Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 5. Grup (İçecek) Meslek Komitesi Ekim ayı olağan toplantısını elektronik ortamda gerçekleştirdi.

Toplantıda 1 Ekim 2020 tarihli 31261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Etil Alkol ve Metanolün Üretimi İle İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile etil alkol satışının 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren yasaklanacağı belirtildi.

1 Kasım 2020 tarihinden itibaren etil alkol satışının yasaklanacak olması nedeniyle de piyasaya çok miktarda etil alkol adı altında metil alkol sürüldüğünü, ayrıca etil alkol satanların da malzemeleri ellerinde kalmasın diye etil alkolü piyasaya sürdüklerinin tahmin edildiğini vurgulayan

Komite Üyeleri; bu sebeple sahte içki üretimi ve tüketiminin arttığını, Türkiye’de Ekim ayından itibaren sahte içkiden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının da artmaya başladığına dikkat çekti.

Komite üyeleri, etil ve metil alkolden yapılan sahte içki tüketiminden kaynaklanacak ölümleri engellemek için satışı yasaklanan etil alkolü üreten firmaların denetimlerinin daha sık yapılması önerisinde bulundu.

Önerinin TOBB aracılığı ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

Boş damacanalar için ödenen KDV oranı %18’den %1’e düşürülsün

Komite üyeleri, iki yıldan fazla kullanılan polikarbon damacanaların insan sağlığına zarar vereceği için polikarbon damacanaların kullanım süresinin iki yıl olduğunu ve bu sebeple polikarbon damacanaların iki yılda bir yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ayrıca polikarbon damacanaların hijyen kurallarına uymayan yetkisiz satış noktalarında ehliyetsiz elemanlar tarafından dağıtılmsasının ve satışının denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Damacana yapımında kullanılan polikarbonun ithal edildiğini ve son dönemlerde döviz kurunun artması nedeniyle bahse konu boş damacanaların fiyatının çok fazla yükseldiğini ifade etti. Boş damacanaların fiyatının çok fazla yükselmesi nedeniyle su satışı yapan işletmelerin de damacanalarını yenileyemedikleri ve yenilenmeyen damacanalarında insan sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

Bu bağlamda, hem insanımızın sağlığını korumak, hem süresi dolan damacanaların yenilenmesini teşvik etmek ve hem de nihai tüketicilerin maliyetlerini düşürmek için su satışı yapan işletmelerin alacağı yeni boş damacanalar için ödenen KDV oranının %18’den %1’e düşürülmesi önerisinde bulundu. Önerinin TOBB aracılığı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesi konusunun Yönetim Kuruluna sunulmasına karar verildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, komitenin her iki önerisiyle ilgili gerekli girişimleri başlattı.