Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gıda enflasyonunun yüksekliğine vurgu yapan Başkan Çetin, “enflasyonla mücadele, bütçe disiplini ve bankacılık sisteminin güçlendirilmesini kapsayan yeni programın açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

ATSO Başkanı Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

“2019 Mart ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %1,03, Yurtiçi ÜFE’de %1,58 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %19,71, yurt içi üretici fiyatlarında %29,64 olarak gerçekleşmiştir.

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler %43,81 ile çarliston biber, %36,04 ile sivri biber ve %19,94 ile patlıcan, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler %18,47 ile ıspanak,%18,30 ile maydanoz ve %16,15 ile yeşil soğan olmuştur.

Enflasyonda gıda grubu etkisi 7 puanla en yüksek düzeyde

Mart ayı enflasyonu beklentilere uygun olmakla birlikte, gelecek dönem enflasyonuna dair sinyalleri barındıran çekirdek enflasyonun yüksekliğini koruduğu görülmektedir. Aylık 1.03 oranındaki enflasyonun 0.60 puanı yani %58’i gıda, 0.12 puanı ulaştırma, 0.9 puanı sağlık grubu fiyatları artışından kaynaklanmıştır. Yıllık %19.71 oranındaki enflasyonda gıda grubu etkisi de 7 puanla en yüksek düzeydedir.

Taze meyve ve sebze gurubunda yıllık artış %70

Aylık ve yıllık bazda gıda fiyatlarında artışta yaş sebze ve meyve fiyatlarının en önemli faktör olduğu anlaşılmaktadır. Taze meyve ve sebze grubunda aylık fiyat artışı % 9.10, 3 aylık artış %44, yıllık fiyat artışı %70’tir. Et ithalatı, ekmek fiyatlarının sabit tutulması işlenmiş gıda yıllık enflasyonunu %18’de tutmuştur.

Vergi indirimleri gibi etkenlerle enerji ve gıda dışı mallarda yıllık enflasyon %17.9, hizmet sektöründe enflasyon %15.45’tir. Normal koşullarda baz etkisiyle enflasyonda mayıs ayı sonrasında bir düşüş beklenebilir, ancak vergi indirimlerinin sona ermesi, baskılanmış fiyatların artışa geçmesi bu düşüşü sınırlayacaktır.

Üretici fiyatları, Şubat ayındaki düşüş eğilimine ara verdi

Yİ-ÜFE’de, bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı %14,05 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %7,73 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %3,28 ile ham petrol ve doğal gaz grubunda gerçekleşmiştir. Aylık %1.58 ÜFE artışının 0.31 puanı demir-çelik grubundan, 0.24 puanı akaryakıttan, 0.17 puanı gıda, 0.14 puanı eczacılık grubu fiyat artışlarından gelmektedir. Üretici fiyatları şubat ayındaki düşüş eğilimine ara vermiştir, bu durum enflasyonun maliyet ağırlıklı olmaya devam ettiğini ortaya koymaktadır.

Ekonomi programının yanı sıra siyasi uzlaşma talebi

Önümüzdeki hafta enflasyonla mücadele, bütçe disiplini, bankacılık sisteminin güçlendirilmesini kapsayan yeni programın açıklanmasını bekliyoruz. Yeni programın gerçekçi, teknik ve şeffaf verilerle, somut hedefleri kapsaması gereklidir.

Asıl önemli husus ise ekonomik program dışında siyasi gerilimi azaltacak bir siyasi uzlaşma, hukuk devleti ve kurumsal kültürün ortaya konulması olacaktır. Siyasi istikrar, yalnızca seçim belirsizliğinin ortadan kalkması değildir; demokrasi, uzlaşma ve hukuk devleti ilkeleriyle kurumların güçlenmesi, ülke içinde ve küresel piyasada güven tesisi, politikaların öngörülebilir olmasıdır. Ekonomik istikrar, fiyat istikrarı, kur istikrarı için böyle bir uzlaşma ve istikrar ortamının sağlanması gereklidir.

Batı Akdeniz’de enflasyon Türkiye ortalamasının üzerinde

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda %1,06,üç aylık bazda %2,85 ve yıllık bazda %20,57olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur) enflasyonu aylık, 3 aylık ve yıllık rakamlara bakıldığında Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır.”