ATSO 46.Grup (Taşıt kiralama ve ilgili hizmetler) Meslek Komitesi’nin Mayıs ayı olağan toplantısı online gerçekleşti. Komite üyeleri tarafından Covid-19 salgınının yaşamın tüm boyutlarını olumsuz yönde etkilediği ve bu olumsuzlukların halen devam ettiği ifade edildi.
Araç Kiralama sektörünün en az zarar ile çıkabilmesi öneriler Pandemi nedeniyle ticari hayatın henüz tam anlamıyla normale dönmemesi nedeniyle araç kiralama sektöründe mali durumu bozulan işletmeler olduğunu belirten üyeler, Araç Kiralama sektörünün bu dönemden en az zarar ile çıkabilmesi için aşağıdaki önerileri dile getirdi:
a)Araçlarını kiraya veremedikleri için yüzde 80 gelir kaybı olan ancak hala sabit giderleri devam eden araç kiralama firmalarının bünyelerinde bulunan araçlardan 2021 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2 dönem taksitinin (Ocak ve Temmuz) de alınmaması,
b)NACE koduna göre taşıt kiralama sektöründe faaliyet veren ATSO üyesi işletmelere en az 15.000.-TL hibe nakdi yardım yapılması, bunun yanında aylık 1000.-TL olmak koşulu ile 6 ay kira desteği verilmesi önerilmiştir.
Üyeler önerilerin TOBB aracılığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına ile karar verdi.
Sektördeki kayıt dışı İşletmeler
Ülkemizde hiçbir yasal sorumluluğunu yerine getirmeden sadece rent a car tabelası asarak kayıt dışı faaliyet gösteren birçok işletme olduğunu kaydeden Komite üyeleri, apartman görevlisi, muhtar vb. farklı meslek gruplarına mensup kişilerin yanı sıra, işletme dahi olmayan şahısların, gayri resmi yollarla kendi araçlarıyla rent a car hizmeti verdiklerini dile getirdi.
Komite tarafından, Rent a car mesleğini tüm yasal gereklilikleri yerine getirerek yapan, oda kaydı olan, resmi olarak sözleşmeleri ve faturalarını tanzim eden, iş etiği ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan KABİS kaydı olan işletmelerin, sektörde kayıt dışı olarak çalışan kişiler nedeniyle oldukça mağdur oldukları dile getirildi.
Toplantıda KABİS kaydı olan araç kiralama sektörü mensubu işletmeleri denetlemek yerine, sektörde kayıt dışı faaliyet gösteren firmaların denetlenmesi maksadıyla Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’na yazı yazılması hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.
İnternet portallarının KABİS’e kayıt olmamaları
Toplantıda 5115 Sayılı Kimlik Bildirme Kanununa atıfla, araç kiralama şirketlerinin, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak zorunda oldukları da kaydedildi.
İnternet portallarında (sahibinden.com vb. gibi) bireysel kişiler tarafından araç kiralaması yapıldığı ve bu araçların Kiralık Araç Bildirme Sistemine (KABİS) kayıt olmadıklarını belirtilen üyeler, bu durumun da güvenlik zafiyetine neden olduğunu ifade etti. Üyeler konuya ilşkin şu tespitlerde de bulundu: “İnternet portalları (sahibinden.com vb. gibi) üzerindekurumsal mağaza açmak isteyen emlak ve galericilerden yetki belgesi talep edildiği ifade edilerek, internet siteleri aracılığıyla kiralanan araçlara da KABİS’e kayıt olma zorunluluğu getirilmesi ya da internet portallarında (sahibinden.com vb. gibi) kiralık araçlar sekmesinde şahıs olarak kiralık araç ilanı girilmesinin kaldırılması yönünde çalışma yapılması önerilmiştir.
Bu kapsamda, yukarıdaki öneri için TOBB aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na yazı yazılması hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verilmiştir.”
Salgın sektörü hem psikolojik hem de ekonomik etkiliyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs pandemisinin hem ekonomik hem de psikolojik olarak taşıt kiralama sektöründe faaliyet gösteren işletme yetkilileri olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini de bildiren üyeler şu ifadeleri kullandı: “26 Nisan 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından Valiliklere gönderilen Genelge kapsamında, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar tam kapanma tedbirlerinin uygulandığı hatırlatılmıştır.
Tam kapanma döneminde havalimanları ile otellerin kısıtlamalardan muaf tutulduğu ve bahse konu muaf tutulan yerlerde taşıt kiralama hizmeti veren firmalarının faaliyetlerine devam ettikleri belirtilmiştir. Buna karşılık, otel bünyesinde değil de şehir içinde faaliyet gösteren ve kısıtlamalardan muaf olmayan araç kiralama şirketlerinin kısıtlama öncesi turistler ve otel personeline araç kiralama hizmeti vermiş oldukları dile getirilerek, bu süreçte kiralama süresi dolan araçlarını teslim alamadıkları bildirilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre pandeminin 2022 sonlarında son bulacağının dile getirildiği hatırlatılmıştır.
Yani 2021 ve 2022 yıllarında da koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından sorun oluşturmaya devam edeceği, riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla tedbirlerin bahse konu yıllarda da alınmaya devam edileceği ifade edilmiştir. Bu sebeple, önümüzdeki dönemlerde yapılacak sokağa çıkma kısıtlamalarından ya da tam kapanma tedbirlerinden tıpkı havalimanı ve otellerde hizmet vermeye devam eden taşıt kiralama firmaları gibi, aynı hizmeti veren diğer taşıt kiralama sektörünün de muaf tutulan sektörlere eklenmesi önerilmiştir.
Bahse konu önerinin TOBB aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na iletilmesi hususunun Yönetim Kuruluna sunulmasına ile karar verilmiştir.”
Taşıt kiralama sektörü de acilen aşı programına alınmalı
Toplantıda aşılanmayı da gündemine alan komite üyeleri, turizm tesisleri personelinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi ve sektörün kesintisiz olarak faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla aşı programının oluşturulduğunu hatırlattı.
Üyeler, Türk turizminin olmazsa olmazı ve ülke kültürünün tanıtımında önemli rol alan turizm sektörüne hizmet veren esnafın bu programın dışında bırakıldığını ifade etti.
Özellikle gelirlerinin tamamını turizmden karşılayan ve ziyaretçi sayısının büyük kısmı yerli ve yabancı turistlerden oluşan taşıt kiralama sektörünün de seyahat acentaları firmalarının dahil edildiği gibi öncelikli aşı programı kapsamına acilen alınması önerildi.
Önerinin TOBB aracılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına iletilmesi hususunun Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin önerileri üzerine gerekli girişimleri başlattı.