Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 3.Grup (Madencilik) Meslek Komitesi Meslek Komitesi Haziran ayı olağan toplantısında ruhsat bedeli ödeme süreleri ile ek izin talebiyle ilgili müracaatların durumu ele alındı.

Üyeler toplantıda konuya ilişkin olarak şu hususları dile getirdi: ”3213 sayılı Maden Kanunu’nun değişik 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “….Ruhsat bedellerinin tamamının her yıl ocak ayının sonuna kadar yatırılması zorunludur… I. Grup (a) bendi madenlerin ruhsat bedelleri ise, büyükşehir belediyesi olan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı hesabına, diğer illerde ise il özel idaresi hesabına yatırılır. Ruhsat bedelinin tamamının ocak ayının sonuna kadar yatırılmaması halinde yatırılmayan kısmın o yıl haziran ayının son gününe kadar 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında artırılarak ruhsat bedeli olarak yatırılması zorunludur, aksi halde ruhsat iptal edilir…” şeklindeki uygulamanın, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda sektörü zorladığı belirtilerek, çevreye duyarlı sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde maden yatırımlarının kaybedilmemesi için reel sektörün olduğu kadar, maden işletme faaliyetleri izin ve ruhsat sürecinde yetkili idarelerin de sorumluluğu olduğuna değinilmiştir. İlgili mevzuatla ruhsat bedeli ödeme süresine getirilen süre kısıtlamasının maden arama ve işletme ruhsat sayılarında ciddi anlamda düşüşe sebep olduğundan bahisle, bu durumun böyle devam etmesi halinde sektörün büyük bir kayıpla karşı karşıya kalacaktır.”

Komite bu çerçevede, gecikme zammı dahilinde ruhsat bedeli ödeme süresine koyulan süre kısıtının kaldırılmasını ya da bu sürenin 1 yıl daha uzatılması önerisinde bulundu.

Toplantıda önerinin TOBB aracılığıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmesine karar verildi.

Ek izin talebiyle ilgili müracaatların Durumu

Toplantıda ayrıca, sektör mensuplarından gelen şikâyetler doğrultusunda “… ruhsat harcı, ruhsat

bedeli, çevre ile uyum teminatı ve Devlet hakkı borcu olmaması….” şeklindeki 3213 sayılı Maden Kanunu’nun değişik 13’üncü maddesinin beşinci fıkrası özelinde “borcu olmaması, borcu yoktur” gibi mevzuat gerekliliklerine de değinildi.

Üyeler, bu maddelerin de piyasayı daralttığını ifade ederek, her maden grubunda yatırımcının ekonomik değerine, hammadde niteliğine, stratejik önemine ve benzeri niteliklere göre yapacağı yatırımlarına bir engel olarak ortaya çıktığını belirtti.

Bu çerçevede, aynı ruhsat alanı içindeki ek izin talebiyle ilgili müracaat edildiği zaman, bu şartların kaldırılması yönündeki komite talebinin TOBB aracılığı ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmesine; hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileriyle ilgili gerekli girişimi başlattı.