Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 12.Grup (Halı ve Mobilya) Meslek Komitesi’nin elektronik ortamda gerçekleşen Nisan ayı olağan toplantısında sektör mensubu üyelerden gelen şikayetler ele alındı.

Toplantıda; gündelik hayatta kullanılan birçok  teknolojik araç-gerecin ve diğer bazı ürünlerin  ithal edildiği, dolayısıyla bu ürünlerin satışının döviz üzerinden yapılmasının normal olduğu, buna karşılık yerli olarak imal edilen bazı ürünlerin satış listelerinin de döviz (USD) cinsinden düzenlendiği, satışlarının o günkü döviz kuru üzerinden gerçekleştirildiği ifade edildi.

Örneğin; mobilya sektöründe kullanılan ve tamamen yurt içinde üretilen kumaş, suni deri gibi ürünlerin satış listelerinin USD olarak düzenlendiği, satışlarının da o günkü döviz kuru üzerinden gerçekleştirildiği, ödemelerinin ise TL olarak düzenlenen faturaya göre yapıldığı, aynı durumun halı sektörü vb. sektörler için de geçerli olduğu belirtildi.

Coronavirüs salgınıyla mücadelede edilen bu zorlu dönemde bir de yerli imal edilen birçok ürünün döviz cinsinden satışının yapılmasının çoğu sektörleri olumsuz etkilediğini ifade eden Komite üyeleri, yerli firmalar tarafından imal edilen ürünlerin satış listelerinin TL. olarak düzenlenmesi maksadıyla TOBB aracılığıyla T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verdi.

Sokağa çıkma kısıtlamasında sevkiyat sıkıntısı Odamız 12.Grup (Halı ve mobilya) Meslek Komitesinin Nisan ayı olağan toplantısında; T.C. İçişleri Bakanlığı’nca Coronavirüs (Covid-19)  salgınından korunmak ve yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında, sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar uygulanmaya başlandığı hatırlatılarak, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla bazı işletmelerin kısıtlamadan muaf tutulduğu, söz konusu muafiyetler arasında halı temizleme firmalarının bulunmadığı dile getirildi.

Komite üyeleri, tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgınıyla mücadelede, en önemli unsurun kişisel temizlik olmasının yanında ortam  temizliğinin de önemli olduğu, bakteri ve mikrobu  en çok barındıran yerlerin sürekli temas halinde olunan halılar olduğu, dolayısıyla temizlenmeyen halıların hastalığa kapı açtığı bildirildi. Bu sebeple, evdeki halıların periyodik olarak mutlaka temizlenmesi gerektiği vurgulandı.

Ülkemizde de Covid-19 salgının görülmesinin ardından, halı temizleme firmalarının halıları  itinayla temizleyip, son dezenfekte işleminden sonra teslim ettikleri, ancak kısıtlamalar nedeniyle teslimatların zamanında yapılamadığı, bunun da şikayetlere neden olduğu bildirildi.

Bu kapsamda, Antalya’da faaliyet gösteren halı temizleme firmalarının, sokağa çıkma kısıtlamasının geçerli olduğu gün ve saatlerde de sadece sevkiyat yapılabilmelerine olanak sağlanması amacı ile Antalya Valiliği’ne yazı yazılması konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

ATSO Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.