Covid-19 pandemisinin küresel turizm üzerindeki yıkıcı etkisi 2021 yılına taşındı ve Ocak 2021’de uluslararası turist varışları geçen yıla kıyasla %87’lik bir düşüş gösterdi. Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), turizmin güvenli bir ÅŸekilde yeniden baÅŸlatılmasını saÄŸlamak ve sektör için büyük kayıplardan kaçınmak için ülkeler arasındaki seyahat protokolleri üzerinde daha güçlü bir koordinasyon çaÄŸrısında bulunurken, yılın geri kalanına iliÅŸkin tahminlerinde temkinli olmaya devam etmektedir.

Yılın başında ülkelerin yeni salgınlara yanıt olarak seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırması küresel turizmi daha da geriletti. UNWTO Dünya Turizm Barometresinin en son baskısına göre, 2021 yılının ilk aylarında tüm dünya bölgeleri turist gelişlerinde büyük düşüşler yaşamaya devam etti. Zorunlu testler, karantinalar ve bazı durumlarda sınırların tamamen kapatılması uluslararası seyahatin yeniden başlatılmasını engelledi. Buna ek olarak, aşılamanın hızı ve dağıtımının beklenenden daha yavaş ilerlemesi turizm hareketlerinin yeniden başlamasını daha da geciktirmiştir.

 Tüm küresel bölgeler olumsuz etkilendi

Ocak ayında,  uluslararası turist varışlarında en katı seyahat kısıtlamalarına sahip olmaya devam eden Asya ve Pasifik Bölgesi’nde %96’lık,  Avrupa ve Afrika’da  %85’lik, Orta DoÄŸu’da ise %84’lük düşüşler kaydedilirken,  Amerika’daki uluslararası varışlar yılın son çeyreÄŸindeki görece iyi sonuçların ardından %77 oranında azalış göstermiÅŸtir.

2021 Görünümü

UNWTO, küresel destinasyonların %32’sinin ÅŸubat ayı başında uluslararası turizme tamamen kapalı olması nedeniyle 2021 yılının ilk aylarının küresel turizm için zorlu geçeceÄŸini belirtmektedir.

Mevcut eÄŸilimlere göre, 2021’in ilk çeyreÄŸinde uluslararası turist giriÅŸlerinin 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık %85 oranında azalması beklenirken,  bu durum pandemi öncesi seviyelere kıyasla yaklaşık 260 milyon uluslararası varış kaybı anlamına gelmektedir.

Mevcut duruma göre UNWTO tarafından 2021 yılının ikinci yarısı için iki farklı senaryo belirlenmiştir.

Birinci senaryo: Seyahat kısıtlamalarının büyük ölçüde kaldırılması ve aşılama programlarının baÅŸarıya ulaÅŸması. Temmuz ayında bir toparlanmaya iÅŸaret eden ilk senaryo, 2021 yılında uluslararası varışların 2020 yılına kıyasla %66’lık bir artışla sonuçlanacağına iÅŸaret ederken, bu durum, uluslararası varışların 2019 yılında kaydedilen seviyenin %55 altında kalacağına iÅŸaret etmektedir.

Ä°kinci senaryo: Avrupa Komisyonu tarafından planlanan Dijital YeÅŸil Sertifika gibi uyumlaÅŸtırılmış protokollerin getirilmesi. Bu senaryo ise Eylül ayında potansiyel bir toparlanmaya ve geçen yıla göre geliÅŸlerde %22’lik bir artış anlamına gelmektedir.  Bu da uluslararası varışların 2019 yılında kaydedilen seviyesinin %67 altında kalacağına iÅŸaret etmektedir.

Kaynak: Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)

ATSO Araştırma ve Ticaret Geliştirme Müdürlüğü