Yılda dört kez yayınlanan ve turizm destinasyonları ve kaynak pazarlar hakkındaki en son verilerin analizini içeren Dünya Turizm Örgütü Barometresi Ocak sayısına göre, uluslararası turist varışları, yaygın seyahat kısıtlamaları ve talebin büyük ölçüde düşmesi nedeniyle 2020 yılında bir önceki yıla göre %74 düşüş gösterdi.

Barometrede, sektörün 2020 yılında uluslararası varışlarda %74 düşüşle en derin krizini yaşadığı ifade ediliyor.

•Turizm sektörü,  COVID-19 salgınının ortaya çıkmasıyla benzeri görülmemiş bir sağlık, sosyal ve ekonomik acil durumun ardından 2020 yılında rekor düzeyde bir kriz yaşadı.

•Uluslararası turist varışları, yaygın seyahat kısıtlamaları ve talebin büyük ölçüde düşmesi nedeniyle 2020 yılında bir önceki yıla göre %74 düştü.

•Uluslararası seyahatlerdeki düşüş, ihracat gelirlerinde tahmini 1,3 trilyon ABD doları kaybı temsil ediyor – bu da 2009 yılı küresel ekonomik krizi sırasında kaydedilen kaybın 11 katından fazla.

•Asya ve Pasifik Bölgesi’nde 2020 yılında bir önceki yıla göre uluslararası turist varışlarında %84’lük bir azalma görüldü (yaklaşık 300 milyon daha az uluslararası varış). Orta Doğu ve Afrika’da %75’lik, Avrupa’da %70’lik ve Amerika’da %69’luk bir düşüş görüldü.

•En son Dünya Turizm Örgütü Uzmanlar Paneli Anketine göre;  2021 yılı için ankete katılanların neredeyse yarısı (% 45) geçen yıla göre daha iyi beklentiler öngörürken, % 25’i benzer bir performans,  %30’u ise sonuçlarda kötüleşme öngörüyor.

•2021 yılında bir toparlanma olmasına dair genel beklentiler ise kötüleşmiş görünüyor.

•Uzmanlar, iç turizm ve ‘yavaş seyahat’ deneyimlerinin artan ilgiyle birlikte açık hava ve doğa temelli turizm faaliyetlerine yönelik talebin artıracağını öngörüyor.

•Daha ileriye bakıldığında, çoğu uzman 2023’ten önce salgın öncesi seviyelere bir geri dönüş öngörmüyor. Aslında, ankete katılanların % 43’ü 2023’e işaret ederken, % 41’i 2024 veya sonrasında 2019 seviyelerine dönmeyi bekliyor.

•Dünya Turizm Örgütü’nün 2021-2024 için genişletilmiş senaryoları, uluslararası turizmin 2019 seviyelerine dönmesinin iki buçuk ile dört yıl alabileceğini gösteriyor.

•COVID-19 aşısının kademeli olarak piyasaya sürülmesinin, tüketici güvenini yeniden kazanmaya yardımcı olması, seyahat kısıtlamalarını kolaylaştırmaya katkıda bulunması ve önümüzdeki yıl boyunca seyahati yavaş da olsa normalleştirmesi bekleniyor.

2020: 1 milyar daha az uluslararası varış ile turizm tarihinde en kötü yıl

Uluslararası gelişlerin %74 oranında düşmesiyle küresel turizm, 2020’de rekor düzeyde düşüşle en kötü yılını yaşadı. Dünya çapındaki destinasyonlarda, talepte benzeri görülmemiş düşüş ve yaygın seyahat kısıtlamaları nedeniyle 2020’de bir önceki yıla göre 1 milyar daha az uluslararası varış kaydedildi. 2009 küresel ekonomik krizi sırasında kaydedilen düşüş ise %4 idi. Uluslararası seyahatlerdeki düşüş, ihracat gelirlerinde tahmini 1,3 trilyon ABD doları kayba neden olurken, bu miktar 2009 küresel ekonomik kriz sırasında kaydedilen kaybın 11 katından fazlasına denk gelmektedir. Pandemi, çoğu küçük ve orta ölçekli işletmelerde olmak üzere doğrudan turizmle ilişkili 100 ile 120 milyon arasında işi riske attı.

Pandeminin değişen doğası nedeniyle birçok ülke zorunlu testler, karantinalar ve bazı durumlarda sınırların tamamen kapatılması gibi daha katı seyahat kısıtlamaları getirirken;  COVID-19 aşısının tüketici güveninin yeniden kazanılmasına, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine ve seyahatlerde normalleşmeye katkıda bulunması öngörülüyor.

Uzmanlar, turizm yeniden başladığında, iç turizm ve yavaş seyahat deneyimlerine artan ilgi ile birlikte açık hava ve doğa temelli turizm faaliyetlerine yönelik talebin artacağını öngörüyor.

Pandemiden tüm bölgeler etkilendi

Asya ve Pasifik (-% 84)  pandemiden en fazla etkilenen bölge olurken, Orta Doğu ve Afrika %75 düşüş kaydetti. 2020 yılı yazında küçük ve kısa ömürlü bir canlanmaya rağmen Avrupa %70’lik bir düşüş yaşadı. Bölge, 2020’de 500 milyondan fazla uluslararası turist kaybı ile mutlak anlamda en büyük düşüşü yaşadı. Amerika’da ise %69’luk bir düşüş görüldü.

Bölgelere Göre Değişim (%), 2020