, lahana gibi ürünlerin mevsiminin geçmesi ve biber, patlıcan gibi birkaç üründeki fiyat düşüşünün enflasyonda yükselişi sınırladığı görülmektedir.

TÜFE Yüksek Düzeyde Kalmaya Devam Etmektedir

Yıllık enflasyon %19.50’de kalmasına karşılık, yıllık enflasyon gıdada %31.8, ev eşyasında %27.6’dır. Nisan ayında enflasyonun beklentilerin altında kalmasına rağmen enflasyon bandı %19-20 bandında kalmaktadır. Son haftalarda döviz kurundaki artışın devam etmesi ve çeşitli ürünlerde artan vergiler enflasyona yansımaya devam edecektir.

Nisan Ayında Olumsuz Sürpriz Üretici Fiyatlarından Gelmiştir

Üretici fiyatları aylık %2.98 artışla Mart ayında başlayan yeniden yükselişe artarak devam etmiştir, Yİ-ÜFE’de yıllık artış %30.12’ye çıkmıştır. TÜFE’de gıda fiyatları %1.40 artarken, Yİ-ÜFE’de artış %4.13’tür. Üretici fiyatlarında artışta sırasıyla gıda, demir-çelik, elektrik, tekstil, akaryakıt fiyatları etkili olmuştur. Bir önceki aya göre en fazla artış; %17,12 ile ham petrol ve doğal gaz, %8,83 ile tütün ürünleri, %7,40 ile kok ve rafine petrol ürünleri olarak gerçekleşmiştir.

Döviz Kurunda ve Üretici Fiyatlarında Artış Beklentileri Olumsuz Etkilemektedir

Merkez Bankası enflasyonda ana etkenin döviz kuru artışı olduğunu belirlemiştir. Maalesef beklenti yönetimi ve güven tesisi yetersiz kaldığı için döviz kurunda piyasadaki olumsuz senaryolar yönlendirici olabilmektedir. Merkez Bankasının enflasyon tahminini 2019 sonu için %14.6, 12 ay sonrası için %11.4, 2019 sonu hedefini ise %5’te tutmuş olması enflasyon konusundaki beklentilerin iyileşmesine yardımcı olmamaktadır. Piyasada güven tesisisin en iyi yöntemi sorunlara doğru ve açık teşhis konulduğunun gösterilmesi ve politika şeffaflığıdır.

Batı Akdeniz Enflasyonu

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylıkbazda %1,45,dört aylık bazda %4,33 ve yıllık bazda %19,50olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 17.,dört aylıkenflasyonda 12.veyıllık enflasyonda ise 22.sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık değerlendirmede Türkiye ortalamasının altında, dört aylık değerlendirmede Türkiye ortalamasının üzerinde ve yıllık değerlendirmede Türkiye ortalamasıyla aynı olduğu görülmüştür.  Bununla birlikte bölgenin yıllık enflasyonunun eğitimde oldukça yüksek, giyimde düşük kalması dikkat çekicidir.